22.7.21

Ζοφερή ακρόαση για Άγκυρα στην Γερουσία των ΗΠΑ: Η νέα αμερικανική πολιτική φέρνει προσχεδιασμένο εμφύλιο εντός Τουρκίας



 Ιστορική αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή με συνεργασία ΗΠΑ-YPG αποκάλυψε η ακρόαση της Victoria Nuland στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

 Η Victoria Nuland, υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων, κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την Τουρκία και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Τα όσα ειπώθηκαν αφορούν άμεσα τόσο την χώρα μας όσο και την Κύπρο. Από την ακρόαση της Β. Νούλαντ και τις τοποθετήσεις των Αμερικανών Γερουσιαστών φαίνεται ότι:

  • Οι ΗΠΑ ανησυχούν για ερντογανικό πραξικόπημα στις εκλογές στην Τουρκία όποτε και αν αυτές γίνουν. Εδώ έχουν βάση τα σενάρια περί “Βενεζουέλας 2” και μη αναγνώρισης του “αποτελέσματος των εκλογών στην Τουρκία” 
  • Οι ΗΠΑ για πρώτη φορά μιλούν για “συνεργασία με το YPG”
  • Οι ΗΠΑ “καίγονται” να αναλάβει η Τουρκία την ασφάλεια του αεροδρομίου στην Καμπούλ.
  • Τα τρία παραπάνω σημεία δεν προδικάζουν ευοίωνο μέλλον για την Τουρκία. Βαθύτατη εμπλοκή και υπερ-επέκταση που δεν μπορεί να αντέξει η Άγκυρα σε συνδυασμό με ενίσχυση των Κούρδων. Μακροχρόνια πολεμική εμπλοκή και στο βάθος εμφύλιος.
  • Ο εμφύλιος δεν συνδέεται μόνο με την ενίσχυση του YPG αλλά και με τον αποκλεισμό του HDP. Οι Κούρδοι φτάνουν το 30% του πληθυσμού της Τουρκίας. Αυτός είναι ο λόγος πίσω από το λουκέτο που επιχειρεί ο Ερντογάν στο φιλοκουρδικό κόμμα HDP.
  • Τέλος, οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να “τραβήξουν το σχοινί” με κυρώσεις και S-400 εκτός και αν η Τουρκία αγοράσει επιπλέον εξοπλισμό από Μόσχα. Όχι τουλάχιστον μέχρι να εμπλακεί η Άγκυρα στο Αφγανιστάν.

Προς εμφύλια διαμάχη η Τουρκία: Πληροφορίες για σενάριο “Βενεζουέλας” από ΗΠΑ – Δράση παραστρατιωτικών δυνάμεων!

Συνεργασία ΗΠΑ-Κούρδων YPG – Στην… άκρη οι SDF

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ για πρώτη φορά επιβεβαίωσαν πως “η υποστήριξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί όχι μόνο προς τις Κουρδικές δυνάμεις SDF αλλά και προς το YPG”.

Το YPG- σύμφωνα με την Άγκυρα- αποτελεί το συριακό τμήμα του PKK και ως εκ τούτου θεωρείται επίσης … “τρομοκρατική” οργάνωση. Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ απέφευγαν οποιαδήποτε σχέση ή αναφορά στους Κούρδους YPG. Για το λόγο αυτό άλλωστε άλλαξαν το όνομα τους σε SDF στην Συρία προκειμένου να μην υπάρξει ολική ρήξη με την Άγκυρα.

Έρχεται τώρα η ιστορική στιγμή που οι ΗΠΑ ανατρέπουν πολιτική ετών κάνοντας λόγο για “συνεργασία με το YPG”.

Κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν αυτή τη φορά πως όχι μόνο οι SDF αλλά και οι YPG θα συνεχίσουν να λαμβάνουν υποστήριξη παρά την ισχυρή τουρκική αντίδραση.

“ΗΠΑ και Τουρκία συνεχίζουν να διαφωνούν για τον ρόλο των Κουρδικών δυνάμεων της Συρίας” είπε η Nuland.

