23.8.21

Ο διασυρμός των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, οι φαιδρότητες,το χάος και οι “ελληνικές ανησυχίες”

 Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Ρε τι αίσχη είναι αυτά; Μαθαίνουμε (από μέλος της Κυβέρνησης) ότι οι αμερικανοί είχαν δώσει σύγχρονο οπλισμό, από αυτόματα τυφέκια μέχρι ελικόπτερα και νυχτερινές διόπτρες,  στον στρατό του Αφγανιστάν,  που μάλλον το κόστος ξεπερνάει   τα 25 δισεκ. δολάρια (εξειδικευμένα περιοδικά αναφέρουν και παραθέτουν στοιχεία ότι το κόστος των αμερικανικών οπλικών συστημάτων  είναι πάνω από 50 δισεκ δολάρια). Εύλογο ερώτημα. Τι θα γίνουν αυτά τα όπλα; Τα «παραλαμβάνουν» ήδη οι Ταλιμπάν…

Αυτός ο αμερικανικός στρατιωτικός εξοπλισμός αποτελεί και την «προίκα» των αμερικανών προς τους ΤΑΛΙΜΠΑΝ! Και αυτό είναι το «καλό» σενάριο. Για σκεφτείτε, οι Ταλιμπάν, να πουλήσουν μέρους του αμερικανικού οπλισμού σε τρομοκρατικές οργανώσεις με διεθνή δράση!!!

Φαιδρότητες: Ο ισχυρισμός των αμερικανών ότι παρέμειναν επί μια 20ετια στο Αφγανιστάν για  να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν τον στρατό της χώρας,  που θα εγγυάτο την μετάβαση σε ένα Δημοκρατικό καθεστώς (Δυτικού τύπου), ήταν εξαρχής φαιδρός και αποδείχτηκε και γελοίος… Οι Ταλιμπάν  ΣΕ ΜΙΑ ΒΔΟΜΆΔΑ με  Στρατιωτικό Περίπατο, Κατέλαβαν ΤΗ ΧΏΡΑ…Ο Στρατός των Αφγανών,  που είχαν εκπαιδεύσει οι αμερικανικοί διαλύθηκε  αμαχητί και εν μια νυκτί. Οι  εικόνες από το αεροδρόμιο της Καμπουλ, καταδεικνύουν απλώς το χάος που άφησαν φεύγοντας οι κήρυκες του Δυτικού πολιτισμού και οι ιεροκήρυκες στην εξουδετέρωση «των δυνάμεων του κακού» (ΣΥΡΙΑ, ΙΡΑΚ, Αφγανιστάν). Η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του Κόσμου, οι αμερικανοί πεζοναύτες … φεύγουν ταπεινωμένοι! 

 Διάλυση- ΧΑΟΣ :     Η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακριβώς πόσοι Αμερικανοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν (20 Αυγούστου 2021), δήλωσε η διευθύντρια επικοινωνιών του Λευκού Οίκου. Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου επικρατεί χάος»!  Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε πως πιστεύεται ότι ο αριθμός των Αμερικανών υπηκόων ανέρχεται μεταξύ 5.000 και 10.000 στην περιοχή της Καμπούλ, κυρίως στρατιωτικοί και πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, που περιμένουν να εγκαταλείψουν τη χώρα! Ερώτηση: Θα τους «διευκολύνουν» οι Ταλιμπάν ή μήπως σχεδιάζουν κάτι για να εμποδίσουν την αναχώρηση των αμερικανών;

Ελληνικές «ανησυχίες»: Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, με τις περιπολίες να έχουν ενταθεί στα σύνορα της χώρας. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να φιλοξενήσει ούτε έναν Αφγανό πρόσφυγα… Άραγε συμφωνεί και η Ε.Ε. ή ΟΛΑ τα κράτη της Ε.Ε., ότι στην Ελλάδα δεν χωρά ούτε ένας ακόμη πρόσφυγας; Αμφιβάλω … Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση  φαίνεται ότι , προσδοκά, όπως άλλωστε και η ΕΕ, στην συνεργασία της Τουρκίας , για το θέμα των προερχόμενων από το Αφγανιστάν προσφύγων.  Η τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, ήταν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή, η Τουρκία να μην  διοχετεύσει κύμα αφγανών μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα. Θα γίνει δεκτή η ελληνική επιθυμία; αμφιβάλω επίσης …

