26.7.21

Την διώχνουν από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ: Και νέο εμπάργκο όπλων στην Τουρκία - Τέλος η τεχνολογία UAV/UCAV!



 Ραγδαίες εξελίξεις προμηνύονται στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Το Αμερικανικό Κογκρέσο ετοιμάζει νέο εμπάργκο όπλων στην Τουρκία το οποίο αυτή τη φορά θα αφορά τεχνολογία και εξαρτήματα για μη επανδρωμένη αεροσκάφη.

Υπενθυμίζουμε πως ήδη έχει επιβληθεί εμπάργκο πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία στα συστήματα κάθετης εκτόξευσης βλημάτων (VLS) Mk41 . Μόλις περάσει και το νέο νομοσχέδιο, θα υπάρξει εμπάργκο και σε τεχνολογία UAV/UCAV. 

Πριν λίγες ώρες οι Αμερικανοί Γερουσιαστές πέρασαν ειδικό νόμο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία. 

Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει αντιληπτό, οι ΗΠΑ μέσα σε μερικές ώρες ενέκριναν ή ετοιμάζουν προς έγκριση αριθμό νομοσχεδίων που στρέφονται εναντίον χώρας μέλος του ΝΑΤΟ. Και αυτό αποτελεί ρεκόρ και παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς δείχνει πως η Τουρκία δεν είναι μέλος της Συμμαχίας. 

Οι ΗΠΑ “βύθισαν” το Ναυτικό του Ερντογάν: Εμπάργκο πώλησης στα συστήματα κάθετης εκτόξευσης βλημάτων (VLS) Mk41! – Ανυπεράσπιστο το τουρκικό Ναυτικό!

Το εύλογο ερώτημα, είναι γιατί “τρέχουν” τώρα οι ΗΠΑ.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αμερικανοί πιστεύουν -το έχει γράψει και το WarNews247- πως υπάρχει νέα συμφωνία για δεύτερη συστοιχία S-400 μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας. Οι Αμερικανοί προσπαθούν να προλάβουν και να αναβάλουν την συμφωνία.

Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν θέλουν να τεθούν οι βάσεις ανατροπής του Ερντογάν μέσω του ν/σ για τα ανθρώπινα Δικαιώματα. 

Ένα νομοσχέδιο που μπορεί να οδηγήσει από Ειδικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας μέχρι και σε προσωρινή αναστολή από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ καθώς “δεν τηρείται το καταστατικό της Συμμαχίας”.

Το τελευταίο είναι το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή. Άλλωστε μετά τα εμπάργκο όπλων, η Τουρκία θα προσπαθήσει να βρει πηγές τροφοδότησης εκτός Δύσης γεγονός που θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Νομοσχέδιο εμπάργκου σε τεχνολογία UAV/UCAV

Αμερικανοί νομοθέτες και συγκεκριμένα οι Αντιπρόσωποι της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντέιβιντ Σισιλίνι και ο Ρεπουμπλικάνος Γκας Μπιλιράκης, ετοιμάζουν διακομματικό νομοσχέδιο για την επιβολή εμπάργκο σε οτιδήποτε αφορά εξαρτήματα για μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Τουρκία.

Οι δυο βουλευτές έστειλαν επιστολή προς τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν, αναφέροντας πως τα τουρκικά drones χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των Αρμενίων στο Αρτσάχ αλλά και εναντίων των Κούρδων YPG, συμμάχων των ΗΠΑ.

Η χρήση των drones/UAV/UCAV τονίζουν πως παραβιάζει τους κανόνες του ΝΑΤΟ.

Κατά συνέπεια, ζητούν να ανασταλεί άμεσα η άδεια εξαγωγής τεχνολογίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην συνέχεια ρίχνουν ακόμη μια “βόμβα”.

“Αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στον Καύκασο”

Μιλούν για αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας εκτός από Νότια Ασία, Αν Μεσόγειο και στον Καύκασο. Οι Αμερικανοί νομοθέτες παίρνουν εμφανώς το μέρος των Αρμενίων καταδικάζοντας την γεωστρατηγική σύγκλιση Ρωσίας-Τουρκίας που έφερε την νίκη του Αζερμπαϊτζάν.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι στις επιθέσεις εναντίον των Αρμενίων στο Αρτσάχ (υιοθετούν την αρμενική ορολογία) χρησιμοποιήθηκε αμερικανική τεχνολογία.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης σημείωσε ότι, το τουρκικό πρόγραμμα των drones δεν υπονομεύει μόνο τα συμφέροντα, τις αξίες και τους στρατηγικούς εταίρους της Αμερικής αλλά και τους αμερικανικούς νόμους.

Το νέο εμπάργκο όπλων στην Τουρκία υποστηρίζεται εκτός της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, από την  Αρμενική, την Κουρδική, το Ινδουιστικό Αμερικανικό Ίδρυμα, και την οργάνωση για την προστασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή.