28.7.21

Αυστριακό δημοσίευμα: "Η σύγκρουση στην Κύπρο κλιμακώνεται διαρκώς - Kίνδυνος πολέμου Ελλάδας-Τουρκίας"


Για ραγδαία κλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας στην Κύπρο” κάνουν λόγο αυστριακά ΜΜΕ τα οποία τονίζουν πως ο “κίνδυνος πολέμου Ελλάδας-Τουρκίας” αυξάνεται διαρκώς.

“Οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αυξάνονται και οι ειδικοί βλέπουν ότι οι δύο εταίροι του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη στο χείλος μιας ένοπλης σύγκρουσης” γράφει το Αυστριακό ΜΜΕ Tiroler Tageszeitung.

Σημειώνεται ότι το ίδιο δημοσίευμα έχει δημοσιευτεί σε δύο Αυστριακά ΜΜΕ. Αναφέρει τα εξής:

“Έχουν μαζευτεί πολλές ελληνοτουρκικές διαφορές”

Yπάρχουν πολλές εδαφικές διαφορές στο Ανατολικό Αιγαίο και σύγκρουση στην Κύπρο.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για το άνοιγμα της εγκαταλειμμένης πόλης των Βαρωσίων, που βρίσκεται εντός στρατιωτικής Ζώνης, ελληνικά και διεθνή Μέσα ενημέρωσης μιλούν για άλλη πρόκληση του Τούρκου Προέδρου.

Στοχοποιεί την Κύπρο ο Ερντογάν

Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις της εναντίον της Κύπρου. Μετά την εξαγγελία Ερντογάν για το άνοιγμα των Βαρωσίων, τουρκικά μαχητικά σχημάτισαν την τουρκική σημαία πάνω από τα Κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έγραψε επιστολή διαμαρτυρίας στον Γάλλο ομόλογό του Jean-Yves Le Drian. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ο Ν. Δένδιας κατηγόρησε τη γειτονική χώρα ότι αγνόησε το ψήφισμα 2561 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το καθεστώς στα Βαρώσια.

Έλληνες και Ελληνοκύπριοι θεωρούν ότι η κίνηση Ερντογάν αποσκοπεί στην υπονόμευση των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση της σύγκρουσης.

Στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ασκείται κριτική στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δημοσίευσε έναν χάρτη της Κύπρου “γεμάτο αίματα” και χαρακτήρισε τους Τούρκους «εισβολείς». Στην Τουρκία, η στρατιωτική εισβολή του 1974 θεωρείται «ειρηνική επιχείρηση» για την… προστασία των Τουρκοκυπρίων.

Τα 12 ναυτικά μίλια

Η Τουρκία, με τη σειρά της, έχει απειλήσει επανειλημμένα με στρατιωτική σύγκρουση εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος

Τουρκία και Ελλάδα αγωνίζονται επίσης για τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στο Αιγαίο εδώ και δεκαετίες. Αυτό αφορά συχνά τον εναέριο χώρο γύρω από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι λόγω των συχνών πτήσεων αναχαιτήσεων και των προσομοιώσεων επίθεσης, “αργά ή γρήγορα” θα συμβεί στρατιωτικό συμβάν.

Στη διαμάχη πάνω από το Αιγαίο, η Ελλάδα κατηγορεί τη γειτονική χώρα για υπερβολικές αξιώσεις. Η Τουρκία, με τη σειρά της, έχει απειλήσει επανειλημμένα με στρατιωτική σύγκρουση εάν η γειτονική χώρα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Τα Rafale…

Η πρόσφατη παράδοση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση. (σσ μάλλον το Αυστριακό ΜΜΕ εννοεί ότι οι Έλληνες χειριστές των Rafale θα είναι… “ασυγκράτητοι”)

Πριν από λίγες ημέρες, η Ελλάδα έλαβε το πρώτο γαλλικό μαχητικό Rafale, με το οποίο η χώρα θέλει να βελτιώσει την ασφάλεια του εναέριου χώρου της. Πριν από έξι μήνες, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος υπέγραψε το συμβόλαιο αγοράς 18  γαλλικών μαχητικών με τον όμιλο Dassault.

Ο υπουργός τόνισε ότι η παράδοση ήταν επείγουσα λόγω των συνεχιζόμενων εντάσεων με Τούρκους.

Η διαμάχη για το φυσικό αέριο ως περαιτέρω σημείο κλιμάκωσης

Η διαμάχη φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου από την μια πλευρά και Τουρκίας από την άλλη, κλιμακώνεται εδώ και μήνες. Η Άγκυρα κατηγορείται για παράνομες έρευνες φυσικού αερίου στα ελληνικά νησιά.

Εξάλλου, οι δύο γειτονικές χώρες είναι αλληλένδετες λόγω της κοινής τους ιστορίας. Η οργή στην Ελλάδα προκλήθηκε από το γεγονός ότι η Τουρκία μετέτρεψε πρόσφατα τον πρώην Ορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Η Άγκυρα αγνόησε τις αποφάσεις της επιτροπής πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα.

Η Τουρκία έχει δείξει ότι αγνοεί τους βασικούς κανόνες της διεθνούς κοινότητας. 

https://warnews247.gr/