12.8.21

Το μεσημέρι η συνέντευξη Μητσοτάκη

 


Στις 12 το μεσημέρι, θα παραχωρήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη συνέντευξη Τύπου σε έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαχείριση των πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες.

Μια συνέντευξη που δίνεται με φόντο τη δέσμευσή του ότι θα αποδοθούν ευθύνες για τις αστοχίες και τις αδυναμίες που υπήρξαν, όπως ο ίδιος αναγνώρισε.

Η συγγνώμη

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 9 Αυγούστου, είχε απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες, εν μέσω της μάχης με τις φλόγες σε Εύβοια και Πελοπόννησο, και είχε ζητήσει συγγνώμη «για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν». Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει».

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι «η ειλικρινής συγνώμη» του πρωθυπουργού σε συνδυασμό με τις ταχύτατες διαδικασίες και τις γενναιόδωρες – στα πλαίσια του εφικτού- οικονομικές αποζημιώσεις αλλά και επιχορηγήσεις για αναζωογόνηση του πράσινου, δίνει ανάσα στην κυβέρνηση και ικανοποιεί το κοινό αίσθημα.

Σύμφωνα με στελέχη που είναι κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση να βρεθεί ενώπιον των δημοσιογράφων για να τοποθετηθεί όσο πιο σύντομα γίνεται σε όλα ζητήματα που θέτουν οι πολίτες, πυρόπληκτοι και μη, αλλά και στην κριτική της αντιπολίτευσης, για να βάλει φρένο στις συζητήσεις για τον τρόπο διαχείρισης της εθνικής τραγωδίας από το επιτελικό κράτος.

Τα μηνύματα που θα στείλει ο  Μητσοτάκης

1.       Θα διαγνώσουμε τα λάθη και θα τα διορθώσουμε

2.       Κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν

3.       Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές

4.       Θα στηρίξουμε τους πυροπαθείς, θα αποκατασταθούν οι περιουσίες τους

5.       Αναμορφώνουμε με σύγχρονο σχέδιο την Πολιτική Προστασία, είναι έτοιμο

6.       Οι πυρόπληκτες περιοχές θα ανασυγκροτηθούν με συνολικό σχέδιο σε όλους τους τομείς

7.       Η κλιματική αλλαγή θέλει πανευρωπαϊκή και εθνική συλλογική αντιμετώπιση

Αν και είχε πέσει η ιδέα στο παρελθόν να κατατεθεί πρόταση για ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας με ενιαίες προμήθειες και συντονισμό για ακαριαία επέμβαση και κινητοποίηση, δεν έχει γίνει γνωστό αν είναι στις άμεσες προθέσεις του πρωθυπουργού να ανοίξει τέτοιο θέμα.

https://www.panhellenicpost.com/