Είναι σαφές ότι αναγνωρίζεται ο κομβικός ρόλος της Τουρκίας στην διαχείριση ενός νέου μεταναστευτικού κύματος, που υπάρχει δικαιολογημένος φόβος πως θα προκύψει έπειτα από την εσπευσμένη φυγή χιλιάδων Αφγανών,  για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν. Και πόσο μάλλον, που η Άγκυρα, ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας με το νέο καθεστώς της Καμπούλ.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μπαίνουν σε μια πολύ λεπτή και πολιτικο- στρατιωτικά ευαίσθητη φάση , αφού η Τουρκία, ταυτόχρονα με τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών εκατομμυρίων Σύριων και Αφγανών προσφύγων, που βρίσκονται ή θα βρεθούν στο έδαφός της, τους οποίους και θα κατευθύνει προς διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, θα είναι και ο συνομιλητής των Ταλιμπαν, γεγονός που αναβαθμίζει την θέση της Τουρκίας διεθνώς, ειδικά μάλιστα, αν πείσει, ότι θα είναι η γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και στους Ταλιμπάν.

Δεν είναι ήττα, αλλά κάτι ακόμη χειρότερο:  Οι συνέπειες από την αποχώρηση των  αμερικανών από το Αφγανιστάν, σε γεωπολιτικό, ενεργειακό – οικονομικό και στρατηγικό επίπεδο,  θα είναι σημαντικές. «αυτό που συνέβη στο Αφγανιστάν στέλνει ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αντιπάλων μας, ότι οι ΗΠΑ είναι αναξιόπιστες . Η απόσυρσή μας από το Αφγανιστάν κάνει τις ΗΠΑ να φαίνονται αδύναμες και μη αφοσιωμένες στους συμμάχους μας. Η Δύση θα βρει μπροστά της τις συνέπειες της εγκατάλειψης του Αφγανιστάν»,  σύμφωνα με τον στρατηγό ε.α και σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας επί Ντόναλντ Τραμπ , Χ.Ρ Μακμάστερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Τελικά,  οι αμερικανοί νεοσυντηρητικοί του Μπους που εισέβαλαν στο Αφγανιστάν λίγους μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους  και  που τώρα,  σιωπούν αιδημόνως κρυπτόμενοι στις πολυτελείς επαύλεις τους,  κατόρθωσαν  το ακατόρθωτο. Να  καταστήσουν τους ισλαμοφασίστες ΤΑΛΙΜΠΑΝ εγγυητές της ειρήνης ,  που θα επιβάλουν την τάξη και την σαρία στο Αφγανιστάν! Τους Ταλιμπάν, που όταν είχαν την εξουσία «φιλοξενούσαν» τρομοκρατικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν. Και η αμερικανική ήττα, προσλαμβάνει θηριώδεις διαστάσεις καθόσον,   ΡΩΣΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, Κίνα , ΙΡΑΝ και ΤΟΥΡΚΙΑ, προσφέρονται ήδη να βοηθήσουν τους ΤΑΛΙΜΠΑΝ στο «κυβερνητικό έργο τους» και επομένως,  στην εδραίωση της εξουσίας τους!!  Συνεπώς, δεν πρόκειται απλά για ήττα στρατιωτική, πολιτική , πολιτιστική, αλλά για διασυρμό των ΗΠΑ…. οι γεωπολιτικές συνέπειες είναι αδύνατον να εκτιμηθούν από τώρα, αλλά είναι απολύτως βέβαιο,  ότι θα αλλάξουν πολλά από τα γεωπολιτικά «δεδομένα», με επικρατέστερο συνέριο τη δημιουργία ενός έντονα συγκρουσιακού  διεθνούς περιβάλλοντος και εξαιρετικά απρόβλεπτου …..