16.8.21

Το Αφγανιστάν στα χέρια της Κίνας – Τι λέει το κινεζικό ΥΠΕΞ



 Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά της μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Όπως δήλωσε, «οι Αφγανοί Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ελπίδα να αναπτύξουν καλές σχέσεις με την Κίνα».

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν, είπε, προσβλέπουν στην κινεζική συμμετοχή στην ανοικοδόμηση και ανάπτυξη του Αφγανιστάν.

Δεν θα επιτρέψουν (οι Ταλιμπάν) σε οποιεσδήποτε δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν το αφγανικό έδαφος για να απειλήσουν την Κίνα, κάτι που το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δέχτηκε με ικανοποίηση.

Η Κίνα, συνέχισε η εκπρόσωπος, σέβεται το δικαίωμα του αφγανικού λαού ανεξάρτητα να καθορίζει τη μοίρα του και θα βρίσκεται στο πλευρό του.

Κάπως έτσι η Κίνα ανακοίνωσε ότι το Αφγανιστάν πέρασε στη σφαίρα επιρροής της.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν οφείλει να δώσει εξηγήσεις σε όλους τους δυτικούς συμμάχους γιατί παρέδωσε το Αφγανιστάν στην Κίνα, τη Ρωσία, στο Ιράν, στο Κατάρ και στο Πακιστάν και να μιλήσει με ειλικρίνεια.

Να εξηγήσει ο Λευκός Οίκος γιατί διαπραγματεύτηκαν και συνομίλησαν με τρομοκράτες, εκτός εάν δεν θεωρούν τους Ταλιμπάν τρομοκράτες ή εξτρεμιστές, τους θεωρούν «κίνημα».

Είναι η δεύτερη φορά που οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν τους συμμάχους τους μέσα σε δύο χρόνια.

Η προηγούμενη ήταν όταν ο Ντόναλντ Τραμπ πρόδωσε τους Κούρδους της βόρειας Συρίας το 2019 και έδωσε το πράσινο φως να τους επιτεθεί η Τουρκία.

Οι Αμερικανοί οφείλουν να διδαχτούν από την ιστορία των μεγάλων αυτοκρατοριών και να σταματήσουν να εγκαταλείπουν τους συμμάχους τους.

Οφείλουν να ωριμάσουν και να τιμούν την ηγεσία του δυτικού κόσμου.

Ο δυτικός πολιτισμός δεν είναι καουμπόηδες και ινδιάνοι. Είναι οι αετοί της Ρώμης και της Αθήνας.

_____________
Μιχάλης Τσολάκης