11.8.21

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Αρκαδία- Σε ύφεση η Εύβοια



 Μάχη με τις φωτιές για άλλη μία ημέρα έδωσε χθες η χώρα, με τα πιο απειλητικά μέτωπα να έχουν περιοριστεί στη Βόρεια Εύβοια, όπου συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία και την Αρκαδία όπου τη νύχτα συνεχίστηκαν οι προσπάθειες περιορισμού της φωτιάς που «θέριεψε» χθες. 

Ο κρατικός μηχανισμός αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πρόκληση, ανέφερε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τις πυρκαγιές. Όπως είπε, κλήθηκε να αντιμετωπίσει «από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες τα τελευταία 40 χρόνια, προσθέτοντας ότι αντιμετωπίσαμε 586 πυρκαγιές σε 8 μέρες.

Συνεχίζεται η μάχη με την πυρκαγιά στη Γορτυνία

Μάχη με τις φλόγες έδιναν καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Γορτυνία, ώστε να περιορίσουν τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς που καίνε κοντά στους οικισμούς. 

Παράλληλα, κάτοικοι που είχαν παραμείνει στους οικισμούς, οι οποίοι είχαν εκκενωθεί από χθες το απόγευμα, πραγματοποιούσαν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίζουν εστίες φωτιάς. Όπου τις εντόπιζαν, τις αντιμετώπιζαν με δικά τους μέσα ή ειδοποιούσαν την Πυροσβεστική.

Το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτης, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι και Δάφνη.

Τόσο στην περιοχή της Γορτυνίας όσο και στις γειτονικές περιοχές το Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Ειδικότερα, ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν επτά ελικόπτερα και επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200.

Όσον αφορά στις χερσαίες δυνάμεις και στις δύο περιοχές επιχειρούν συνολικά 578 πυροσβέστες με 181 οχήματα και 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα από τη Γαλλία και 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Γερμανία.

Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παράλληλα, τα μηχανήματα έργου που βρίσκονται στη Γορτυνία αναμένεται να συνεχίσουν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αφενός για να βοηθήσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση της φωτιάς αφετέρου για να μην προχωρήσει το πύρινο μέτωπο προς το όρος Μαίναλο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το μεσημέρι οι μικρές εστίες που υπήρχαν στην περιοχή αναζωπυρώθηκαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων  και μέσα σε λίγα λεπτά εξελίχθηκαν σε ένα νέο πύρινο μέτωπο 10 χιλιομέτρων.  

Η φωτιά εξέλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσης 19 οικισμών.

Το πέρασμα της πυρκαγιάς από το χωριό Πυρρή προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια. 

Καταστροφικό το πέρασμα της πυρκαγιάς από τη Βόρεια Εύβοια

Για έννατη ημέρα συνεχίζεται το πύρινο μέτωπο στη Βόρεια Εύβοια όπου μεγάλη πρόκληση αποτελούν οι αναζωπυρώσεις των εστίεων της πυρκαγιάς σε πολλά σημεία που μπορεί να λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις συστήνοντας απειλητικό μέτωπο. 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην περιοχή σήμερα σημειώνονται πολλές αλλά μικρότερες αναζωπυρώσεις, επικρατούν λιγότεροι καπνοί σε ορισμένες περιοχές και εντοπίζονται μικρότερα μέτωπα της φωτιάς.

Μάλιστα πρόκειται για την πρώτη ημέρα που τα εναέρια μέσα επιχειρούν χωρίς να τα εμποδίζουν οι πυκνοί καπνοί.

Σε Ασμήνιο, Αβγαριά, Γαλατσώνα, Γερακιού, Παναγία Ντινιούς, Σήμια, Αγριοβότανο, Ελληνικά και Άγιο Νικόλαο υπήρξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζωπυρώσεις και χρειάστηκαν επεμβάσεις πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα της πυρκαγιάς και να ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα.

Χθες διαστάσεις πήρε η φωτιά στην περιοχή Ασμήνιο, η οποία εκκενώθηκε, ωστόσο, το μέτωπο έχει περιοριστεί. 

Σήμερα το πρωί αναζωπύρωση έγινε στην Γαλατσώνα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στη δασική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια που είναι σε εξέλιξη, επιχειρούν 892 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 232 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 34 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων 2 από Σουηδία καθώς και 12 ελικοπτέρων συμπεριλαμβανομένων 2 από Σερβία, 2 από Ελβετία και 1 ως συντονιστικό.

Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

https://www.naftemporiki.gr/