29.9.21

“Πόρτα” και από τον Πούτιν στον Ερντογάν: Του αρνήθηκε κοινές δηλώσεις μετά την 3ωρη συνάντηση [videos]

Δεν θα το έλεγε κανείς “ευχάριστη ατμόσφαιρα”… Στιγμιότυπο από την συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν χωρίς χαμόγελα. EPA/VLADIMIR SMIRNOV/ SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Βατράχι στον βάλτο ανάμεσα στα βουβάλια…. μοιάζει ο μεγαλόστομος Ταγίπ Ερντογάν, μετά και την συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Αφότου πολυδιαφήμισε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ η οποία ουδέποτε έγινε, έριξε όλα του τα λεφτά στην συνάντηση με τον Πούτιν για να δείξει πως “δεν μασάει” και μπορεί να στηριχτεί όπου αυτός θέλει…

Κι όμως. Τα πράγματα φαίνεται πως δεν πήγαν κατ’ ευχήν για τον μεγαλομανή πλην διαρκώς απογοητευόμενο Ερντογάν.

Η συνάντηση με τον Πούτιν έγινε, διήρκεσε τρεις ώρες και… τέλος.

  • Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ περιορίστηκε να ανακοινώσει πως δεν θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, ενώ από την Τουρκία γινόταν γνωστό ότι ο Ερντογάν θα κάνει δηλώσεις εν πτήσει, καθώς το αεροπλάνο του θα τον φέρνει πίσω στην Άγκυρα.

Επενδύοντας πολλά αλλά λέγοντας λίγα, πριν από την τετ α τετ συνάντηση, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας ότι “τα βήματα που κάνουμε μαζί για τη Συρία έχουν μεγάλη σημασία. Η ειρήνη σε αυτή την περιοχή εξαρτάται από τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας”.

Ενδιαφέρον ωστόσο έχει το τι δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος : “Οι συναντήσεις μας με τον Ερντογάν δεν πάνε πάντα ομαλά. Ωστόσο, τα σχετικά θεσμικά όργανα και οι οργανώσεις μας μπορούν να βρουν συμβιβαστικές λύσεις”….

Η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου τις διμερείς σχέσεις σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, την Λιβύη, τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Υπερκαυκασία. Φυσικά αναμενόταν η συζήτηση της δεύτερης “δόσης” των S-400 για στην οποία είχε εμφανιστεί λάβρος ο Ερτογάν ότι θα προχωρήσει και “δεν πέφτει λόγος σε κανέναν”…

Ανάρτηση στο Twitter αντί για δηλώσεις από Ερντογάν

Κι ενώ τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας έλεγαν πως ο Ερντογάν θα κάνει δηλώσεις στο αεροπλάνο, μέχρι αργά χθες η μόνη δήλωση ήταν μια ανάρτησή του στο Twitter με την οποία χαρακτήριζε απλώς “παραγωγική” την συνάντηση με τον Πούτιν. Άρα δεν είχε κάτι να διαφημίσει ή να “πουλήσει”. Δύσκολα τα πράγματα.

Μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν έγραψε : “Αναχωρήσαμε από το Σότσι μετά από μια παραγωγική συνάντηση με τον συνάδελφό μου Πούτιν”.

Ο Ρώσος Πρόεδρος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για την επίσκεψη, αναφέροντας ότι “η συνάντηση ήταν πολύ χρήσιμη και περιεκτική. Θα είμαστε σε επαφή”. 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΒΑ

 https://hellasjournal.com/

___________________

Αναρτήθηκε (στην Efenpress)  από τον Μιχάλη Τσολάκη