14.9.21

Ξεχνάμε τις νέες φρεγάτες και παίρνουμε 2 συν 2 Ticonderoga από τις ΗΠΑ- Το παρασκήνιο…


 

Η “ενδιάμεση λύση” των Ticonderoga που προωθούν οι Αμερικανοί για τον ελληνικό Στόλο, γίνεται “μόνιμη” και θα παρουσιαστεί ως “εκσυγχρονισμός και ενδυνάμωση του ΠΝ”. Για όσους έχουν την άποψη ότι “από το τίποτα καλά είναι και τα Ticonderoga”, ή για όσους θεωρούν ότι “το μέγεθος είναι αυτό που μετράει”, ίσως η λύση να είναι ικανοποιητική.

Οι Αμερικανοί “προσφέρουν” 2 συν 2 πλοία αυτού του τύπου με τη μέθοδο λίζινγκ με συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την Ελλάδα και μία “υπόσχεση” για αμυντική συνδρομή προς την Ελλάδα , αν ποτέ χρειαστεί. 

Ωστόσο δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ξανά όσα ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης έχει πει. Ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ δεν έχει δει τα Ticonderoga σε περιοδικά. Έχει ανέβει σε ένα απ΄ αυτά κι έχει συζητήσει  διεξοδικά με τον Αμερικανό ομόλογο του τα συν και τα πλην. Συνεπώς η γνώμη του είναι μάλλον πιο σημαντική απ΄ αυτή των πολιτικών.

Πως φθάσαμε τα Ticonderoga να συζητιόνται ως η επόμενη ημέρα του ΠΝ;

Η επίσκεψη του γερουσιαστή Μ.Μενέντεζ στην Ελλάδα ήταν καταλυτική. 

Η ελληνική πλευρά έθεσε ξανά “για την τιμή των όπλων” το αίτημα για αντιτορπιλικά Arleigh Burke. Ο Μενέντεζ μετέφερε το αίτημα στις ΗΠΑ. Απορρίφθηκε ξανά. Η αιτία που δεν ανακοινώνεται είναι ότι οι Αμερικαμνοί δεν θέλουν να “τα σπάσουν” τελείως με τους Τούρκους. Όλα τ΄ άλλα που ισχυρίζονται είναι δικαιολογίες.

Σε αντιστάθμισμα προσφέρουν την “λύση” των 2 συν 2 Ticonderoga.

H αποδέσμευση των πλοίων θα καταγραφεί στο νομοσχέδιο Μενέντεζ στο οποίο θα επισημαίνονται τα εξής:

•Τα πλοία θα δοθούν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιούνται σε αποστολές “αμερικανικού-συμμαχικού ενδιαφέροντος” αν χρειαστεί. Μπλέξιμο…

•Το “τυράκι” θα είναι μία διατύπωση με την οποία θα αφήνεται αν εννοηθεί ότι οι Αμερικανοί θα συνδράμουν την Ελλάδα αμυντικά αν απαιτηθεί. Το γράφουμε όσο πιο περιφραστικά μπορούμε ,γιατί αν δεν δούμε την ακριβή διατύπωση είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τέτοια δέσμευση. Επαναλαμβάνουμε, δεν θέλουν να προκαλέσουν άλλα προβλήματα στη σχέση τους με την Τουρκία, ειδικά αυτή τη περίοδο.

•Θα δίνεται η δυνατότητα εκσυγχρονισμού των πλοίων. Το κόστος για κάθε ένα απ΄ αυτά υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Αδιευκρίνιστο παραμένει τι οπλισμό θα έχουν τα Ticonderoga που θα δοθούν με λίζινγκ. Αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Μεταξύ των επιχειρημάτων των Αμερικανών για να πειστεί η ελληνική κυβέρνηση είναι και τα ελληνικά ναυπηγεία τα οποία προς το παρόν…δεν υπάρχουν. Η νέα ιδιοκτησία του Σκαραμαγκά προσπαθεί να συμμαζέψει την κατάσταση, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο και χρήμα. Στην Ελευσίνα το μέλλον είναι άγνωστο. Οι Αμερικανοί εκμεταλλεύονται την κατάσταση και λένε στην ελληνική πλευρά ότι “αφού δεν υπάρχουν ναυπηγεία που θα φτιάξετε φρεγάτες”.

Αυτές τις ημέρες στις ΗΠΑ βρίσκεται και ο Α/ΓΕΝ Στέλιος Πετράκης για τη σύνοδο Αρχηγών Ναυτικού της συμμαχίας. Είναι βέβαιο ότι θα ακούσει πολλά για την “λύση” των Ticonderoga. Η ελληνική κυβέρνηση πάντως φέρεται να έχει πειστεί για τη χρησιμότητα τους.

Ενδιαφέρον θα είχε να μάθουμε την άποψη του Αρχηγού Στόλου, ο οποίος σκέφτεται -ευτυχώς- πρωτίστως επιχειρησιακά.

Προφανώς οι Αμερικανοί θέλουν να “σπρώξουν” τα Ticonderoga έχοντας στα σχέδια τους να μας πουλήσουν σε δεύτερο χρόνο και τις φρεγάτες τους. “Βάζοντας πόδι” στον ελληνικό Στόλο με τα Ticonderoga θα πάρουν σημαντικό αν όχι ολοκληρωτικό προβάδισμα για την επόμενη αγορά πολεμικών πλοίων από την Ελλάδα, όποτε αυτή προκύψει.

Από το Σάββατο το βράδι πάντως που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αγορά ακόμη 6 μαχητικών Rafale από τη Γαλλία, πολλοί και διάφοροι έχουν σπεύσει να εκτιμήσουν ότι “οι γαλλικές φρεγάτες βγαίνουν οριστικά από το παιχνίδι”. Η “λογική” αυτής της άποψης στηρίζεται σε επιχειρήματα που παραπέμπουν με την γνωστή και παταγωδώς αποτυχημένη διαχρονικά και διακομματικά “εξοπλιστική διπλωματία”. Είναι η … “λογική” που λέει “οι Γάλλοι πήρα 3 δις , πρέπει να πάρουν και οι Αμερικανοί”! 

Ωστόσο όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχει μόνο η γαλλική πρόταση. Υπάρχουν κι άλλες ευρωπαϊκές λύσεις που έχουν χαρακτηριστεί ενδιαφέρουσες από τους ναυάρχους. Η κυβέρνηση ωστόσο εδώ και πολύ καιρό έχει δείξει τις προθέσεις της να “ψωνίσει” από τις ΗΠΑ.

Μια χώρα όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζει υπαρκτή στρατιωτική απειλή είναι απλά καταδικασμένη όταν “εξοπλίζεται” με τέτοια ανωριμότητα…

https://www.militaire.gr/