15.8.21

Στην Καμπούλ άρχισαν να εισέρχονται από το πρωί οι Ταλιμπάν



 Στην Καμπούλ άρχισαν να εισέρχονται από το πρωί οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν, ενώ αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη συνομιλίες για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. Νωρίτερα οι Ταλιμπάν είχαν κάνει “περίπατο” στο Τζαλαλάμπαντ, το οποίο κατέλαβαν χωρίς μάχη. Η κατάληψη αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης στα ανατολικά τουε έδωσε τον έλεγχο του οδικού άξονα που συνδέει το Αφγανιστάν με το Πακιστάν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εισέρχονται στην αφγανική πρωτεύουσα από όλες τις πλευρές, ενώ προσωπικό των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζήτησε ασφαλές καταφύγιο. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η μετακίνηση έγινε σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που δεν έχει γίνει γνωστή.

Οι επικεφαλής των Ταλιμπάν διέταξαν τους μαχητές της ανταρτικής οργάνωσης να απόσχουν από τη βία και να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων θέλουν να φύγουν. Ζήτησαν επίσης από τις γυναίκες να κατευθυνθούν σε προστατευμένες περιοχές, όπως ανέφερε ένας ηγέτης των Ταλιμπάν στην Ντόχα. Ωστόσο, τουίτ στον λογαριασμό του αφγανικού προεδρικού μεγάρου ανέφερε ότι ακούστηκαν πυρά σε ορισμένα σημεία γύρω από την Καμπούλ, αλλά πρόσθεσε ότι οι  δυνάμεις ασφαλείας, σε συντονισμό με διεθνείς εταίρους, έχουν τον έλεγχο της πόλης.

Η εντολή προς τους μαχητές είναι να παραμείνουν στις πύλες εισόδου της πόλης και να μην εισέλθουν στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας. Πληροφορίες ανέφεραν πάντως ότι Ταλιμπάν θεάθηκαν σε προάστια της Καμπούλ, χωρίς όμως να αναφερθούν συγκρούσεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο αντίδραση από τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι, ο οποίος, χθες Σάββατο, δήλωσε ότι διεξάγει επείγουσες διαβουλεύσεις με τοπικούς ηγέτες και διεθνείς εταίρους για τις εξελίξεις.

Σε εξέλιξη συνομιλίες

Την διαβεβαίωση ότι η Καμπούλ δεν θα δεχθεί επίθεση έσωσε πριν λίγο, ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, ζητώντας από τους πολίτες να μη ανησυχούν. «Η ασφάλεια της πόλης είναι εγγυημένη, δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον της πόλης και έχει συμφωνηθεί πως η μετάβαση της εξουσίας θα γίνει με ειρηνικό τρόπο» δήλωσε ο Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακουάλ, προσθέτοντας ότι «όποιος προκαλεί αναταραχή στην πόλη θα αντιμετωπιστεί βάσει του νόμου».

Την ασφάλεια της αφγανικής πρωτεύουσας εγγυήθηκε και ο υπουργός Άμυνας Μπισμιλάχ Καν Μοχαμάντι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι συναντήθηκε με πολιτικούς και τους ανέθεσε να συγκροτήσουν μια αντιπροσωπεία που θα ταξιδέψει στην Ντόχα τη Δευτέρα για να επιτευχθεί συμφωνία με τους Ταλιμπάν.

Συνομιλίες με το προεδρικό μέγαρο για μια ειρηνική κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ισλαμικής οργάνωσης, διευκρινίζοντας ότι αυτές διεξάγονται υπό τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι είναι πιθανόν να οριστεί επικεφαλής μιας προσωρινής διοίκησης στην Καμπούλ ο Αλί Άχμαντ Τζαλαλί, ένας ακαδημαϊκός με έδρα τις ΗΠΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστό αν οι Ταλιμπάν δέχονται αυτήν την εξέλιξη.

Εκκενώνουν πρεσβείες

Στην Καμπούλ πάντως επικρατεί αναταραχή και στους δρόμους κυκλοφοριακό χάος, καθώς οι πολίτες προσπαθούν είτε να επιστρέψουν στα σπίτια τους είτε να μεταβούν στο αεροδρόμιο. Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι διπλωμάτες μεταφέρονται από την πρεσβεία στο αεροδρόμιο. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ στέλνουν πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις για να στηρίξουν τις εκκενώσεις. Η επέλαση των Ταλιμπάν ήταν ταχύτατη και αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν ότι η Καμπούλ θα μπορούσε να κρατήσει τουλάχιστον τρεις μήνες. Οι Ταλιμπάν βρέθηκαν, ωστόσο, στην αφγανική πρωτεύουσα πολύ σύντομα.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε επίσης ότι εργάζεται για να προστατεύσει τους πολίτες της και να βοηθήσει άλλους πρώην συνεργάτες της Βρετανίας, που πληρούν τις προϋποθέσεις, να φύγουν από το Αφγανιστάν. Αντιθέτως η Μόσχα δεν σχεδιάζει να εκκενώσει την πρεσβεία της στην Καμπούλ, όπως δήλωσε αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «οι υπάλληλοι της πρεσβείας εξακολουθούν να εργάζονται με ηρεμία».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ρωσία έλαβε διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του προσωπικού της, εδώ και καιρό, και ότι δεν ήταν η μόνη. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ρωσία εργάζεται με άλλες χώρες για τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο το Αφγανιστάν.

