27.8.21

Η χώρα μπροστά στο πέμπτο κύμα της πανδημίας – Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τα λάθη της

 


Θολά μηνύματα για τον τρόπο που η πολιτεία αντιμετωπίζει τους αντιεμβολιαστές στέλνει η κυβέρνηση, καθώς από την μια δείχνει ελαστικότητα στους πιστούς και σε όσους από τα σώματα ασφαλείας δεν θέλουν να εμβολιαστούν, ενώ επιβάλει τα υποχρεωτικά τεστ στους ιδιωτικούς υπαλλήλους και ξεκινάει την συζήτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και στο Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη, όχι μόνο με τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων, αλλά με ένα πρόβλημα το οποίο δημιούργησε η ίδια και τώρα καλείται να βρει λύση.

Το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει με την απογύμνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από χιλιάδες εργαζόμενους από 1η Σεπτεμβρίου αφού οι ανεμβολίαστοι θα βγουν σε αναστολή εργασίας.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών -που είναι επιβεβλημένος- από την αρχή του καλοκαιριού, ώστε μέσα στο καλοκαίρι το ΕΣΥ να μπορεί να ανασυνταχτεί .

Έτσι, με την απόφαση της να αναστείλει τις άδειες όλων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας από 1η Σεπτεμβρίου –γιατί ένα μεγάλο μέρος των υγειονομικών βγαίνει σε αναστολή- δημιουργεί ανώφελες συγκρούσεις καθώς το μέτρο αφορά και τους εμβολιασμένους .

Δηλαδή, η κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τις άδειες και των εμβολιασμένων υγειονομικών, προκειμένου να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν στο σύστημα υγείας. Μέτρο που κρίνεται από τα σωματεία των υγειονομικών ως απαράδεκτο καθώς είναι ένας κλάδος που τον τελευταίο χρόνο έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή στην μάχη κατά της πανδημίας.

Παράλληλα το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι στην θέση όσων βγουν σε αναστολή εργασίας θα προσληφθουν αναπληρωματικοί και επικουρικό προσωπικό. Μόνο που, στην πραγματικότητα, όλοι αυτοί δεν θα έχουν καμία εκπαίδευση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Προφανώς από αυτή την εξέλιξη προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα, όμως το σημαντικότερο είναι γιατί όλα αυτά δεν έγιναν την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού και γίνονται τώρα που όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε στο πέμπτο κύμα της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, ενώ η κυβέρνηση επέλεξε να αποκλείσει τους ανεμβολίαστους πολίτες απ’ όλους τους κλειστούς χώρους, εξαίρεσε τους χώρους λατρείας, δηλαδή της εκκλησίες. Μάλιστα, εντάσσοντας την όλη διαχείριση του θέματος στα επικοινωνιακά πλαίσια ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «θα πάμε τους εμβολιασμούς έξω από τους ιερούς ναούς».

Την ίδια στιγμή τα ποσοστά των ανεμβολίαστων που υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας είναι ιδιαίτερα χαμηλά αφού σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ένας στους δύο αστυνομικούς είναι ανεμβολίαστος. Αν μάλιστα κάποιος σκεφτεί ότι οι ένστολοι θα κληθούν να κάνουν ελέγχους για το εάν τηρούνται τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τότε είναι τουλάχιστον παράδοξο πως η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο αυτό τον επαγγελματικό κλάδο.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χαρακτηρίζουν ανέφικτο το ενδεχόμενο να γίνονται τα rapid test στην τιμή των 10 ευρώ, καθώς όπως σημειώνουν το λειτουργικό κόστος είναι μεγαλύτερο από τη συγκεκριμένη τιμή.

Μάλιστα οι σύνδεσμοι διαγνωστικών ιατρείων, επισημαίνουν ότι «θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία κατάσταση στην οποία θα υπάρχει αδυναμία διενέργειας των τεστ».

Το ερώτημα που γεννάται φυσικά είναι ποιος θα πληρώσει τα επιπλέον χρήματα, εάν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να αυξήσει το κόστος των rapid test. Την διαφορά θα την καταβάλει η κυβέρνηση ή θα πρέπει να την πληρώσουν και αυτή οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι;

Όλο αυτό το αλαλούμ συμβαίνει ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα κρούσματα μέσα στο φθινόπωρο μπορεί να φτάσουν και τα 10.000

https://www.topontiki.gr/

_______________

Μιχάλης Τσολάκης