19.9.21

Σκεπτικισμός και προβληματισμός στην Αυστραλία… “η επόμενη ημέρα της συμφωνίας AUKUS και των υποβρυχίων”

 

Την Πέμπτη το πρωί οι Αυστραλοί ξύπνησαν ίσως με μια από τις πιο σημαντικές ειδήσεις για την αμυντική ικανότητα της χώρας τους στην πρόσφατη μνήμη: Το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας θα αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια βάσει μιας νέας συμφωνίας μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ.

Του Ewen Levick
ΠΗΓΗ: AUSTRALIA DEFENCE MAGAZINE

Η συμφωνία, γνωστή ως AUKUS, ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον πρωθυπουργό Σκοτ ​​Μόρισον και περιλαμβάνει επίσης την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας στην τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική τεχνολογία, τα υποβρύχια συστήματα, την πολυηχητική τεχνολογία και τις δυνατότητες μακρού πλήγματος, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων cruise τύπου Tomahawk. Πυραύλους για τα αντιτορπιλικά της κλάσης Hobart. Οι επιπτώσεις είναι πολλές.

Πρώτον, η υπάρχουσα σύμβαση υποβρυχίων 90 δις (αυστραλιανών) δολαρίων με την Naval Group – τη μεγαλύτερη στρατιωτική προμήθεια στην ιστορία της Αυστραλίας – ακυρώθηκε. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία δήλωσε ότι τα νέα συνιστούν μια «μεγάλη απογοήτευση» και ότι θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες σε συζητήσεις με την Κοινοπολιτεία.

Δεύτερον, τα υποβρύχια της κλάσης Collins της Αυστραλίας θα χρειαστεί τώρα να παραμείνουν σε υπηρεσία περισσότερο από το αναμενόμενο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν η ναυτική δύναμη της Αυστραλίας είναι επαρκής για να γεφυρώσει το χάσμα έως ότου ενεργοποιηθούν τα πυρηνικά σκάφη.

Τρίτον, η αυστραλιανή κοινωνία θα κρίνει τώρα αν οι λόγοι ασφαλείας για την απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων υπερτερούν της ιστορικής απόρριψης της πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Τέταρτον, η προμήθεια στέλνει το μήνυμα ότι τα ντιζελοκίνητα υποβρύχια θεωρούνται πλέον ανεπαρκή για τα στρατιωτικά σενάρια που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Αυστραλία, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα σενάρια έχουν αλλάξει πολύ πιο γρήγορα από όσο αναμενόταν πριν από ένα χρόνο, όταν δημοσιοποιήθηκε στο Σχέδιο Δομής Δυνάμεων (Force Structure Plan) και η Αμυντική και Στρατηγική Επικαιροποίηση / Αναθεώρηση (Defence Strategic Update).

Αφήνοντας κατά μέρος τις γεωπολιτικές επιπτώσεις (συμπεριλαμβανομένων τι πιστεύουν ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία για όλα αυτά) απομένει ένας σχεδόν ατελείωτος κατάλογος ερωτημάτων αναφορικά με αυτή καθαυτή τη νέα στρατιωτική ικανότητα και πώς αυτή θα παραδοθεί [στη χώρα].

Καταφανώς, οι υπεύθυνοι για την άμυνα είπαν ότι τουλάχιστον οκτώ υποβρύχια θα κατασκευαστούν στην Αδελαΐδα. Πότε ακριβώς θα παραδοθούν και πώς θα επανδρωθούν; Το βασιλικό αυστραλιανό Ναυτικό (RAN: Royal Australian Navy) λέει ότι έχει μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη στελεχιακή ενίσχυση του υποβρυχιακού στόλου (αυτή τη στιγμή λίγο περισσότερο από 900 άτομα) και ότι τα σχέδια για την επάνδρωση των 12 γαλλικών υποβρυχίων τύπου “Attack” θα προσαρμοστούν στα νέα πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Ωστόσο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση στη στρατολόγηση νέων στελεχών.