Ο γερουσιαστής Menendez ρώτησε τότε εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν έβλεπε ή όχι κάποια πρόοδο στην επίλυση των διαφωνιών σχετικά με το ρόλο των Συριακών Κουρδικών Λαϊκών Δυνάμεων Προστασίας (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.

Η Nuland απάντησε ότι οι “ΗΠΑ και η Τουρκία συμφωνούν ότι διαφωνούν” σχετικά με τον ρόλο τους, υποδηλώνοντας ότι δεν υπάρχει σοβαρή πρόοδος στην μείωση της τουρκικής αντίθεσης απέναντι στην στρατηγική των ΗΠΑ.

“Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε (σσ με Τουρκία) σημαίνει ότι συνεχίζουμε να ακολουθούμε τις απόψεις μας και τη δέσμευσή μας με τους Σύρους Κούρδους, συμπεριλαμβανομένου του YPG;”ρώτησε ο Μενεντέζ.

“Ναι” απάντησε η Nuland.

Ανησυχούν για πραξικόπημα Ερντογάν στην Τουρκία

Αργότερα, ο Menendez ρωτά την Nuland πώς οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν στις κινήσεις για την απαγόρευση του HDP πριν από τις εκλογές του 2023 στην Τουρκία.

Ο γερουσιαστής Menendez ανέφερε ότι οι κινήσεις για την απαγόρευση του HDP θα επηρεάσουν τη νομιμότητα των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών του 2023 στην Τουρκία.

«Αυτές οι εκλογές δεν θα μπορούσαν να έχουν ισχύ», είπε. Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι τουρκικές ενέργειες εναντίον του κουρδικού κόμματος HDP μοιάζουν «σαν ο Μπάιντεν να απαγόρευε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, την αντιπολίτευση στο εσωτερικό, κάτι που θα ήταν αντιδημοκρατικό»

Η Nuland επανέλαβε ως απάντηση “τις ανησυχίες της διοίκησης σχετικά με την εκστρατεία απαγόρευσης του HDP”.

Ερωτηθείς από τον γερουσιαστή Chris Murphy (D-CT), η Nuland είπε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζουν να αντιτίθενται στις προσπάθειες τερματισμού του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP).

“Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες σας με τις κινήσεις για τον τερματισμό του HDP”, δήλωσε η Nuland. “Η Τουρκία αποδυναμώνεται όταν δεν υποστηρίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τον πολιτικό πλουραλισμό”.

“Η διοίκηση του Μπάιντεν θα συνεχίσει να υποστηρίζει την απελευθέρωση των Οσμάν Καβάλας, Σελαχατίν Ντεμιρτά και άλλων πολιτικών κρατουμένων” ανέφερε η Nuland όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον Γερουσιαστή Menendez.

 Αφγανιστάν 

“Η πρόταση της Τουρκίας για το Αφγανιστάν είναι “εξαιρετικά ευπρόσδεκτη”” είπε η Nuland

Η Nuland χαρακτήρισε την απόφαση της Τουρκίας να διατηρήσει την ασφάλεια στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ το Σεπτέμβριο ως “εξαιρετικά ευπρόσδεκτη”.

“Εξαιρετικά ευπρόσδεκτη” χωρίς επιπλέον τουρκικές δυνάμεις είναι αδύνατον…

Υπόθεση S-400

Ο γερουσιαστής Risch χαρακτήρισε την επιμονή της Τουρκίας να διατηρήσει το ρωσικό σύστημα S-400 ενόψει των κυρώσεων των ΗΠΑ CAATSA ως “περίπλοκη” ακόμη και όταν η κυβέρνηση προσέφερε ανταλλάγματα.

“Είναι απαράδεκτο που η Τουρκία προσπαθεί να ωφεληθεί ως μέλος του ΝΑΤΟ. Μοιάζει να έχει ξεχάσει πως το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για να αντισταθεί στην ρωσική επιθετικότητα”.

Ο γερουσιαστής Mitt Romney (R-UT) ρώτησε κατηγορηματικά εάν ο Ερντογάν επιδιώκει σκόπιμα να εμβαθύνει τους δεσμούς του με τη Ρωσία ως μέσο για να κερδίσει επιρροή εναντίον των ΗΠΑ.

