17.7.21

Το Ισραήλ έκλεισε την πόρτα με "πάταγο" στον Ερντογάν: "Μας μισεί -Είναι φανατικός αντι-Ισραηλινός Ισλαμιστής - Αντικαταστήσαμε την χώρα του..."

Το Ισραήλ και ο εβραϊκός λαός κλείνουν την “πόρτα” στον Ερντογάν και στα διάφορα φιλοτουρκικά σενάρια επιβεβαιώνοντας το WarNews247 που έγραψε εξαρχής για “διπλωματική κατάρρευση της Τουρκίας”.

Το άρθρο της μεγαλύτερης εφημερίδας του Ισραήλ, της Jerusalem Post θα μπορούσε να θεωρηθεί και… non paper “βγαλμένο” από την … Ιερουσαλήμ. Έρχεται αμέσως μετά την συνομιλία των προέδρων Ισραήλ-Τουρκίας για να βάλει τα πράγματα στην θέση τους και να διαψεύσει τα τουρκικά φεικ νιους.

Γράφει χαρακτηριστικά ο ισραηλινός αναλυτής:

Όταν γνωρίζεις έναν άντρα 18 χρόνια, και ξαφνικά το Ισραήλ λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από τον Ερντογάν – ο οποίος κυβερνά την Τουρκία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει αποδειχθεί ότι είναι φανατικός αντι-ισραηλινός – πρέπει να είναι τόσο προσεκτικός όσο είναι δύσπιστος.

Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του, οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ πήγαν από την “Χρυσή Εποχή” στην “Σκοτεινή Εποχή”. Όχι επειδή άλλαξε το Ισραήλ τον τρόπο που δρούσε αλλά επειδή ο Ερντογάν με την ισλαμική του θεώρηση άλλαξε εκ βάθρων την συμπεριφορά της Τουρκίας προς το Ισραήλ.

Ο Ερντογάν μετέτρεψε το Ισραήλ από σύμμαχο και φίλο σε εχθρό για να κερδίσει το χειροκρότημα στον Μουσουλμανικό κόσμο.

Πρώτη συνομιλία των προέδρων Ισραήλ-Τουρκίας από το 2017: Διπλωματική κατάρρευση Ερντογάν λόγω υπερ-επέκτασης

“Μας μισεί λόγω θρησκείας”

Ήταν το 2009 όταν οι διαρροές του Wikileaks κατέγραψαν μια δήλωση του τότε πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα Gabby Levy να χαρακτηρίζει τον Ερντογάν ως ένα «φoνταμενταλιστή που τους μισεί λόγω θρησκείας».

Αυτό ήταν πριν καν την κρίση του Μαβί Μαρμαρά το 2010, πριν την επιχείρηση στη Γάζα το 2014 και πριν τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ το 2018.

«Τη Δευτέρα το βράδυ, ο ίδιος Ερντογάν τηλεφώνησε στον νέο Πρόεδρο Ίσαακ Χέρζογκ με ένα απλό μήνυμα: Ας κάνουμε μια νέα αρχή. Όμορφη προσέγγιση, όμως λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό του Ερντογάν, είναι δύσκολο να μην αμφισβητήσεις την ειλικρίνεια του», αναφέρει η ανάλυση του Herb Keinon.

Παραπέμποντας σε δηλώσεις του Ερντογάν μετά τα πρόσφατα επεισόδια στη Γάζα, ότι «το Ισραήλ είναι ένα τρομοκρατικό κράτος που επιτίθεται σε Μουσουλμάνους», ο αρθρογράφος διερωτάται πως από τη μια μέρα στην άλλη, ο Τούρκος Πρόεδρος μιλούσε για τη σημαντικότητα των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας σε ότι αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

Την αμέσως επόμενη μέρα, αναφέρει το δημοσίευμα, το γραφείο του εξέδωσε άλλη μια δήλωση, λιγότερο διαλλακτική, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «καταστρέφει σπίτια και καταδικάζοντας τις «παράνομες και απάνθρωπες πρακτικές του Ισραήλ στις κατεχόμενες περιοχές».

Αναφορές στην Κύπρο

«Τελικά τι ισχύει; Ο Ερντογάν θέλει όντως να φτιάξει τις σχέσεις με το Ισραήλ ή πετάει κρύο νερό σε αυτές; Ποιος θα αγόραζε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από κάποιον του οποίου τα σχόλια ήταν τόσο αντιφατικά;

Είναι σαν ένας άντρας που φλερτάρει μια γυναίκα που λέει πρώτα σε έναν φίλο της ότι είναι απεχθής, έπειτα ελέγχει για να δει αν μπορεί να βγει μαζί της ραντεβού κάποια μέρα, και την αμέσως επόμενη μέρα αρχίζει να δυσφημίζει την εμφάνιση της», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ γνωρίζει πολύ καλά τον Ερντογάν ως ένα άνθρωπο αντι-Ισραηλινό Ισλαμιστή ο οποίος συνεχώς βάζει φωτιές στον μουσουλμανικό κόσμο εναντίον του εβραϊκού κράτους.

