7.9.21

Γιατί ο υιός Καντάφι πήγε στην Τουρκία: Η Άγκυρα θα διατηρήσει τον απόλυτο έλεγχο στην Λιβύη

 

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα της Λιβύης

Η Άγκυρα γνωρίζοντας πως ο νυν πρωθυπουργός της Λιβύης είναι και αναλώσιμος και προσωρινός, επιχειρεί να καλύψει τα νώτα της, θέτοντας υπό τον έλεγχό της τον υιό Καντάφι, ο οποίος προ ολίγων ωρών όχι μόνο αποφυλακίστηκε αλλά εγκατέλειψε την χώρα με προορισμό την... Τουρκία.

Ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σααντί Καντάφι, αποφυλακ

ίστηκε μετά από επτά χρόνια και αναχώρησε για  την Τουρκία.

Δεν είναι τυχαία  ούτε η αποφυλάκισή του στην παρούσα στιγμή και φυσικά ούτε το ταξίδι του στην Άγκυρα.

Ο συγκεκριμένος θεωρείται ότι έχει επιρροή σε μεγάλο μέρος του λιβυκού λαού καθώς τα καθεστώτα τύπου Καντάφι σε τέτοιες χώρες τείνουν να είναι κληρονομικά.

Η αποφυλάκισή του στη δεδομένη στιγμή έγινε κατόπιν τουρκικής αδείας. Άλλωστε ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε στους Λίβυους πως δεν θα κάνουν "ούτε βήμα" αν δεν το εγκρίνει ο ίδιος.

Κρατούνταν σε φυλακή της Τρίπολης από το 2014. Αποφυλακίστηκε δυνάμει απόφασης πριν από αρκετά χρόνια, ανέφερε πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Λιβύης.

«Ο Σαάντι Μουάμαρ Καντάφι αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή όπως όριζε απόφαση της δικαιοσύνης πριν από αρκετά χρόνια», επιβεβαίωσε την Κυριακή (05.09.2021) στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή, χωρίς να διευκρινίσει εάν βρίσκεται ακόμη στη Λιβύη.

ΜΜΕ μετέδωσαν χθες βράδυ ότι ο Σαάντι Καντάφι αναχώρησε αεροπορικώς από τη λιβυκή πρωτεύουσα για την Τουρκία.

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, πηγή στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα είπε ότι ο γιος Καντάφι αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν σύστασης του προϊσταμένου της.

«Ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε πριν από αρκετούς μήνες την εκτέλεση της απόφασης της δικαιοσύνης που αφορούσε την αποφυλάκιση του Σαάντι Καντάφι όταν εκπληρώνονταν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για αυτό», ανέφερε και πρόσθεσε πως ήταν «ελεύθερος είτε να μείνει ή να φύγει από τη χώρα».

Ο Σαάντι Καντάφι, 47 ετών, που εκδόθηκε στη Λιβύη από τον Νίγηρα στις 6 Μαρτίου 2014, δικάστηκε και αθωώθηκε τον Απρίλιο του 2018 από εφετείο της Τρίπολης για την υπόθεση της δολοφονίας του πρώην προπονητή της ομάδας ποδοσφαίρου Αλ Ιτιχάντ, του Μπασίρ Ραγιάνι.

Αναμενόταν επίσης να περάσει από δίκη για τη φερόμενη εμπλοκή του στη φονική καταστολή της εξέγερσης η οποία ανέτρεψε το καθεστώς του πατέρα του το 2011.

Παρά τη διακοπή των μαχών το 2020 και την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων για να εξευρεθεί λύση στη σύγκρουση, ο διχασμός ήρθε πολύ γρήγορα ξανά στην επιφάνεια και η υποτιθέμενη προσεχής διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη αμφισβητείται ολοένα περισσότερο, ελλείψει συνταγματικού πλαισίου.

Η έλευση Καντάφι στην Τουρκία αποτελεί πρώτη είδηση στον τουρκικό Τύπο.

Μάλιστα οι Τούρκοι λένε χαρακτηριστικά ότι "μετά την Συρία και το Αφγανιστάν είναι η σειρά της Λιβύης".

Αυτό που επιδιώκει η Άγκυρα είναι να τοποθετήσει έναν νόμιμο "κληρονόμο" της οικογένειας Καντάφι στην εξουσία, με την προοπτική να τον έχει υπό τον έλεγχό της και να ενοποιήσει την χώρα ανατολική και δυτική υπό την τουρκική επιρροή.

Το αν θα γίνει αυτό μένει να φανεί, πάντως οι Τούρκοι θέλουν να θέσουν υπό έλεγχο όλες τις πιθανές προοπτικές.

O τελικός σκοπός είναι η γεωστρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας από την Τουρκία και φυσικά η διατήρηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου με το οποίο η Άγκυρα αρπάζει ελληνική υφαλοκρηπίδα.


https://www.defencenet.gr/