19.9.21

Οι «επιτυχίες» του Χρήστου Στυλιανίδη στην ΕΕ ελέω Νίκου Αναστασιάδη…

 19/9/2021

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Ο διορισμός του κ. Χρήστου Στυλιανίδη προκάλεσε και δικαιολογημένα πολλές αντιδράσεις για διάφορους λόγους και γράφτηκαν πολλά για τις θέσεις και δραστηριότητές του. Ειδικά  σε σχέση με το απορριφθέν από το 76% του κυπριακού Ελληνισμού «Σχεδίου Ανάν» λεγόμενου…

Όμως, εκείνο που πιστεύω δεν σχολιάστηκε σε Ελλάδα και Κύπρο,   είναι η αποτελεσματικότητα του ρόλου του ως Ευρωπαίου Επιτρόπου για Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων μεταξύ 2014- 2019. σε σχέση με την Τουρκία και τα αποτελέσματά της. Τον πρωτοποριακό ρόλο που ξεκίνησε και συνεχίζει η Τουρκία με το σχέδιο της να πλημμυρίζει την Ευρώπη με μετανάστες και ουσιαστικά να δημιουργήσει την λεγόμενη  «παράτυπη μεταναστευτική κρίση».

Μόνο η ομογενειακή «Ελευθερία» στο Λονδίνο σε κύριο άρθρο της στην έκδοσή της 9ηςΣεπτεμβρίου 2021, αναφέρθηκε στις αποτυχίες του κ. Στυλιανίδη με τίτλο «Η Δευτέρα πλάνη χείρων της πρώτης, κύριε Μητσοτάκη» ξεκινώντας πως  την πρόταση για τον διορισμό του ως Υπουργού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη,  λέγεται την έκανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν.  Έγραψε μεταξύ άλλων:

http://www.eleftheria.co.uk/pdf/982021234854Eleftheria_1084.pdf 

«…Ο Σχοινάς, που δύο χρόνια τώρα σ’ αυτή τη θέση δεν… βρήκε τον δρόμο να επισκεφθεί την Κυπριακή Δημοκρατία… δεν… καταδέχεται να πάει! Απαξιοί. Και όχι μόνον αυτό! Αποφεύγει σκοπίμως να έρθει σε επαφή με την κυπριακή κυβέρνηση, την παραγνωρίζει εντελώς. Ακόμα και στα τηλεφωνήματα του υπουργού Εσωτερικών Ν. Νουρή για το σοβαρό θέμα του μεταναστευτικού, ο κ. Σχοινάς δεν απαντά! Δεν μιλάει με τους υπουργούς του νόμιμου κράτους, λες και είναι σ’ αυτή τη θέση για να κάνει προσωπική πολιτική.

  

Στην Τουρκία, όμως, ο κ. Σχοινάς βρήκε τον δρόμο να πάει !…

Ο Σχοινάς γνώριζε τους λόγους για τους οποίους ο Νίκος Αναστασιάδης δεν πρότεινε για δεύτερη πενταετία τον Χρήστο Στυλιανίδη ως εκπρόσωπο της Κύπρου στην Κομισιόν. Διότι ο βίος και η πολιτεία του κατά την πρώτη του θητεία (2014-2019), με καθαρό μισθό 25 χιλιάδες ευρώ τον μήνα, απέδειξε ότι δεν ήταν επωφελής για την Κύπρο. Πιο πολύ προωθούσε τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό παρά αυτές του Ελληνισμού.