Οι πόλεις παραδίδονται

Νωρίτερα, στη διάρκεια της νύχτας έπεσε χωρίς μάχες και η Τζαλαλάμπαντ, πρωτεύουσας της επαρχίας Νανγκαρχάρ. Η πτώση της πόλης στα χέρια των Ταλιμπάν επιβεβαιώθηκε και από Δυτικό αξιωματούχο.

«Ξυπνήσαμε το πρωί με τα λάβαρα των Ταλιμπάν παντού στην πόλη. Μπήκαν χωρίς μάχη», διαβεβαίωσε κάτοικος της Τζαλαλάμπαντ, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Κατά τη μαρτυρία άλλου πολίτη, η ώρα που οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην πόλη ήταν περίπου στις 06:00 το πρωί (04:30 ώρα Ελλάδας). Οι ίδιοι πολύ γρήγορα ανακοίνωσαν το “επίτευγμά” τους.

«Πριν από μερικά λεπτά, οι μουτζαχεντίν μπήκαν στην Τζαλαλάμπαντ (…). Όλες οι ζώνες (της) είναι πλέον υπό τον έλεγχό τους», αναφέρει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος των ισλαμιστών ανταρτών, Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ. Εκτός της Καμπούλ, είναι ελάχιστες οι μικρές πόλεις σε όλη την αφγανική επικράτεια που εξακολουθούν να βρίσκονται τύποις υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Οι περισσότερες από αυτές χωρίς στρατηγική σημασία και διάσπαρτες μεταξύ τους.

Ο περίπατος των Ταλιμπάν στο μεγαλύτερο κομμάτι του Αφγανιστάν έχει διαρκέσει λιγότερο από δέκα μέρες και η επόμενη μεγάλη στάση, δε φαινόταν να ήταν άλλη από την Καμπούλ, που την είχαν κυριολεκτικά περικυκλώσει από όλες τις πλευρές. Το βράδυ του Σαββάτου οι ισλαμιστές αντάρτες είχαν ανακοινώσει την κατάληψη και της πόλης Μαζάρ-ι-Σαρίφ, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, γνωστή και ως η “καρδιά του βορρά”.

Αιφνιδιάστηκαν οι Δυτικοί

Οι ασκοί του Αιόλου στο Αφγανιστάν άνοιξαν τον Μάιο, με την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι τα τελευταία ξένα στρατεύματα στη χώρα θα αποχωρήσουν έως τις 11 Σεπτεμβρίου φέτος. Οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν να καταλαμβάνουν αχανείς εκτάσεις σε αφγανικές επαρχίες, συναντώντας ομολογουμένως ελάχιστη αντίσταση. Τις τελευταίες μέρες επιταχύνθηκε δραματικά η προέλασή τους από αφγανικές επαρχίες και αστικά κέντρα, με τις πόλεις να παραδίδονται στα χέρια τους η μία μετά την άλλη, συνήθως σχεδόν αναίμακτα.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να εκκενώνουν διπλωμάτες που εργάζονταν στην πρεσβεία, γεγονός που επιβεβαίωσαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Παρόλα αυτά, η λειτουργεία της πρεσβείας δεν έχει προς το παρόν ανασταλεί. Μέχρι το απόγευμα αναμένεται και η απομάκρυνση του Βρετανού πρέσβη αεροπορικώς. Έχει προηγηθεί άφιξη εκατοντάδων μελών του βρετανικού στρατού, περίπου 600, που βρέθηκαν στο σημείο ώστε να εγγυηθούν την ασφαλή μετακίνηση διπλωματών, πολιτών κ.α.

Ο αρχικός σχεδιασμός των Βρετανών ήταν ότι για την απομάκρυνση του προσωπικού θα υπήρχαν διαθέσιμες μερικές εβδομάδες, όμως οι φόβοι για κατάληψη του αεροδρομίου από τους αντάρτες επιτάχυναν τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει μόλις μερικές δεκάδες Βρετανοί διπλωμάτες από τους περίπου 500 που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.

https://www.militaire.gr/

_________________

Μιχάλης Τσολάκης