8.7.21

Σε πολεμική ετοιμότητα η πυρηνική Ινδία: ''Η Τουρκία προκαλεί παντού

 


Το Πακιστάν επιδιώκει την απόκτηση drone από την Τουρκία και προσπαθεί να εμβαθύνει την ήδη ισχυρή διμερή συνεργασία, ιδίως στον τομέα της άμυνας, ενώ επίσης οι δύο χώρες ευθυγραμμίζονται σε βασικά ζητήματα, όπως το Κασμίρ και το Αφγανιστάν.

Οι αυξανόμενοι δεσμοί, μαζί με έναν πιθανό άξονα με την Κίνα, αρχίζουν να προκαλούν ανησυχία στους εμπειρογνώμονες ασφαλείας στο Δελχί.

Πηγές από μυστικές υπηρεσίεςτης Ινδίας, ανέφεραν ότι η πιθανή προμήθεια οπλισμένων drone, ιδίως το Bayraktar TB-2 που βοήθησε το Αζερμπαϊτζάν να νικήσει την Αρμενία πέρυσι, κοινά αμυντικά έργα, συνεργασία στο Αφγανιστάν και περισσότερες τουρκικές επενδύσεις στο Πακιστάν είναι μερικά από τα θέματα που βρίσκονται υπό συζήτηση μεταξύ των δύο χωρών.

Σε αυτό που θεωρούν οι ινδικές υπηρεσίες ως την τελευταία προσπάθεια να παγιώσουν ακόμη περισσότερο τη σχέση φιλίας μεταξύ τους το Πακιστάν με την Τουρκία, ο Πρόεδρος του Πακιστάν Arif Alvi Δευτέρα απένειμε το Nishan-e-Imtiaz ή το Order of Excellenceμ, στρατιωτικό μετάλλιο , στον Διοικητή των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων, Στρατηγό Umit Dundar , ο οποίος βρίσκεται σε επίσκεψη στη χώρα.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις απένειμε τον Στρατηγό Nadeem Raza, πρόεδρο της κοινής επιτροπής προσωπικού του Πακιστάν, τη λεγεώνα της αξίας για τις υπηρεσίες του στην προώθηση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στο Πακιστάν, ο Στρατηγός Ντουντάρ πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με τον αρχηγό του στρατού του Πακιστάν, Ατρατηγό Κουμάρτ Γιάτζιντ Μπάουα.

Μετά τη συνάντηση, οι διυπηρεσιακές δημόσιες σχέσεις (ISPR) του πακιστανικού στρατού εξέδωσαν δήλωση λέγοντας ότι «συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου και επαγγελματικού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των δύο αδελφικών χωρών».

Η επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου αποτελεί μέρος μιας σειράς ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ κορυφαίων στρατιωτικών αξιωματούχων άμυνας και των δύο χωρών.

«Οι σχέσεις του Πακιστάν με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ βρίσκονται σε ύφεση. Η Τουρκία προσπαθεί να προβάλλει τον εαυτό της στη Μέση Ανατολή ως αντιστάθμισμα σε αυτές τις δύο χώρες και ως εκ τούτου πλησιάζει το Πακιστάν πιο κοντά, ως ένα μέρος του ευρύτερου παιχνιδιού που παίζεται στην περιοχή», δήλωσε μια πηγή άμυνας στο ThePrint.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει επικεντρωθεί στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία και έχει ένα πλεονέκτημα στην τεχνολογία drone και στο σχεδιασμό και την κατασκευή ναυτικών πλοίων.

«Το Πακιστάν, μέσω της Κίνας, διαθέτει την τεχνολογία πυραύλων, συμβατικών και πυρηνικών, εκτός από μαχητικά αεροσκάφη, κάτι που η Τουρκία επιδιώκει», ανέφερε η πηγή.

Η πηγή ανέφερε επίσης ότι και οι δύο πλευρές έχουν συζητήσει επανειλημμένα τη δυνατότητα απόκτησης ένοπλων  τουρκικών drone από το Πακιστάν, κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα

Όλα, ωστόσο, εξαρτώνται από το τι έχει να προσφέρει το Πακιστάν σε αντάλλαγμα στην Τουρκία και αυτό έχει σημασία, είπε μια δεύτερη πηγή.

Μια τρίτη πηγή άμυνας και ασφάλειας της Ινδίας, δήλωσε ότι η τρέχουσα εστίαση και των δύο χωρών είναι στο Αφγανιστάν. «Η Τουρκία προσπαθεί να επεκταθεί οπουδήποτε μπορεί. Το Αφγανιστάν είναι μια περιοχή όπου φαίνεται να έχει κάποιο είδος επιρροής» , ενώ πρόσθεσε ότι «στρατιωτικά και πολιτικά, το Πακιστάν και η Τουρκία έχουν πλησιάσει πιο κοντά».

Η πηγή είπε ότι η Τουρκία θα αναλάβει την ασφάλεια του Αεροδρομίου της Καμπούλ με την απόσυρση ξένων δυνάμεων. «Οι Ταλιμπάν είπαν ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίζεται ως μέλος του ΝΑΤΟ και όχι ως συμπαθής χώρα», πρόσθεσε. "Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία χρειάζεται το Πακιστάν, ειδικά καθώς πρόκειται να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου από την αρχή."

Ινδοί εμπειρογνώμονες ασφαλείας είπαν στο ThePrint ότι οι αυξανόμενοι δεσμοί Τουρκίας-Πακιστάν αποτελούν θέμα ανησυχίας.

