14.7.21

Η Τουρκία εισέρχεται στην κόλαση του Αφγανιστάν με Α/Α συστήματα και Σύρους μισθοφόρους - Οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν δύο UH-60 Black Hawk (βίντεο)

 


Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας

Αποφασισμένη να εισέλθει στο κολαστήριο του Αφγανιστάν είναι η Τουρκία. Η Άγκυρα στρατολογεί Σύρους μισθοφόρους για το Αφγανιστάν ενώ μεταφέρει αντιαεροπορικά συστήματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Το τελευταίο κρίθηκε απαραίτητο καθώς οι Ταλιμπάν πραγματοποιούν πλέον επιθέσεις  με drone “καμικάζι”.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον το 85% της χώρας και διαθέτουν βαρύ οπλισμό από πυροβολικό μέχρι άρματα μάχης Τ-55, Τ-72 και τεθωρακισμένα.

Η Τουρκία μετέφερε Α/Α συστήματα στο Αφγανιστάν

Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως η Τουρκία έχει μεταφέρει αντιαεροπορικά συστήματα χαμηλού και μεσαίου βεληνεκούς Hisar-A και Korkut στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την επέκταση της στρατιωτικής εμπλοκής της Τουρκίας στο Αφγανιστάν παρά το τελεσίγραφο των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία θα στείλει UAV και άλλον στρατιωτικό εξοπλισμό για την προστασία των εγκαταστάσεων της.

Στις 11 Ιουλίου, ο Αφγανός Διευθυντής Ασφαλείας Ajmal Omar Shinwari επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί άφιξης τουρκικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην Καμπούλ σημειώνοντας  πως “ενεργοποιήθηκε ήδη ένα νέο σύστημα αεράμυνας” χωρίς να αποκαλύπτει ποιο είναι.

 

Οι Τούρκοι φοβούνται επιθέσεις με drone των Ταλιμπάν

Σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα,  οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν με drone “καμικάζι” δύο ελικόπτερα UH-60 Black Hawk της Αφγανικής Αεροπορίας.

Πηγές από το Αφγανιστάν κάνουν λόγο για την πρώτη επίθεση των Ταλιμπάν με χρήση drone “καμικάζι”

Όσο για τις πιθανότητες συμφωνίας Τουρκίας και Ταλιμπάν, αναλυτές σημειώνουν πως είναι ανέφικτη. Σημειώνουν πως πιο πιθανό είναι να ξεσπάσουν συγκρούσεις:

“Ο στρατιωτικός ειδικός Yuri Lyamin ανέφερε πως οι Ταλιμπάν είναι εναντίον οποιασδήποτε παραμονής τουρκικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την συμφωνία που υπέγραψαν με τις ΗΠΑ, πρέπει να αποχωρήσουν όλες οι δυνάμεις από τη χώρα. Προβλέπεται ρητά βάση της συμφωνίας να αποχωρήσουν όλοι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Αν οι Τούρκοι δεν αποχωρήσουν, οι Ταλιμπάν θα τους θεωρήσουν “εισβολείς” και αυτό θα έχει συνέπειες. Η τελευταία προειδοποίηση των Ταλιμπάν είναι πολύ σκληρή και προειδοποιεί τους Τούρκους στρατιώτες με τζιχάντ και στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ αποτελεί στόχο υψηλής στρατηγικής αξίας για τους Ταλιμπάν καθώς βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

Για την φύλαξη του οι Τούρκοι θα πρέπει να εκπονήσουν ευρύτερα σχέδια ασφαλείας για την προστασία οδικών αξόνων, διαδρόμων και διπλωματικών αποστολών κοντά στο αεροδρόμιο.

Δείτε το βίντεο

Στέλνει Σύρους μισθοφόρους στο Αφγανιστάν

Σύμφωνα με πληροφορίες του Al-Monitor, η Τουρκία στρατολογεί Σύρους μισθοφόρους για το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με με κουρδικές πηγές από την Συρία, στελέχη της ΜΙΤ συζήτησαν το θέμα στις 24 Ιουνίου με εκπροσώπους διαφόρων φατριών του τουρκόφιλου “Συριακού Εθνικού Στρατού”.

Στις συζητήσεις ενεπλάκησαν οι οργανώσεις Suqour al-Sham, Suqour al-Shamal, Faylaq al-Majd, η Ταξιαρχία Samarkand , η Μεραρχία Hamza , η Μεραρχία Sultan Murad και η Ταξιαρχία Suleiman Shah.

Οι μισθοφόροι έλαβαν διαταγή να ξεκινήσουν προετοιμασίες για την ανάπτυξη 2.600 μαχητών στο Αφγανιστάν. Οι εκπρόσωποι των μισθοφόρων ζήτησαν μηνιαίο μισθό 3.000 δολαρίων τον μήνα.

Το πολεμικό συμβούλιο έγινε στην περιοχή Hawar Kilis, ένα χωριό κοντά στην πόλη του Azaz όχι μακριά από τα τουρκικά σύνορα.

Η όλη διαδικασία επιβλέπεται από την ίδια την τουρκική μυστική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ επειδή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των πολεμάρχων και των μισθοφόρων.

Οι μισθοφόροι θα επιφορτιστούν με την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ καθώς και των κυβερνητικών κτιρίων.

Οι Τούρκοι αρνούνται (τουλάχιστον ακόμη) πως οι Σύροι μισθοφόροι θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, John Kirby, όταν ρωτήθηκε για την αποστολή Σύρων μισθοφόρων στο Αφγανιστάν απάντησε πως “δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές”.

Δεν απέκλεισε την αποστολή μισθοφόρων αλλά τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις για την αποστολή τους.

“Θα ήταν σημαντικό για εμάς, οι δυνάμεις ασφαλείας να υπόκεινται στο διεθνές δίκαιο, να υπάρχει ορθή συμπεριφορά των διεθνών δυνάμεων ασφαλείας, να ακολουθούν τα πρωτόκολλα και να λογοδοτούν σε περίπτωση παραβίασης τους”.