24.7.21

Επεισόδιο εντός της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου με εμπλοκή τουρκικών φρεγατών: "Είστε σε τουρκικά ύδατα - Αποχωρήστε άμεσα" (βίντεο)


 

Eπεισόδιο με εμπλοκή τουρκικών φρεγατών σημειώθηκε νοτιοανατολικά της Κρήτης, όταν η Άγκυρα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ναυάγιο προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Η εμπλοκή σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών της Κάσου και συγκεκριμένα περίπου 50 μίλια από τις ακτές του νησιού εντός της περιοχής που έχει οριοθετηθεί από τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και της περιοχής που οριοθετείται από το παράνομο τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο.

Οι κυβερνήτες των δύο τουρκικών φρεγατών επικοινώνησαν με τους κυβερνήτες των τριών εμπορικών πλοίων, ισχυριζόμενοι ότι η περιοχή έρευνας και διάσωσης ανήκει σε τουρκικά ύδατα και πρέπει οι τουρκικές αρχές να περισυλλέξουν τους διασωθέντες.

Πρόκειται για σοβαρή και έμπρακτη αμφισβήτηση της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου. Διαψεύδονται φυσικά όσοι ισχυρίζονταν πως η Άγκυρα θα σταματήσει να προκαλεί στο σημείο αυτό μετά την ανακήρυξη μερικής ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου.

Έστειλε φρεγάτες η Άγκυρα

Σύμφωνα με το Open, το βράδυ της Πέμπτης 22 Ιουλίου βυθίστηκε πλοιάριο που μετέφερε 45 παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες.

Ενώ η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των ναυαγών ήταν σε εξέλιξη, γύρω στις 11 το βράδυ, δύο τουρκικές φρεγάτες που βρισκόντουσαν στην περιοχή, δηλαδή 50 ναυτικά μίλια νοτίως της Κάσσου και 60 ναυτικά μίλα Νοτιοανατολικά της Κρήτης, καλούσαν επίμονα στους ασυρμάτους των παραπλεόντων και των εμπορικών πλοίων που βρισκόντουσαν στην περιοχή και τούς έλεγαν, συγκεκριμένα, να γυρίσουν στην τουρκική συχνότητα, και ότι θα συντόνιζαν αυτοί την επιχείρηση.

Η Άγκυρα έστειλε την τουρκική φρεγάτα “GELIBOLU” και ακολούθως την φρεγάτα “GOKOVA” που είχε αποπλεύσει από το Ακσάζ για άλλη δραστηριότητα.

Άμεσα τα πλοία που βρισκόντουσαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, ειδοποίησαν τον θάλαμο επιχειρήσεων και τους ενημέρωσαν για τις προκλητικές οδηγίες. Οι οδηγίες από την ελληνική πλευρά ήταν οι εξής: «μην αλλάξετε συχνότητα».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης τα παραπλέοντα εμπορικά πλοία αγνόησαν τις κλήσεις των τουρκικών φρεγατών και ενήργησαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΚΣΕΔ, το οποίο καθόρισε ως συντονιστή (ON SCENE COMMANDER) αρχικά το εμπορικό πλοίο “HANSA LIMBURG” σημαίας Λιβερίας, ακολούθως το εμπορικό πλοίο “MARVEA” σημαίας Μάλτας και από πρωί της σήμερον το “ISHIZUCKI STAR” σημαίας νησιών Μάρσαλ.

Όσο κι αν οι τουρκικές φρεγάτες επέμειναν, οι πλοίαρχοι των εμπορικών πλοίων τους αγνοούσαν. Τελικά, διασώθηκαν 37 άτομα από τους 45 επιβαίνοντες.

Η ανακοίνωση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ανακοίνωση εξέδωσε το βράδυ το Λιμενικό Σώμα σχετικά με το ναυάγιο σκάφους με πρόσφυγες-μετανάστες, το οποίο έσπευσε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία.

“Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις απογευματινές ώρες, στη θαλάσσια περιοχή περί τα 60 ν. μ. νοτιοανατολικά ν. Κρήτης υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

“Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενημερώθηκε, για Ι/Φ σκάφος σε δυσχερή θέση με επιβαίνοντες μετανάστες, κατά δήλωσή τους, σαράντα πέντε (45) άτομα. Μετά τον εντοπισμό του από παραπλέον πλοίο, το οποίο είχε προσεγγίσει πλησίον του Ι/Φ προς συνδρομή, ο Πλοίαρχος αυτού ανέφερε ότι το Ι/Φ σκάφος άρχισε να βυθίζεται και ξεκίνησε την επιχείρηση περισυλλογής των επιβαινόντων του από τη θάλασσα.

“Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιχειρούν, ένα (01) ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας και πέντε (05) παραπλέοντα πλοία, ενώ στο σημείο σπεύδουν ένα (01) Πλωτό Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ένα (01) Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

“Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι τριάντα έξι (36) αλλοδαποί. Η επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, λαμβάνει χώρα υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, επικρατούν άνεμοι εντάσεως 7 BF. Τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο Δελτίο Τύπου”.

Πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, αναφέρουν ότι όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, θα υπάρξουν οι απαραίτητες ενέργειες από την ελληνική πλευρά σχετικά με τους χειρισμούς της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι πριν λίγη ώρα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για ναυάγιο με 45 Σύρους πρόσφυγες 260 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Κας (Αντίφελλος). Όπως συνέχιζε η ενημέρωση των τουρκικών αρχών, δύο φρεγάτες του Ναυτικού της Τουρκίας ερευνούν την περιοχή μαζί με ένα αεροσκάφος, όμως οι επιχειρήσεις δυσχεραίνονται λόγω των κακών μετεωρολογικών συνθηκών και της θαλασσοταραχής. Την εν λόγω είδηση μετέδωσε και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Δείτε το βίντεο