20.7.21

Διέβη τον Ρουβίκωνα η Τουρκία - Αλλάζει το status quo της Αμμοχώστου με άνοιγμα των Βαρωσίων - Απειλές και εκβιασμοί Eρντογάν

Οι...μασκαράδες στα κατεχόμενα!  Η Ελλάς ποιείται την νήσσαν!
Juan

Ξεκίνησε την προσάρτηση της Αμμοχώστου ο Ρ.Τ. Ερντογάν μιλώντας για αποστρατικοποίηση μέρους του Βαρωσίου και άνοιγμα μιας περιοχής που αντιστοιχεί στο 3,5% της περίκλειστης πόλης.

Eρντογάν και Τατάρ εκβιάζουν ζητώντας “αναγνώριση του ψευδοκράτους από τους ε/κ με αντάλλαγμα περιουσίες”.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να αλλάξει το status quo της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου άρχισε εδώ και 2 χρόνια, αρχικά με τις επισκέψεις αξιωματούχων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην περίκλειστη περιοχή και την διοργάνωση συμποσίων. Σταδιακά-σταδιακά με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης έφθασαν στο σημερινό αποτέλεσμα.

Κύπριοι τόνιζαν νωρίτερα πως «φτάσαμε σήμερα στη πιο δύσκολη στιγμή όχι μόνο για την πόλη μας, αλλά για ολόκληρη την Κύπρο, διότι αν χαθεί ό,τι μας απέμεινε από την πόλη μας, θα είναι η ταφόπλακα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Ερντογάν: Αποστρατικοποίηση μέρους του Βαρωσίου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προσκάλεσε τους Ε/κ ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να επιστρέψουν, να απευθυνθούν στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας.

«Είναι μια πολιτική, πολιτικής αποφασιστικότητας. Συγχαίρω τον Ερσίν Τατάρ για τη στάση του στο ζήτημα των Βαρωσίων παρά την προπαγάνδα της Ε/κ πλευράς. Η ζωή θα ξεκινήσει ξανά στα Βαρώσια. Οι πύλες μιας νέας εποχής θα ανοίξουν ξανά προς όφελος όλων. Αυτή η περιοχή που είναι αδρανής εδώ και χρόνια, θα είναι το σύμβολο της ευημερίας του μέλλοντος της Κύπρου, όχι το αδιέξοδο», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι σε αυτό σημαντικό ρόλο θα έχει η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, ευχαριστώντας την τουρκική κυβέρνηση για την βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

«Με την απόφαση που υιοθετήθηκε από το ‘υπουργικό συμβούλιο΄, το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περιοχής το οποίο αντιστοιχεί στο τριάμισι της εκατό θα καταργηθεί και θα αρχίσει η δεύτερη φάση της επέκτασης στα Βαρώσια. Με αυτό το βήμα η επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας θα είναι σε θέση να λάβει απόφαση για τους ιδιοκτήτες που υποβάλλουν αίτηση για επιστροφή», είπε ο Ερσίν Τατάρ.

Αμετακίνητος από τα δύο κράτη

Αναφορικά με τη λύση του κυπριακού, ο Ερντογάν ανέφερε ότι μια νέα διαδικασία μπορεί να αρχίσει μόνο αν αφορά “δύο κυρίαρχα κράτη”.

“Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια να σπαταλήσουμε στην Κύπρο. Οι προτάσεις μας για ειρηνική επίλυση του ζητήματος, είναι ακόμα στο τραπέζι”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για την Κύπρο και τόνισε πως παρά τα τηλεφωνήματα που δέχθηκε από ευρωπαίους και όχι μόνο αξιωματούχος κανείς δεν πρέπει να αναμένει από την Τουρκία να κάνει πίσω.

Κατηγόρησε επίσης την ε/κ πλευρά ότι προβάλλει μαξιμαλιστικές θέσεις, είναι ανέντιμη και οι προσεγγίσεις της δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε καλύτερες μέρες για το ψευδοκράτος, λέγοντας ότι θα ισχυροποιηθεί προς όφελος των νέων γενιών.

«Κανείς δεν έχει τη δύναμη να υπονομεύσει την αδελφότητα της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’», είπε ανάμεσα σε άλλα.

Αναγνωρίστε ψευδοκράτος για να πάρετε πίσω περιουσίες σε Βαρώσι

Στο πλαίσιο των ομιλιών, για τους «εορτασμούς» της εισβολής», ανακοινώθηκε ακόμη το νέο στάδιο του ανοίγματος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι ακολουθεί η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης, με την τροποποίηση του οποίου ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στο εγχείρημα. Ο Ερντογάν χαιρέτισε την ανακοίνωση του Ερσίν Τατάρ.

Ο κατοχικός ηγέτης στην ομιλία του πριν από την παρέλαση για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής, είπε ότι είναι αποφασισμένοι ν’ ανοίξουν το Βαρώσι, που είναι μέρος του ψευδοκράτους και αυτό θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των πρώην κατοίκων και των δικαιούχων που δεν μπόρεσαν να πάνε στα ακίνητα και τις περιουσίες τους εδώ και χρόνια.

«Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία», ανέφερε.

Στόχος τους, συνέχισε, είναι να εξαλείψουν την ομηρία, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσίου θα πραγματοποιηθεί μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και σύμφωνα με τον νόμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ «με απόφαση του υπουργικού μας συμβουλίου, το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περιοχής που αντιστοιχεί στο 3,5% του κλειστού Βαρωσιού θα καταργηθεί και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας μας για το Βαρώσι».

Με αυτό το βήμα, οι δικαιούχοι που υποβάλλουν αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» με αίτημα επιστροφής θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση, συμπλήρωσε.

Ο Τ/κ ηγέτης ευχαρίστησε την Τουρκία για την ισχυρή στήριξή της στο θέμα της πρωτοβουλίας για το Βαρώσι.

«Οι πόρτες μιας νέας εποχής θα ανοίξουν στο Βαρώσι προς όφελος όλων, με την εργασία που γίνεται με σεβασμό των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, Τώρα, μια διαδικασία θα ξεκινήσει προς το συμφέρον όλων με σεβασμό των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων» είπε. Όπως ανακοίνωσε ο Τατάρ, ανέφερε, στο Βαρώσι θ’ αρχίσει και πάλι η ζωή και η ομηρία που υπάρχει θα αρθεί.

Για το ίδιο θέμα ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι μια αδερφή χώρα, στο ψευδοκράτος βρίσκεται αντιπροσωπεία από το Αζερμπαϊτζάν, «και σε αυτών την καρδιά υπάρχει η ανάπτυξη των σχέσεων με την τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Το να βρίσκεται η αντιπροσωπεία στα κατεχόμενα μια τέτοια μέρα, είναι ένα μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα, πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι σχέσεις θα αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου».

Χιλιάδες Αζέροι, είπε, βρίσκονται στο ψευδοκράτος, σπουδάζουν, ζουν και έχουν ισχυρούς δεσμούς με το νησί. Στην καρδιά τους, πρόσθεσε, υπάρχει το «ένα έθνος τρία κράτη».

https://warnews247.gr/