«Είναι γνωστές οι προσπάθειες των Τούρκων να καταστρέψουν τον αγωγό Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας κατά τον ίδιο τρόπο που υποσκάπτει το Ισραήλ σε διάφορα διεθνή φόρα και υποστηρίζει κατά καιρούς το Ιράν όποτε του συμφέρει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος αναφέροντας την επιθετικότητα κατά της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας ως παραδείγματα της συμπεριφοράς του στην περιοχή.

Είναι ένας ηγέτης με “νεο-οθωμανικές” φαντασίες που υποστήριξε το 2010 το “Μαβί Μαρμαρά”.

“Είναι εχθρός μας ο Ερντογάν”

Το Ισραήλ γνωρίζει πως η Τουρκία του Ερντογάν φιλοξενεί γραφείο της Χαμάς . Στο γραφείο αυτό σχεδιάζονται οι επιθέσεις κατά της χώρας μας. Παράλληλα η Τουρκία τους δίνει διαβατήρια και “ξεπλένει” μαύρο χρήμα για λογαριασμό της οργάνωσης.

Και αυτές είναι μερικές από τις ενέργειες που έκανε η Άγκυρα εναντίον του Ισραήλ. Υπάρχουν επίσης μυριάδες ενέργειες που έχει κάνει εναντίον άλλων λαών στην περιοχή – από τους Κούρδους και τους Αιγύπτιους έως τους Κύπριους και τους Έλληνες – που η Ιερουσαλήμ θεωρεί άθλιες.

Πρέπει η Τουρκία να γνωρίζει καλά ότι το Ισραήλ δεν έχει προσδοκίες και απαιτήσεις. Αυτό γιατί στην ανακοίνωση ο Ερντογάν αναφέρει πως “τα θετικά βήματα για την επίλυση της διαφοράς Ισραήλ-Παλαιστινίων θα διευκολύνουν μια θετική πορεία στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας”.

Τί πρέπει να κάνει ο Ερντογάν

Εάν η Άγκυρα θέλει καλύτερες σχέσεις για να μειωθεί η απομόνωσή της στην περιοχή, αν θέλει καλύτερες σχέσεις  με τον Λευκό Οίκο και να επωφεληθεί από αυτό που έχει να προσφέρει το Ισραήλ όσον αφορά την «ενέργεια, τον τουρισμό και την τεχνολογία», τότε ο Ερντογάν πρέπει να σταματήσει την έντονη αντι-Ισραηλινή και αντισημιτική του ρητορική.

Πρέπει να σταματήσει να κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία, να σταματήσει να συγκρίνει το Ισραήλ με τους Ναζί, να σταματήσει να βοηθά τη Χαμάς, να σταματήσει να προσπαθεί να διεισδύσει στην Ιερουσαλήμ, να σταματήσει να υποστηρίζει οικονομικά εκείνους που προκαλούν στο Όρος του Ναού, να σταματήσει να εμποδίζει το Ισραήλ στο ΝΑΤΟ και να σταματήσει να προσπαθεί να τορπιλίσει τις σχέσεις του εβραϊκού κράτους με άλλες χώρες του μουσουλμανικού κόσμου.

Μην ξεχνάμε πως απείλησε τα ΗΑΕ με απόσυρση του πρέσβη όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία ειρήνης μαζί μας.

Αντικαταστήσαμε την Τουρκία

Μπορεί να χάσαμε έναν στρατηγικό συνεργάτη όταν ο Ερντογάν άλλαξε την πορεία της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Όμως αντισταθμίσαμε αυτό που χάσαμε με άλλες γειτονικές  χώρες.

Αυτές οι συμμαχίες δεν πρέπει να διακινδυνεύσουν επειδή φαίνεται ο Ερντογάν σήμερα να θέλει καλύτερες σχέσεις με το εβραϊκό κράτος το οποίο στην πραγματικότητα μισεί.

Η σκληρή αλήθεια για τους δεσμούς Ισραήλ-Τουρκίας είναι αυτή εδώ:

Μια πραγματική επανεκκίνηση της σχέσης θα συμβεί μόνο όταν η Τουρκία αποκτήσει έναν νέο ηγέτη, όχι όταν το κάνει το Ισραήλ. Και ακόμη και αν έρθει εκείνη η ημέρα, θα χρειαστεί χρόνος για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, επειδή ο Ερντογάν πέτυχε – μέσω της συνεχούς δαιμονοποίησης του Ισραήλ – να στρέψει πολλούς συμπατριώτες του εναντίον του εβραϊκού κράτους.