5.8.21

Φωτιά στην Εύβοια: Σπάνε πόρτες για να αναζητήσουν εγκλωβισμένους - Δεν πετάνε τα εναέρια - Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα


 

Εφιαλτικές είναι οι στιγμές που ζουν οι κάτοικοι στην Εύβοια καθώς η πύρινη λαίλαπα δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμα της - Δεν πετάνε τα εναέρια μέσα εξαιτίας των καπνών

Σήμερα το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης σε άλλα τρία χωριά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Κεχριές τις Αμελάντες και την Κεραμειά.

Στις 7:30 άρχισε η εκκένωση του χωριού Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων-Μαντουδίου-Αγίας Άννας. Μάλιστα η καμπάνα του χωριού άρχισε να χτυπά σημαίνοντας συναγερμό.

Ανατριχιαστικός ο ήχος των καμπανών από την εκκλησία στις Κεχριές στην Εύβοια, καθώς χτυπούσαν με σκοπό να εκκενωθεί το χωριό που απειλείται από τις φλόγες. Οι κάτοικοι του χωριού καλούνται να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, καθώς κινδυνεύει η ζωή τους. Ο ιερέας του χωριού έκανε έκκληση στους κατοίκους να είναι προσεχτικοί και σήμερα, καθώς τα πύρινα μέτωπα δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο.  

Οι διαρκείς αναζωπυρώσεις στην Εύβοια κοντά σε οικισμούς (Χρόνια, Ροβιές) χαρακτηρίζουν την κατάσταση της πυρκαγιάς στην Εύβοια η οποία μαίνεται από το μεσημέρι της Τρίτης 3 Αυγούστου. Οι αναζωπυρώσεις σημειώνονταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, σε Χρόνια, Ροβιές, Παλαιοχώρι και Καλαμούδι. 

Συνολικά έχουν εκκενωθεί έχουν 13 χωριά με τελευταίο στις 4 τα ξημερώματα το χωριό Αμέλαντες. Στις Ροβιές, η κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι δύσκολη, καθώς έχουν πάθει ζημιές περισσότερα από 100 κτίσματα, ενώ βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη προς την Αιδηψό υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις που κινδυνεύουν. 90 κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνθηκαν από την περιοχή με ιδιωτικά σκάφη, σκάφη του λιμενικού, βάρκες και φέρι μποτ.

Νωρίτερα ακόμη δύο χωριά εκκενώθηκαν τα ξημερώματα στη βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Τσαπουρνιώτη.

Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Όσιο Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.

Αναζωπύρωση ενώ ήταν σε ύφεση

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 3:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβετικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και σήμερα το πρωί τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγων των πυκνών καπνών.

Επίσης, τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ανακατανομή των δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό και σε μηχανήματα, όμως οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς τόσο στα χωριά όσο και στην παραλιακή ζώνη, κυρίως στα Χρόνια.

Όσον αφορά τις Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερο από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

Σπάνε πόρτες για να βρουν εγκλωβισμένους

Συνεχίζει να καίει η καταστροφική φωτιά στην Εύβοια, με τις οι προσπάθειες όλων για να αντιμετωπιστούν οι φλόγες να είναι υπεράνθρωπες.

Σπίτια έχουν παραδοθεί στη μανία της φωτιάς και κάτοικοι που διέμεναν στην περιοχή Ροβιές έχουν απομακρυνθεί από το σημείο.

Συγκλονιστικά είναι τα πλάνα που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ με άνδρες της Πολιτικής Προστασίας στους Χρόνους Ευβοίας, οι οποίοι προσπαθούν να σπάσουν πόρτες σπιτιών για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι που κινδυνεύουν και χρειάζονται τη βοήθεια τους.

Η αγωνία στα πρόσωπα τους είναι ζωγραφισμένη και οι προσπάθειες διάσωσης εντατικές.

Συγκλονιστική μαρτυρία: «Δεν λάβαμε μήνυμα από την Πολιτική Προστασία – Οι φλόγες έφτασαν μέχρι την παραλία»

Η Μελίνα Βατινέλ παραθέριζε στις Ροβιές. Έζησε από κοντά την πύρινη λαίλαπα που «σάρωσε» τη Βόρεια Εύβοια, τη διάσωση από το Λιμενικό και τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι των χωριών.

«Η φωτιά ξεκίνησε δύο ημέρες πριν. Μας είπαν ότι υπήρχε μια φωτιά που ξεκίνησε από τη Δάφνη και ξεκίνησε προς τα πάνω. Είμασταν σε επιφυλακή και κάναμε βάρδιες. Είδαμε ότι μέσα στη νύχτα κόπασε η φωτιά. Την επόμενη ημέρα, το πρωί, άρχισε να αναζωπυρώνεται καθώς φυσούσαν δυνατοί άνεμοι που έφερναν τη φωτιά προς τις Ροβιές», είπε η κ. Βατινέλ.

«Μας δόθηκε εντολή εκκένωσης από την αστυνομία. Δεν ήρθε κανένα μήνυμα από την Πολιτική προστασία. Οι αστυνομικοί περνούσαν από το χωριό και μας είπαν να φύγουμε».

Όσοι βρίσκονταν στην παραλία των Ροβιών μεταφέρθηκαν με βάρκες στο φέρι μποτ που είχε έρθει για τη διάσωση των πολιτών. Ο ουρανός είχε καλυφθεί από πυκνό μαύρο καπνό.

Η ενημέρωση από την αστυνομία και το Λιμενικό ήταν συνεχής.

«Υπήρχαν αρκετοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι ήταν ντόπιοι και δεν είχαν τρόπο να φύγουν. Το λιμενικό ήταν εξαιρετικό απέναντί μας, ο τρόπος που συντόνισαν την ιστορία. Υπήρχε δυνατό κύμα. Ήρθαν από το λιμενικό και καΐκια να βοηθήσουν. Ήταν πολύ δύσκολο να πλησιάσουμε το φέρι μποτ».

Τώρα η κ. Βατινέλ βρίσκεται ασφαλής στην Αιδηψό. «Ήμασταν ψύχραιμοι, αλλά ανήσυχοι», δήλωσε.

Τη στιγμή που απομακρυνόταν με το φέρι μποτ από τις Ροβιές ήταν εφιαλτικές, με τις φλόγες να έχουν φτάσει μέχρι την παραλία.

Νωρίτερα

Σύμφωνα με το evima.gr στα μέτωπα στην Εύβοια επιχειρούν αυτήν τη στιγμή 165 Πυροσβέστες με 57 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα.

Τα άλλα 4 μέτωπα που είναι κρίσιμα αυτή τη στιγμή είναι αυτά σε Ροβιές, Σκεπαστή, Δρυμώνα και Μαρούλι.

Ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός δήλωσε πως «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, που θα βαδίσουμε μέχρι να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος. Ωστόσο, ήδη οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πυροσβέστες μας και όλους όσοι αυτές τις 30 πρώτες ώρες μάχονται για τη φωτιά, καταθέτοντας όχι μόνο τον επαγγελματισμό τους, αλλά και την ψυχή τους».

Ήδη πάντως στις Ροβιές σπίτια έχουν γίνει στάχτη ενώ η καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή είναι ανυπολόγιστη.

https://www.pentapostagma.gr/