23.9.21

ΔΕΗ: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ

 


Σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ προχωρά η ΔΕΗ μετά από σχετική απόφαση του ΔΣ. Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ ανακοίνωσε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της κατά το α' εξάμηνο του έτους, παρά την άνοδο του κόστους για το φυσικό αέριο και τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Στο μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, προχώρησε απόψε στην ανακήρυξη της Spear WTE Investments Sarl, μέλους του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), ως προτιμητέου επενδυτή για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων, που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου 2021, η οποία αναμένεται να λάβει απόφαση και για την απόσχιση του κλάδου του δικτύου διανομής της ΔΕΗ και την εισφορά του στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Υπενθυμίζεται ότι η Spear κατέθεσε προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ (περιλαμβάνει ανάληψη χρέους ύψους 804 εκατ.).

Οσον αφορά την κερδοφορία της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα λειτουργικά κέρδη (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε 471,5 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2021, έναντι 457,3 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 26,9 εκατ. ευρώ από 29,3 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2020.

Σημαντική ήταν και η μείωση του χρέους, το οποίο διαμορφώθηκε σε 2.895,3 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 388,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2020. Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, δήλωσε: «Το α΄ εξάμηνο του έτους επιτύχαμε ανθεκτικές επιδόσεις, παρά τις δυσμενείς συνθήκες στις τιμές των βασικών προϊόντων, λόγω της καθετοποίησης των δραστηριοτήτων μας. Για το σύνολο του έτους, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει για επανάληψη της λειτουργικής κερδοφορίας του 2020, παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους και για το σκοπό αυτό έχουμε λάβει και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα.

https://www.reader.gr/