5.8.21

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες: Τιτάνια μάχη για την αρχαία Ολυμπία - Πύρινη λαίλαπα Εύβοια και Μεσσηνία



 Νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας, της Εύβοιας και της Μεσσηνίας, με τους πυροσβέστες να δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες, ώστε να περιορίσουν τις μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν και κατακαίνε τα πάντα στο πέρασμά τους.

Και στα τρία μέτωπα, κατά τη διάρκεια της νύχτας ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν τις επιχειρήσεις τους εκ νέου τα εναέρια μέσα.

Θρίλερ στην Αρχαία Ολυμπία – Σώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος

Εξαιρετικά δύσκολη νύχτα πέρασε και η Ηλεία, με τις φλόγες να απειλούν την Αρχαία Ολυμπία και συγκεκριμένα την Ολυμπιακή Ακαδημία.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες και έχει γίνει διασπορά δυνάμεων και διάταξη των οχημάτων ώστε να αποτραπεί να πλησιάσει τον Αρχαιολογικό χώρο.

Στα θετικά είναι πως υπάρχει άπνοια στην περιοχή και πως λειτουργούν οι γεννήτριες και υπάρχει ρεύμα και αυτό βοήθησε στο να τεθεί ένα από τα μέτωπα της φωτιάς υπό έλεγχο με τα συστήματα πυρασφάλειας.

Στην Ολυμπιακή Ακαδημία λειτουργούν συνεδριακά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενώνες, εστιατόριο και καφετέρια ενώ ο εξωτερικός χώρος της λειτουργεί ως ανοιχτό μουσείο γλυπτών.

Η φωτιά παραμένει ωστόσο ισχυρή και κινείται επικίνδυνα προς τα χωριά Λατζόι, Λάλα και Μιράκα, τα οποία έχουν εκκενωθεί ήδη προληπτικά.

Στην περιοχή έγινε εκτεταμένο μπλακ άουτ από τις 22.30, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τον συντονισμό στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Σύμφωνα με το ilialive, από τη φωτιά κάηκε κομβικό σημείο στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

«Μάχη» στη Βόρεια Εύβοια

Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Εύβοια με τη φωτιά να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης στήθηκε στις Ροβιές μια γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης από θαλάσσης.


Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν μεγάλες αναζωπυρώσεις κοντά στους οικισμούς που απειλήθηκαν (Ροβιές και Χρόνια). Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ, καταγράφηκαν ζημιές σε σπίτια.

Στα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν αυτήν τη στιγμή 165 Πυροσβέστες με 57 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα. Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένει και ο Στρατός και το Λιμενικό Σώμα.

Δύσκολη η κατάσταση και στη Μεσσηνία

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε μία πλαγιά και συνεχίζει να καίει, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχει υποστεί ζημιές ένα σπίτι στην περιοχή Μοναστηράκι». «Το θετικό είναι», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «ότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».

Όσον αφορά στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αυτές αποτελούνται από 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Να σημειωθεί, ότι λόγω της φωτιάς έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι κοινότητες, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα.

https://warnews247.gr/