8.7.21

Η τουρκική προπαγάνδα βούλιαξε και στον ΣΚΑΙ

  Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης

Την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021, ο ΣΚΑΙ άρχισε να μεταδίδει και πάλι την αλά-Τούρκα εκδοχή της τηλεοπτικής σειράς «Ο Γιατρός» με την ένδειξη “ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ”.

Όπως είναι γνωστό, η αυθεντική σειρά που γνώρισε τεράστια επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν μια παραγωγή της Νότιας Κορέας. Αμέσως μετά γυρίστηκε η επιτυχημένη Αμερικανική εκδοχή  και ακολούθησαν οι Τούρκοι οι οποίοι εξασφάλισαν τα πνευματικά δικαιώματα, κάνοντας την δική τους «απόδοση» με μπόλικες τουρκικές σημαίες στην υποδοχή,στα γραφεία των γιατρών και σε άλλα σημεία ενός υπερπολυτελούς νοσοκομείου (υποτίθεται ότι αποτελεί ένα συνηθισμένο νοσοκομείο της Τουρκίας),

με τεράστια τουρκική σημαία μέσα σε …. συνοικιακό καφενείο, με «προσθήκη» στην ιστορία της σειράς την κατεχόμενη Κύπρο ώστε να γίνει επίδειξη της σημαίας του ψευδοκράτους που εγκατέστησαν οι παντουρκιστές μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί με την σημαία των τούρκων εισβολέων κ.α. 

Με άλλα λόγια, η Νοτιοκορεάτικη σειρά μπήκε στην Προκρούστεια κλίνη της τουρκικής προπαγάνδας για να «προσαρμοστεί» καταλλήλως, πριν μεταδοθεί (μεταξύ άλλων) και στο ανυποψίαστο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό.

Η σειρά, στην αλα-τούρκα εκδοχή της, αριθμεί 64 δίωρα επεισόδια και όλα έχουν ήδη μεταδοθεί στην Τουρκία, είναι διαθέσιμα εντελώς δωρεάν στο διαδίκτυο μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο όπου «Ο Γιατρός» Αλί παντρεύεται την συνάδελφό του Ναζλί.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ είχε μεταδώσει τον πρώτο κύκλο της σειράς πέρσι (2020) την άνοιξη  όταν βρισκόταν στην έξαρση του ο οργανωμένοςαισχρός και επικίνδυνοςυβριδικός πόλεμος που εξαπολύσαν οι ισλαμοφασίστες της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδος, αλλά σταμάτησε την μετάδοσή της λόγω έντονων αντιδράσεων και κορονοϊού.Φυσικά, ο ΣΚΑΙ ούτε διανοήθηκε να μεταδώσει την πιο ακριβή, αυθεντική Νοτιοκορεάτικη σειρά, αφού η προτίμηση στο τουρκικό «τζάμπα πράμα» είναι δεδομένη.Άλλωστε ο σταθμός ΣΚΑΙ διατηρεί συνεργασία με Τούρκους παραγωγούς και σε άλλα προγράμματα λόγω φθήνιας, όπως ακριβώς κάνει και το ΣΤΑΡ!

Έτσι,  την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021 ο ΣΚΑΙεπανήλθε και μάλιστα σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης (prime time), αλλά η ανταπόκριση του τηλεοπτικού κοινού σίγουρα δεν ήταν η «αναμενόμενη»: 

Στο δυναμικό κοινό, την τουρκική προπαγάνδα ήπιας ισχύος που μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, ξεπέρασε ακόμα και η επανάληψητης παλαιάς τηλεοπτικής σειράς «Λατρεμένοι γείτονες μου» που μετέδωσε το ΜΕGA(τηλεθέαση 10,3 έναντι 8,3 της τουρκοσειράς!)

Ο σταθμός ΣΚΑΙ όμως δεν φαίνεται να προβληματίζεται ιδιαίτερα αφού μέσα στην τουρκοσειρά μεταδόθηκαν πενήντα διαφορετικά διαφημιστικά μηνύματαγεμίζοντας τα ταμεία του με έσοδα!

Όλες οι εταιρίες και όλα τα προϊόντα που θα διαφημιστούν στην τουρκοσειρά του ΣΚΑΙ(όπως άλλωστε και στην τουρκοσειρά του ΣΤΑΡ) κατά την διάρκεια του μηνός Ιουλίου 2021 θα ανακοινωθούν την Κυριακή 1 Αυγούστου 2021 από το Παρατηρητήριο Διαφημίσεων ΤουρκοσειρώνΕλληνικής Τηλεόρασης του InternationalHellenic Association.

Σαν ευαισθητοποιημένοι πολίτες και καταναλωτές έχουμε την δυνατότητα να μην παρακολουθούμε κανένα πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών ΣΤΑΡ και ΣΚΑΙ (υπάρχουν πολλοί άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, εθνικής και τοπικής εμβέλειας, καθώς και τρείς της κρατικής ΕΡΤ που μας καλύπτουν εξαιρετικά) μέχρι να σταματήσουν να μεταδίδουν τουρκική προπαγάνδα «ήπιας ισχύος» μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι, ούτε να αγοράζουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες εταιριών που πληρώνουν από την δική μας τσέπη διαφήμιση σε τουρκοσειρές(το κόστος διαφήμισης περιλαμβάνεται στην τιμή πώλησης). 

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!