27.7.21

Σε κλοιό εμπρηστών Σταμάτα, Ροδόπολη, Διόνυσος, Δροσιά και Αιολίδα

 


Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας 

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Χρήστος Μαζάνης, Βασίλης Τατσιόπουλος


Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει από τις 12:00 το μεσημέρι στην περιοχή της Σταμάτας στην Αττική, με τις φλόγες μάλιστα να βρίσκονται κοντά σε σπίτια στον οικισμό Γαλήνη - o οποίος εκκενώθηκε προληπτικά, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα στη Ροδόπολη αλλά και σε άλλες κοντινές περιοχές.

Σε κλοιό εμπρηστών η περιοχή

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία του ρεπορτάζ προκύπτει πως η φωτιά προκλήθηκε από εμπρησμό με στόχο τον οικιστικό ιστό Σταμάτας, Διονύσου, Δροσιάς, Εκάλης και Αιολίδας, καθώς, με βάση μαρτυρίες, υπήρχαν ταυτόχρονα διάσπαρτες πολλές εστίες από τους πρόποδες του Διονυσοβουνίου μέχρι την Πεντέλη. Mάλιστα την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στη Σταμάτα ακούγονταν εκρήξεις από γκαζάκια και ξέσπασαν νέες εστίες σε κοντινές περιοχές. Δύο μόλις εκρήξεις καταγράφηκαν στη θέση «κόκκινο χωράφι», ακριβώς στα σύνορα Διονύσου - Δροσιάς. 

Αποτελεί κοινή πεποίθηση των κατοίκων και επιβεβαιώνεται με βάση της πρώτες πληροφορίες το γεγονός ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από εμπρησμό, καθώς σχεδόν ταυτόχρονα ξέσπασε σε δύο ξεχωριστά μέτωπα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει η άμεση κατάσβεση.

 


 

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα: 68 πυροσβέστες με 22 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ τα εναέρια μέσα που συνδράμουν είναι 5 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

Αυτοκίνητο παραδόθηκε στις φλόγες: 

 

 

 

Σημειώνεται ότι την επιχείρηση συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, που φθάνουν τα πέντε μποφόρ. Όπως θα δείτε παρακάτω, σε κάποιες περιπτώσεις οι φλόγες έγλειψαν τις αυλές των σπιτιών. 

«Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μη φτάσουν οι φλόγες σε κατοικίες του οικισμού Γαλήνη. Τις προσπάθειες δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι, που φτάνουν πλέον έως και τα 6 μποφόρ» τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Παράλληλα, όπως δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι φλόγες "γλείφουν" και σπίτια».

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Επείγουσα ειδοποίηση έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λίγο πριν τις 15:00 σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στους εσωτερικούς χώρους των σπιτιών.

Σημειώνεται ότι, λόγω της πυρκαγιάς, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία: στην οδό Μακαρίου, από τη Λεωφόρο Δροσιάς-Σταμάτας, στην οδό Αγίου Ιωάννου, από την Κωνσταντινουπόλεως, στην οδό Αλωνίων και στη Λεωφ. Ροδοπόλεως, στη συμβολή της με τη Λεωφ. Δροσιάς-Σταμάτας.

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Αστυνομικοί στον Δήμο Διονύσου ζητούν από κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους προκειμένου να προστατευτούν. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε το 112 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλώντας τους πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.




 

https://www.zougla.gr/