 

Γράφονται πολλά στην Ελλάδα για τον Στυλιανίδη. Αδαείς, στρατευμένοι από τον ίδιο δημοσιογράφοι, τον εξυμνούν ως δήθεν ικανό και με διεθνές κύρος. Ποιο διεθνές κύρος; Επειδή ως Επίτροπος – όπου έκανε το ολέθριο λάθος να

τον διορίσει ο Αναστασιάδης – γνώρισε κάποιους πολιτικούς, σημαίνει ότι έχει διεθνές κύρος; Και αφού είναι τόσο μεγάλη προσωπικότητα, γιατί δεν βοήθησε την Κύπρο στο πολιτικό της πρόβλημα; Γιατί δεν βοήθησε την Ελλάδα κατά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές; Το ότι ήρθε βοήθεια από άλλες χώρες δεν είναι γιατί ο Στυλιανίδης έφτιαξε το πρόγραμμα rescΕU, αλλά γιατί ζήτησε βοήθεια σε διμερές επίπεδο η ελληνική κυβέρνηση… Κάηκαν οι μισές χώρες της Ε.Ε. από πυρκαγιές και πλημμύρες, χωρίς το rescΕUνα φανεί χρήσιμο! Ο Στυλιανίδης στη Κομισιόν ήταν καλός μόνο για να δίνει χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων και μάλιστα να διπλασιάζει την ευρωπαϊκή συνεισφορά. Ιδίως προς την Άγκυρα. Γι’ αυτό και είναι τόσο αγαπητός στον Τσαβούσογλου και στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας…»

 

(Σημ. Φ.Α.Το γραφείο του κ. Στυλιανίδη  έστελλε πακτωλούς χρημάτων (δισεκατομμυρίων ευρώ) στην Τουρκία δηλαδή από τα λεφτά του ευρωπαίου φορολογούμενου, που ουσιαστικά μπορούν να χαρακτηριστούν και ως «δωροδοκία» για να μην άνοιγε η Τουρκία τα σύνορά της προς την ΕΕ…  https://ec.europa.eu/echo/news/facility-refugees-turkey-127-million-boost-eus-largest-ever-humanitarian-programme_en)

  

Η «Ελευθερία» έχει δίκαιο. Ουσιαστικά ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης με τον διορισμό του («το ολέθριο λάθος Νίκου Αναστασιάδη»)   α) εντάχθηκε στο … ευρωπαϊκό ρεφρέν του κατευνασμού υπέρ της Τουρκίας  και β) ήταν υπεύθυνος για την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποτρέψει ή να ανταποκριθεί αποτελεσματικά το 2015 στην «παράτυπη  μεταναστευτική κρίση».

Παραθέτω επίσημες λεπτομέρειες και φωτογραφίες στις ιστοσελίδες της τουρκικής κυβέρνησης,  για την σημαντική εκείνη επίσημη επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβανομένου και του Ευρωπαίου Επίτροπου τότε κ. Χρήστου Στυλιανίδη, στην Τουρκία,  στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2014. Που σηματοδότησε την συνέχιση του κατευνασμού. 

Μαζί με τον Χρ. Στυλιανίδη ήταν η τότε ΄Υπατος Εκπρόσωπος της  ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλεια/Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής FedericaMogheriniκαι ο Επίτροπος για την Πολιτική Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεις διεύρυνσης  JohannesHahn. 

Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν τους εμφανίζουν φιλικούς το ελάχιστον με τους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης περιλαμβανομένου του Τούρκου  Υπουργού Εξωτερικών  Μ. Τσιαβούσογλου και του Τούρκου διπλωμάτη Βολκαν Μποζκιρ που αργότερα το 2020 εξελέγη Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η επίσκεψη εκείνη όντως βοήθησε σε μια νέα δόση κατευνασμού υπέρ της Τουρκίας από την ΕΕ μερικούς μόνο μήνες πριν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορά της και πλημμυρίσει την Ευρώπη με τους « παράτυπους μετανάστες».  Με πρώτο θύμα, με τα δυσάρεστα αποτελέσματα ήταν βέβαια αρχικά η Ελλάδα και στη συνέχεια και η  Κύπρος..

Οι δηλώσεις των ευρωπαίων επισκεπτών κατά την επίσκεψή τους στην Τουρκία  ήσαν απίστευτες! 

