27.8.21

S-400: Κοντά σε νέα συμφωνία Ρωσία - Τουρκία


 Η Ρωσία και η Τουρκία είναι κοντά στην υπογραφή μιας νέας σύμβασης, ώστε η Άγκυρα να προμηθευτεί επιπλέον μονάδες αεράμυνας S-400 στο εγγύς μέλλον, ανέφερε (Δευτέρα 23 Αυγούστου) ο επικεφαλής του ρωσικού εξαγωγέα όπλων Rosoboronexport. Η πληροφορία μεταδόθηκε από το πρακτορείο Reuters, που την αποδίδει με τη σειρά του στο ρωσικό πρακτορείο Interfax

Η αρχική αγορά της Τουρκίας από την Ρωσία των S-400, προκάλεσε ένταση στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Άγκυρα και απείλησε ότι θα επιβάλει νέες κυρώσεις, εάν αγοράσει περισσότερα μεγάλα οπλικά συστήματα από τη Μόσχα.

SOCIAL MEDIA VIA REUTERS
Ένστολοι μαχητές Ταλιμπάν παρελαύνουν σε δρο΄μο της πόλης Καλάτ, στην επαρχία Ζαμπούλ του Αφγανιστάν. Η συγκεκριμένη εικόνα προέρχεται από βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις 19 Αυγούστου 2021. REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

 

Μόσχα: «Θα αντιδράσουμε αν απειληθούν εταίροι μας» 

Τα γεγονότα που εξελίσσονται στο Αφγανιστάν ενδέχεται να αυξήσουν τη ζήτηση για ρωσικά όπλα, δηλώνει την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Rosoboronexport, Αλέξαντερ Μικέγιεφ.

«Σαφώς, παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Εάν γείτονες ή εταίροι μας έχουν τέτοια ανάγκη λόγω της απειλής των Ταλιμπάν (υπενθυμίζεται ότι χαρακτηρίζονται επισήμως ως παράνομη τρομοκρατική οργάνωση από την Ρωσία) στο Αφγανιστάν, ή προκύψει κάποια άλλη απρόβλεπτη εξέλιξη, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε», δήλωσε ο Μικέγιεφ στο Φόρουμ του Στρατού 2021, σε απάντηση σχετικής ερώτησης.

«Αυτές οι χώρες χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον ρωσικό υλικό», πρόσθεσε.

«Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε λαμβάνοντας υπόψιν την κατάσταση. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με χώρες της ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών). Οι σχέσεις μας με την Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν αναπτύσσονται με επιτυχία», δήλωσε ο ΜΙκέγιεφ.

 

πηγές: Reuters, Interfax