2.8.21

"Σπίθες" κρίσης: «Να συλληφθούν οι δολοφόνοι του Τούρκου και να δοθεί αποζημίωση» απαιτεί η Τουρκία με διάβημα - Σφοδρή επίθεση ελληνικού ΥΠΕΞ

Μήπως, λέω μήπως, κατά τύχη ο φονευθείς (;) ήταν  Γκιουλενιστής;
Juan

Σπίθες ελληνοτουρκικής κρίσης με αφορμή τη δήθεν δολοφονία Τούρκου στον Έβρο δημιουργεί η Άγκυρα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του ζητά να συλληφθούν οι Έλληνες στρατιώτες που δήθεν άνοιξαν πυρ και να δοθεί αποζημίωση στην οικογένεια του Τούρκου πολίτη.

Επιπλέον η Άγκυρα κάλεσε την επιτετραμμένη της ελληνικής πρεσβείας στην Τουρκία για να της επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας σχετικά με τον δήθεν θάνατο Τούρκου πολίτη από ελληνικά πυρά στα σύνορα στον Έβρο.

Η απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία: Να φυλάτε τα σύνορά σας

Η Αθήνα απέρριψε κατηγορηματικά τις τουρκικές αιτιάσεις για το φερόμενο επεισόδιο στον Έβρο, δηλαδή τις αναφορές τουρκικών μέσων ενημέρωσης περί πυροβολισμών από το ελληνικό έδαφος με αποτέλεσμα να σκοτωθεί Τούρκος πολίτης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα που κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, «επεσήμανε στην τουρκική πλευρά την υποχρέωση της τελευταίας να φυλάει τα σύνορα της και να μην επιτρέπει την δράση διακινητών και την παράνομη μετανάστευση».

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, απαντώντας σε σχετικό έκτακτο διάβημα στο οποίο κλήθηκε νωρίτερα σήμερα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με φερόμενο περιστατικό στον Έβρο.

Επεσήμανε στην τουρκική πλευρά την υποχρέωση της τελευταίας να φυλάει τα σύνορα της και να μην επιτρέπει την δράση διακινητών και την παράνομη μετανάστευση».

Λίγο νωρίτερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με έκτακτες ανταποκρίσεις, μετέδιδαν την είδηση της κλήσης στο Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνίδας επιτετραμμένης για την επίδοση διαβήματος.

Ανακοίνωση τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών 

«Όσον αφορά τον πυροβολισμό ατόμων με πολιτικά ρούχα από την ελληνική πλευρά που πραγματοποιήθηκε γύρω στις 19:20 χθες (31 Ιουλίου) στην Αδριανούπολη και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός από τους πολίτες μας, η Επιτετραμμένη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα κλήθηκε σήμερα στο Υπουργείο μας (1 Αυγούστου) και του εκφράσαμε την αντίδρασή μας για αυτό το θέμα.

Η επιτετραμμένη ενημερώθηκε ότι ζητήσαμε να διερευνηθεί αυτό το περιστατικό, το οποίο καταγγείλαμε, να ενημερωθούμε για το αποτέλεσμα, να συλληφθεί και να τιμωρηθεί ο δολοφόνος ή οι δολοφόνοι, να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψή του ενώ επίσης διατηρούνται τα δικαιώματα των θυμάτων και των οικογενειών τους για αποζημίωση».

Διαψεύδει η Eλληνική Aστυνομία το περιστατικό στον Έβρο

Με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Ελληνική Αστυνομία διαψεύδει το περιστατικό στον Έβρο.

Στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρεται:

«Σχετικά με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων που αναπαράγονται σε ιστοσελίδες, ανακοινώνεται ότι δεν υπήρξε εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων στο φερόμενο σε αυτά περιστατικό στον Έβρο».

https://warnews247.gr/