10.7.21

Μείον δύο υποψηφιότητες από την short-list του ΠΝ - Τα παίζουν όλα για όλα οι Γάλλοι με κορβέτες Gowind ως “ενδιάμεση λύση”;



 Το ΠΝ έκοψε τους φιλότουρκους από την short -list

Ραγδαίες φαίνεται ότι θα είναι οι εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες στο «καυτό» ζήτημα των φρεγατών του ΠΝ καθώς μέχρι τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει ακόμη περισσότερο το τοπίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις έξι προτάσεις που έμειναν «ζωντανές» στην πρώτη παρουσίαση της αξιολόγησης του ΠΝ στο Μέγαρο Μαξίμου, στον δεύτερο γύρο περνούν οι τέσσερις.

Από την «τετράδα» που προκρίνεται από το Πολεμικό Ναυτικό, τουλάχιστον οι τρεις καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες που υπάρχουν και η τέταρτη λειτουργεί ως back up.

Ποιες φρεγάτες “κόβονται”

Θυμίζουμε ότι από την πρώτη αξιολόγηση του Ιουνίου, «επιβίωσαν», οι Γαλλικές FDI «Belh@ra», οι Γερμανικές «ΜΕΚΟ Α-200», του Ηνωμένου Βασιλείου «Arrowhead 140», οι Αμερικανικές «MMSC-HF2», οι Ιταλικές «Fremm-it» και οι Ολλανδικές «Sigma».

Στην «τετράδα», προκρίνονται οι τρεις Ευρωπαϊκές προτάσεις και η Αμερικανική δηλαδή: η υποψηφιότητα της Ολλανδικής Damen με την Sigma, της Γαλλικής Naval Group με την Belhara, της Ιταλικής Fincantieri με την Fremm και της Αμερικανικής Lockheed Martin με την MMSC(HF2).

Έξω από την τελική μάχη μένουν τόσο η πρόταση των Άγγλων για την Arrowhead140 όσο και των Γερμανών για την A-200. Οι δύο χώρες μάλλον πλήρωσαν την υπερβολική τους προσήλωση στον τουρκικό παράγοντα.

Ως θετική εξέλιξη αποτιμάται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με την επικράτηση του σπουδαίου εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου. Με δεδομένο πλέον ότι όλοι οι ‘’μνηστήρες’’ οι οποίοι δηλώνουν θετική στην ναυπήγηση πλοίων στην Ελλάδα γνωρίζουν που πρόκειται να απευθυνθούν.

“Βυθίζονται” οι φρεγάτες Arrowhead 140 για το ΠΝ; – Το Λονδίνο κοντά σε συμφωνία “στρατηγικού επιπέδου” με Άγκυρα για την διάσωση της τουρκικής οικονομίας!


κορβέτα Gowind



Οι Γάλλοι ρίχνουν κορβέτες Gowind ως “ενδιάμεση λύση” για τις φρεγάτες Belh@rra;

Έντονο παρασκήνιο υπάρχει πίσω από την γαλλική υποψηφιότητα των φρεγατών Belhara. Το Παρίσι σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ρίξει τις κορβέτες Gowind ως “ενδιάμεση λύση” προκειμένου να πάρει το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ.

Η ανακοίνωση της Naval Group

Η Naval Group στη DEFEA με αιχμή την πρότασή της για το πρόγραμμα νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό. Από τις 13 έως τις 15 Ιουλίου 2021, η Naval Group συμμετέχει στην πρώτη διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA, που διοργανώνει το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με έμφαση στην παρουσίαση της φρεγάτας FDI, για το Πολεμικό Ναυτικό, αναφέρει Δελτίο Τύπου της εταιρίας.

Θέμα Gowind;

H Gowind είναι μια συμπαγής πλατφόρμα επιφανείας, εξοπλισμένη με ένα σύνολο υπερσύγχρονων, δοκιμασμένων σε πραγματικές συνθήκες, αντιαεροπορικών, αντιπλοϊκών και ανθυποβρυχιακών όπλων και συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Η Gowind αξιοποιεί τα καλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα που αναπτύχθηκαν και αξιοποιήθηκαν από τη Naval Group για μεγάλες φρεγάτες, προκειμένου να προβλεφθούν και να καλυφθούν μελλοντικές επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Ενσωματώνει την τελευταία γενιά συστημάτων μάχης που ανέπτυξε η Naval Group, το σύστημα διαχείρισης μάχης SETIS και το “Panoramic Sensors and Intelligence Module (PSIM)”, ένα συνδυασμό ενσωματωμένου ιστού με τους αισθητήρες του και το κέντρο επιχειρήσεων με εφεδρικούς χώρους, καθώς και υψηλό επίπεδο ολοκλήρωσης, αυτοματοποίησης και φιλικότητας προς το χρήστη των συστημάτων της Naval Group.

Η κορβέτα Gowind είναι ήδη δοκιμασμένη στη θάλασσα και σε υπηρεσία με το ναυτικό της Αιγύπτου. Το πρώτο σκάφος ναυπηγήθηκε στη Γαλλία σε μόλις 38 μήνες και άλλα τρία ναυπηγούνται εγχώρια.

Όλη η προσφερόμενη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών της Naval Group θα εμφανίζεται στο Naval Xplore (στο περίπτερο της εταιρείας στη DEFEA). Έτσι, οι επισκέπτες και οι σχετικές αντιπροσωπείες που θα παραβρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία, να ανακαλύψουν ολόκληρη την προσφερόμενη γκάμα πολεμικών πλοίων της Naval Group σε εικονικές επιχειρησιακές καταστάσεις.

Το Naval Xplore είναι ένα διαδραστικό, συναρπαστικό και προσαρμόσιμο 3D κέντρο σε μικρογραφία. Σε ιδιαίτερο χώρο του περίπτερου, οι επισκέπτες θα έλθουν σε επαφή με την αυξανόμενη πολυπλοκότητα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος ενός πολεμικού πλοίου, σε συνδυασμό με την ποικιλία των απειλών και τις δυνατότητες των νέων όπλων.

Η ορθή απόδοση προτεραιοτήτων και η αποτελεσματική διαχείριση χρόνου εξασφαλίζεται μέσα από την πλήρη, σαφή και ακριβή εικόνα της τακτικής κατάστασης. Χάρη στα επιχειρησιακά σχόλια και τις συνεχείς επενδύσεις σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, η Naval Group αποδεικνύει μέσω της εμπειρίας του Naval Xplore πώς τα πλοία της και τα συστήματα μάχης τους παρέχουν έξυπνες και καινοτόμες λύσεις για την κάλυψη των αναγκών των ναυτικών δυνάμεων.

https://warnews247.gr/