Ο Αντιπτέραρχος Anil Chopra , Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Αεροπορίας (CAPS), δήλωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε ανοιχτά κατά της Ινδίας για την κατάργηση του άρθρου 370 στο Κασμίρ.

«Το Πακιστάν και η Τουρκία απολαμβάνουν στενές πολιτιστικές, ιστορικές και στρατιωτικές σχέσεις», είπε. « Οι Πακιστανικές και Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν επίσης πολλές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. "

Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία υποστηρίζει την τριμερή διαδικασία μεταξύ Πακιστάν, Κίνας και Αφγανιστάν για μια ειρηνευτική συμφωνία στην Καμπούλ μετά την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

«Η Τουρκία υποστηρίζει την τριμερή διαδικασία. Με την έξοδο των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, η Κίνα ζητά υποστήριξη από το Πακιστάν για να μπει στην περιοχή », δήλωσε ο Ινδός Αντιπτέραρχος.

«Υπάρχει ένα τρίγωνο που σχηματίζεται μεταξύ Τουρκίας, Πακιστάν και Κίνας. Καμία από αυτές τις χώρες δεν είναι πραγματικά φίλος με την Ινδία και ως εκ τούτου οποιαδήποτε ένωση των τριών είναι επιζήμια για την Ινδία.'' 

ΝΑΤΟ-Τουρκικά done 

 

Οι ανησυχίες του κοινοποιήθηκαν από τον πρώην Γενικό Διευθυντή του Πυροβολικού του Στρατού, Στρατηγό Shankar, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάπτυξη των σχέσεων Πακιστάν-Τουρκίας είναι θέμα ανησυχίας, αλλά πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεσμεύεται από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Είπε στο ThePrint ότι η Τουρκία κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε υψηλή τεχνολογία, χάρη στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ. «Και η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ακριβώς αυτό που θα αποτρέψει την Τουρκία από το να μπεί σε περιπέτειες», πρόσθεσε. «Η Τουρκία κερδίζει πολλά από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ από οτιδήποτε άλλο. Έτσι θα είναι πολύ προσεκτική σχετικά με το τι κάνει με το Πακιστάν. "

Ο αξιωματικός είπε επίσης ότι οι δυτικές χώρες δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία, την Κίνα και το Πακιστάν να ενωθούν ως ένα μπλοκ. Πρόσθεσε ότι το Πακιστάν που αναζητά ένοπλα drone από την Τουρκία, ενώ μπορεί να πάρει την τεχνολογία από την Κίνα δείχνει ότι το Ισλαμαμπάντ προσπαθεί να συνδιαλλαγεί σε άλλα θέματα με την Τουρκία.

Εάν το Πακιστάν καταφέρει να αποκτήσει τουρκικά drone, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθούν σημαντικά οι δυνατότητες της χώρας.

Η Τουρκία έχει πουλήσει μέχρι τώρα το Bayraktar TB-2 της στην Πολωνία, την Ουκρανία και το Κατάρ εκτός από το Αζερμπαϊτζάν. Είναι επίσης σε συνομιλίες με την Αλβανία για την πώληση αυτών των αεροσκαφών.

Ο Στρατάρχης Anil Chopra  είπε στο ThePrint, ότι το Bayraktar TB-2 της Άγκυρας έχει δοκιμαστεί σε μάχη όχι μόνο στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και στη σύγκρουση της Τουρκίας με τους Κούρδους και στη Λιβύη και τη Συρία.

Πρόσθεσε ωστόσο  ότι  η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, εξαιτίας της αγοράς S-400 από τη Ρωσία, υπήρξε οπισθοδρόμηση για τη βιομηχανία αεροσκαφών της χώρας,

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αεροπορική εμπειρία της Τουρκίας παραμένει υψηλή, αφού περιλαμβάνει την αδειοδοτημένη παραγωγή αεροσκαφών F-16 Fighting Falcon, αεροσκαφών CASA CN-235, εκτός από ελικόπτερα και μια ποικιλία UAV.

Ο Τσόπρα είπε ότι ενώ το Πακιστάν θέλει το drone, η Τουρκία χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη και τεχνολογία πυραύλων από το Ισλαμαμπάντ που είναι βασικά κινεζικής προέλευσης.  

Στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας -Πακιστάν

 

Ενώ το Ισλαμαμπάντ δεν έχει ακόμη αποκτήσει τα τουρκικά drone, μοιράζεται μια γόνιμη στρατιωτική συνεργασία με την Άγκυρα.

Το Πακιστάν στηρίχθηκε στην Τουρκία για την αναβάθμιση των τριών υποβρυχίων του στο θέμα του ηλεκτροκινητήρα Agosta 90B και για το σχεδιασμό και την κατασκευή νέων Corvettes .

Το Πακιστάν είχε επίσης δώσει νωρίτερα φέτος παράταση σε συμφωνία ελικοπτέρων που υπέγραψε με την Τουρκία τον Ιούλιο του 2018.

Η συμφωνία, αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφορά 30 ελικόπτερα T-129 Atak. Η παράδοση έχει σταματήσει λόγω της άρνησης των ΗΠΑ να εκδώσουν άδειες εξαγωγής για κινητήρες και άλλα ανταλλακτικά κατασκευασμένα από αμερικανικές εταιρείες.

https://www.pentapostagma.gr/