19.8.21

Αφγανιστάν: Ποιος είναι ο ηγέτης των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ;



 Πριν από τρία χρόνια, και συγκεκριμένα το 2018, ο Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ αφέθηκε ελεύθερος από πακιστανική φυλακή κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γεννήθηκε στην αφγανική επαρχία Ουρουζγκάν το 1968 και μεγάλωσε Κανταχάρ, την γενέτειρα του κινήματος των Ταλιμπάν.

Όπως και οι περισσότεροι Αφγανοί, η ζωή του Μπαραντάρ άλλαξε για πάντα από τη σοβιετική εισβολή στη χώρα, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η οποία τον μετέτρεψε σε αντάρτη.

Πιστεύεται ότι έχει πολεμήσει πλάι-πλάι με τον μονόφθαλμο κληρικό, Μουλά Ομάρ, τον Αφγανό μουτζαχίντ διοικητή, ο οποίος το 1996 ήταν από τους ιδρυτές του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν.

Οι δύο τους ίδρυσαν το κίνημα των Ταλιμπάν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, εν μέσω του χάους και της διαφθοράς που επικράτησε στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε μετά την αποχώρηση των σοβιετικών.

Με την εισβολή των ΗΠΑ και την κατάρρευση των Ταλιμπάν το 2001, ο Μπαραντάρ κρύφτηκε και λέγεται ότι παρέμεινε ενεργός στην ηγεσία των Ταλιμπάν στην εξορία.

Ταυτόχρονα, ο Μπαραντάρ θεωρείται ότι ανήκε στην μικρή ομάδα ανταρτών που προσέγγισαν τον Αφγανό ηγέτη Χαμίντ Καρζάι, δίνοντάς του επιστολή η οποία περιέγραφε τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας για να αναγνωρίσουν οι Ταλιμπάν την κυβέρνησή του.

Συνελήφθη στο Πακιστάν το 2010 και έμεινε φυλακισμένος μέχρι που αποφυλακίστηκε το 2018 κατόπιν πίεσης των ΗΠΑ. Στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο Κατάρ.

Συνομιλητής της Δύσης

Στη συνέχεια έγινε ο επικεφαλής του πολιτικού σκέλους των Ταλιμπάν και ήταν μεταξύ των διαπραγματευτών στην συμφωνία αποχώρησης των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Μπαραντάρ ήταν παρών στην υπογραφή της Συμφωνίας της Ντόχας, η οποία προέβλεπε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Σε αντάλλαγμα, οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν να μην επιτρέψουν στους εξτρεμιστές να χρησιμοποιήσουν τη χώρα ως βάση για να επιτεθούν στις ΗΠΑ ή τους συμμάχους τους.

Οι αντάρτες περίμεναν μέχρι να αποχωρήσουν τα περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν προτού ξεκινήσουν την αντεπίθεση ανακατάληψης.

Οι Ταλιμπάν κατάφεραν να καταλάβουν σχεδόν όλο το Αφγανιστάν σε μόλις μία εβδομάδα, παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επί 20 χρόνια για τη δημιουργία αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ την Κυριακή, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης.

Ο Μπαραντάρ θεωρείται τώρα ο ντε φάκτο πρόεδρος του Αφγανιστάν.


https://www.defencenet.gr/