Η Nuland, ειδικός στη Ρωσία, αναγνώρισε ότι οι δύο χώρες έχουν πλησιάσει, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Trump. Είπε ότι ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησης να αποτρέψει την Τουρκία από την εμβάθυνση κάθε σχέσης με τη Ρωσία.

Αρνήθηκε να μιλήσει εξ ονόματος της Τουρκίας, αλλά αναγνώρισε ότι είναι αντίληψή της ότι η Άγκυρα βιώνει «διαφωνίες» στις σχέσεις της με τη Μόσχα σχετικά με την Ουκρανία, τον Καύκασο και τη Λιβύη.

“Νομίζω ότι ήταν ρομαντικοί με την αγορά του συστήματος από τον πωλητή [Ρωσία]”, δήλωσε η Nuland. “Νομίζω αιφνιδιάστηκαν με το κόστος που επέφεραν οι S-400.”

Η Nuland αρνήθηκε να διευκρινίσει τι πρόσφερε η κυβέρνηση στην Τουρκία για την άρση των κυρώσεων. Είπε μόνο ότι δεν έγιναν δεκτές οι προσφορές από την Άγκυρα.

Αν. Μεσόγειος

Ο Μενεντέζ στράφηκε έπειτα σε διαφωνίες στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, μια περιοχή επιθετικών τουρκικών κινήσεων και έντονων διαφωνιών με την Άγκυρα.

Ο γερουσιαστής γερουσιαστής Μπομπ Μενεντέζ του Νιου Τζέρσεϋ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τουρκία χτίζει βάση drone στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, λέγοντας:

”Η Τουρκία δημιουργεί βάση drone στην κατεχόμενη Κύπρο; Οι πληροφορίες μου αυτό αναφέρουν”, είπε ο Μενεντέζ απευθυνόμενος στην Nuland.

Η Nuland δεν επιβεβαίωσε την δημιουργία της εν λόγω βάσης των drone, αλλά είπε ότι μια τέτοια βάση «προφανώς θα αποσταθεροποιήσει» την περιοχή

Ο Μενεντέζ αναφέρθηκε επίσης στην γεώτρηση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Μενεντέζ είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρθηκε παράλογα όταν κάλεσε και τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν, κατηγορώντας την Τουρκία ότι είναι ο μοναδικός «επιτιθέμενος» στην περιοχή αυτή.

«Δεν μπορούμε να καλέσουμε και τις δύο πλευρές να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν “καλή τη πίστη”, όταν κάποιος είναι ο επιτιθέμενος», είπε. «Κάνουμε ένα τεράστιο λάθος όταν δεν αναγνωρίζουμε ποιος είναι ο επιτιθέμενος».

 

Υπόθεση Αρμενία

Ο Μενεντέζ επέκρινε επίσης την έλλειψη αμερικανικού και παγκόσμιου συστήματος απονομής ευθύνης για την ενεργή υποστήριξη της Τουρκίας (συμπεριλαμβανομένων όπλων και ξένων μισθοφόρων) προς την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Artsakh, το αρμενικό όνομα για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Μενέντεζ απαίτησε από την Νούλαντ να αποκαλύψει αν γνωρίζει την δράση των τρομοκρατών και μισθοφόρων της Τουρκίας στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, με την υφυπουργό να απαντά πως «αυτό το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση. Σε ξεχωριστή συνεδρίαση αν συμφωνείτε και εσείς κ. Μενέντεζ» είπε χαρακτηριστικά η Νούλαντ.

Αμέσως μετά ο γερουσιαστής Μενέντεζ ζήτησε εξηγήσεις για την χρήση μη επανδρωμένων τουρκικών αεροσκαφών από το Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων, τα οποία χρησιμοποιούν και αμερικανικά εξαρτήματα, γεγονός  «ανεπίτρεπτο» όπως τόνισε με έμφαση ο ίδιος!

Η Nuland συμφώνησε και είπε ότι η Τουρκία έχει «επεκτείνει» τις εντάσεις στην περιοχή του Καυκάσου, συστρατευόμενη έντονα με το Αζερμπαϊτζάν.