Ιδού ένα παράδειγμα, μια δήλωση του Χρήστου Στυλιανίδη στις 9 Δεκεμβρίου 2014 που βγάζει μάτι. Πρώτα στα αγγλικά και μετά σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά:

«Let me express my deep appreciation for the immense efforts by Turkey and its people, who have shown their huge capacity for solidarity with the people of Syria in their greatest time of need.  Europe stands firmly with Turkey. We remain fully committed to our on going support to the refugee population in the country, which is why we are stepping up our assistance.»

«Επιτρέψετε μου να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση για τις τεράστιες προσπάθειες  της  Τουρκίας και του λαού της, που έδειξαν την μεγάλη τους δυνατότητα για αλληλεγγύη προς το λαό της Συρίας στην μεγαλύτερη στιγμή ανάγκης τους.  Η Ευρώπη στέκει σταθερά με την Τουρκία. Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι στην συνεχιζόμενη υποστήριξή μας προς τον προσφυγικό κόσμο σε αυτή τη χώρα, και για αυτό το λόγο αυξάνουμε την βοήθειά μας».

Και η παράλληλη δήλωση της κας Federica Mogherini:

Today, we are stepping up our assistance to the people of Syria and to the Turkish communities hosting Syrian refugees. Europe stands firmly with Turkey and is determined to play its role to the full to bring a lasting political solution to this regional crisis and humanitarian tragedy“.

 «Σήμερα, εντείνουμε την βοήθεια προς το λαό της Συρίας και στις τουρκικές κοινότητες που φιλοξενούν τους Σύριους πρόσφυγες. Η Ευρώπη στέκει σταθερά με την Τουρκία και είναι αποφασισμένη να παίξει το ρόλο της πλήρως για να φέρει μια διαρκή πολιτική λύση σε αυτή την περιφερειακή κρίση και ανθρώπινη τραγωδία».

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_14_2500

Περιττό να αναφέρω ότι στα σχετικά επίσημα ανακοινωθέντα και δημοσιεύματα πουθενά δεν αναφέρεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2014 ο κ. Χρ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή της μισής του πατρίδας, στις τουρκικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Φώτο από την επίσκεψη της τριάδας στην Τουρκία 8-9 Δεκεμβρίου 2014

Φώτο από την επίσκεψη της τριάδας στην Τουρκία 8-9 Δεκεμβρίου 2014

 

Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία  συναντήθηκε τότε και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν και Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, τον Υπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα και Αρχηγό Διαπραγματευτή πρέσβη Βολκαν Μποζκιρ τον Υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου και άλλους.

https://www.ab.gov.tr/49806_en.html

Σύμφωνα με τις επίσημες τουρκικές αναρτήσεις,  κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν η επίσπευση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας και τα αμοιβαία διαβήματα που θα παίρνονταν για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, και αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή θέματα. 

«Η επίσκεψη των τριών υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ στην Τουρκία σε τόσο μικρό διάστημα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους»  εκλήφθηκε από την Τουρκία ως ένδειξη θετική ανταπόκριση για την ενταξιακή της πορεία.

Δύο στιγμιότυπα από την επίσκεψη του κ. Στυλιανίδη στην Άγκυρα 7 Ιουνίου 2017 με φόντο τον σφαγέα του Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων Κεμάλ Ατατούρκ

https://www.mfa.gov.tr/disisleri-bakani-cavusoglunun-abkomiserini-kabulu_en.en.mfa

Κατά τα άλλα η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία εκπροσωπούσε ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης ως Ευρωπαίος Επίτροπος, την θεωρεί εκλιπούσα με επίσημο έγγραφό της που κατατέθηκε στην ΕΕ από τον Α.  Νταβούτογλου και δεν αποσύρθηκε ακόμα. Ξενίζει το γεγονός ότι στις συναντήσεις του ο Χρ. Στυλιανίδης εμφανιζόταν ενθουσιασμένος και περιχαρής.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 19/9/2021

___________________

Επιμέλεια αναρτήσεως: Σοφία Παπανικολάου