12.9.21

Το τουρκικό τρίγωνο και η άσκηση “Τρία Αδέλφια 2021”

 



Πρωτόπαπας Γιώργος



Η νίκη του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ανάγκασε σε συνθηκολόγηση την Αρμενία, άλλαξε τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, καθιστώντας  ένα νέο δρώντα, την Τουρκία. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν και οι συγκυρίες για μια τριμερής συμμαχία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Πακιστάν, με κοινά συμφέροντα στις περιφερειακές “σκακιέρες”.

Οι τρεις χώρες θα διεξάγουν, στο πλαίσιο αυτό, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ειδικών δυνάμεων στο Μπακού. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν πρόκειται για τις πρώτες κοινές ασκήσεις που διεξάγουν και στόχος τους είναι η βελτίωση της συνεργασίας και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας. Οι ασκήσεις φέρουν την κωδική ονομασία “Τρία Αδέλφια-2021”, που μάλλον δεν επιλέχθηκε τυχαία και ίσως να επιδιώκει να στείλει μηνύματα ότι η συμμαχία τους έχει ισχυρό υπόβαθρο και μέλλον.

Ο δεύτερος πόλεμος Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, έπεισε Μπακού, Άγκυρα και Ισλαμαμπάντ ότι αυτή η στρατηγική τους συνεργασία θα επηρεάσει τις ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες. Η τριμερής συμμαχία θεωρείται ότι δίνει τη δυνατότητα στο Αζερμπαϊτζάν να υιοθετήσει μια ευέλικτη στρατηγική για ανταποκριθεί στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Επιπλέον, δημιουργεί την εντύπωση ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει ισχυρές εναλλακτικές λύσεις εάν δεν λειτουργήσουν οι άλλες συμμαχίες που διατηρεί με κράτη της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου.

Η Άγκυρα, από την πλευρά της δεν επιθυμεί να απωλέσει, σε καμία περίπτωση, την επιρροή που απέκτησε στο Νότιο Καύκασο από τη συμμετοχή της στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και προσπαθεί να ενισχύσει το ρόλο της. Επισημαίνεται, ότι ειδικές δυνάμεις από Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν ολοκλήρωσαν στις 10 Σεπτεμβρίου κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή Λατσίν του Αζερμπαϊτζάν, σε απόσταση αναπνοής από τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις.

Οι ασκήσεις χαρακτηρίστηκαν μικρής κλίμακας, αλλά καμία πλευρά δεν δημοσίευσε στοιχεία για τον αριθμό των στρατιωτών που συμμετείχαν. Οι επίσημες φωτογραφίες και τα βίντεο των ασκήσεων έδειξαν μόνο πολύ μικρές στρατιωτικές μονάδες εν ώρα δράσης. Οι ασκήσεις περιλάμβαναν, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, πραγματοποίηση αναγνώρισης σε δύσκολο έδαφος, δημιουργία ενεδρών στους δρόμους, εντοπισμό και καταστροφή ομάδων δολιοφθοράς, καθώς και προσέγγιση ενός εικονικού εχθρού μέσα από διάφορα εμπόδια.

Τουρκικό τρίγωνο

Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τουρκικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στα εδάφη που κατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία. Είναι γνωστό ότι τα τουρκικά στρατιωτικά drones που αγόρασε το Μπακού διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στη νίκη του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν και Τουρκία υποστηρίζονται συνεχώς μεταξύ τους σε διάφορα παγκόσμια φόρουμ για θέματα εθνικού συμφέροντος, όπως Κασμίρ, Κυπριακό και Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ενώ η Άγκυρα έχει ήδη στηρίξει το Μπακού με στρατιωτικό εξοπλισμό, το Ισλαμαμπάντ προσπαθεί να ενισχύσει και αυτό τις στρατιωτικές σχέσεις με το Μπακού. Οι αρχηγοί της Πολεμικής Αεροπορίας Αζερμπαϊτζάν και Πακιστάν συναντήθηκαν, στο πλαίσιο αυτό, τον Αύγουστο και συζήτησαν για κοινή εκπαίδευση πιλότων και για διεξαγωγή ασκήσεων.

Η συμμαχία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Πακιστάν επηρεάζει και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, καθώς καθοδηγείται από την κυβέρνηση της Άγκυρας. Να υπενθυμίσουμε ότι μια αντιπροσωπεία από την πρεσβεία του Πακιστάν στην Τουρκία πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στα Κατεχόμενα στην Κύπρο, στις 11 Ιουλίου, που ερμηνεύτηκε σαν βήμα από το Ισλαμαμπάντ για ενδεχόμενη αναγνώρισή τους.

Επιπλέον, Μπακού και Άγκυρα φαίνεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να ανέλαβαν σχετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ομάδα φιλίας στο κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν με στόχο να αναπτυχθούν οι εμπορικές σχέσεις με τα Κατεχόμενα. Η συμμαχία των τριών χωρών αναμένεται να κριθεί από το πως θα διαχειριστεί τις ισορροπίες κυρίως στο Νότιο Καύκασο, και αν θα προκαλέσει ή όχι Ρωσία. Όσο η Μόσχα ανέχεται τις κινήσεις της Τουρκίας δεν υπάρχει πρόβλημα.

https://slpress.gr/

------------------------------

Επιμέλεια ανάρτησης: Μιχάλης Τσολάκης