Το ζήτημα του εργατικού δυναμικού για τη ναυπηγική βιομηχανία θα παραμείνει επίσης σημαντικό – θα οδηγήσει η καθυστέρηση σε “νεκροταφείο” (valley of death) για τη ναυπήγηση υποβρυχίων στην Αυστραλία με απορρόφηση της τεχνογνωσίας; Ο πρωθυπουργός έχει σκιαγραφήσει ένα σχέδιο, αλλά η εμπιστοσύνη θα κλονιστεί παρόλα αυτά.

Εν τω μεταξύ, θα είναι η κλάση υποβρυχίων Collins σε θέση να υπηρετήσει την ασφάλεια της Αυστραλίας μέχρι να παραδοθεί το πρώτο πυρηνικό σκάφος; Σε κάποιο βαθμό το βάρος της αποστολής τους θα μειωθεί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η AUKUS προβλέπει αμερικανικά υποβρύχια κλάσης Virginia να επιχειρούν από αυστραλιανούς ναυστάθμους, αλλά δεν μπορούν να τα υποκαταστήσουν εντελώς.

Η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν θα απαιτηθεί πυρηνικός ανεφοδιασμός των υποβρυχίων κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το ποια πυρηνική υποδομή απαιτείται να δημιουργηθεί στην Αυστραλία.

Τι θα ανεχτεί το κοινό; Πώς θα διαχειριστεί η χώρα θέματα πυρηνικής ασφάλειας και τεχνολογίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ; Από πού θα προέλθουν τα πνευματικά δικαιώματα (IP: Intellectual Property) της τεχνογνωσίας και πώς θα τα διαχειριστεί;

Έπειτα, υπάρχει το ζήτημα της ποιότητας του στρατηγικού σχεδιασμού της Αυστραλίας. Η απόφαση να εγκαταλειφθεί η κλάση Attack για πυρηνικά υποβρύχια αντιπροσωπεύει μια σημαντική (και δαπανηρή) αποτυχία να προβλέψουμε τις στρατηγικές εξελίξεις, το ενδεχόμενο να πείσουμε τους Αμερικανούς να μοιραστούν τα πυρηνικά τους μυστικά και πώς αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του RAN.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει τώρα την ανωτερότητα των πυρηνικών υποβρυχίων – γιατί λοιπόν σκέφτηκε ποτέ, ότι τα ντιζελοκίνητα υποβρύχια δεν θα ήταν κατάλληλα για σκοπό;

Η αμυντική βιομηχανία της Αυστραλίας, ιδιαίτερα εκείνες οι εταιρίες που έχουν επενδύσει σημαντικό χρόνο και προσπάθεια για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα “Sea 1000”, θα αναρωτιούνται τώρα τι μέλλει γενέσθαι μετά από αυτή την απόφαση. Το να μπορεί να καταργηθεί ένα πρόγραμμα τόσο σημαντικό όσο το “Sea 1000”, ουσιαστικά από τη μια μέρα στην άλλη, δεν ερμηνεύεται ως σημάδι εμπιστοσύνης για την αμυντική βιομηχανία και τους επενδυτές.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν αμφιβολίες αναφορικά με τα βαθύτερα κίνητρα αυτής της ανακοίνωσης. Επί της ουσίας, η αλλαγή που οδήγησε σε αυτήν την απόφαση είναι η καταλυτική ισχύς με την οποία ελέγχει πλέον ο Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας φέρεται να έχει προσφερθεί να ενημερώσει την Κίνα σε υπουργικό επίπεδο σχετικά με τα νέα υποβρύχια. Γνωρίζει ότι το Πεκίνο θα το αντιμετωπίσει ως μια τολμηρή κίνηση στη σκακιέρα, στην οποία Ινδία και Ιαπωνία είναι επίσης πιο δραστήριες από ποτέ, καθώς η πρώτη συνάντηση των ηγετών του Τετραμερούς Διαλόγου Ασφαλείας (Quadrilateral Security Dialogue) πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύντομα στον Λευκό Οίκο.