12.7.21

Ρευστό σκηνικό στήνει η μετάλλαξη Δέλτα- Τι εξετάζεται για την εστίαση


 Αλλαγή σχεδίων στο κυβερνητικό σχέδιο φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα που έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση κρουσμάτων, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για «δύσκολο» φθινόπωρο και ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα κρουσμάτων.

Παράλληλα αυτή την εβδομάδα ετοιμάζεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς εφήβων ενώ αναμένονται επίσης οι ανακοινώσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες ομάδες αφορούν στους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Όσο προσεγγίζουμε όμως την ημερομηνία της 15ης Ιουλίου που έχει τεθεί ως η ημέρα που θα λειτουργήσει η πλατφόρμα για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων της εστίασης και της διασκέδασης με διάκριση σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη αποσαφήνισης του τρόπου λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας καθιστά αναγκαία την επανεξέταση της λειτουργίας της εστίασης και της διασκέδασης καθώς, όπως υποστηρίζεται, όταν αποφασίστηκε το συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας υπήρχαν άλλα δεδομένα.

Έτσι, μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δυο εβδομάδων για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε ότι τα μέτρα προσαρμόζονται βάσει επιδημιολογικών δεδομένων και σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται ξανά η λειτουργία της εστίασης.

Ποια σενάρια εξετάζονται για την εστίαση

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, η κυβέρνηση έχει να διαλέξει ανάμεσα σε τρεις επιλογές:

1. παραβλέποντας τις δεύτερες σκέψεις που έχει δημιουργήσει η έκρηξη των κρουσμάτων, να μην αλλάξει το σχεδιασμό και να εκκινήσει η λειτουργία των κλειστών χώρων στις 15 Ιουλίου

2. να δώσει μία μικρή παράταση στην έναρξη της λειτουργίας των κλειστών χώρων ως αμιγείς και μεικτούς

3. να προχωρήσει σε άνοιγμα των κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες

Πότε αναμένεται η κορύφωση του 4ου κύματος

Στο μεταξύ αυξάνονται οι φωνές της επιστημονικής κοινότητας που προβλέπουν περαιτέρω  αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αν δεν «χτιστεί» επαρκές τείχος ανοσίας.

Χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος υποστήριξε ότι μετάλλαξη Δέλτα θα αλλάξει όλα τα δεδομένα της πανδημίας. Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο της ομάδας του ΑΠΘ, μπορεί να φτάσουμε και τα 18.000 κρούσματα ημερησίως τον Οκτώβριο.

«Τα 18.000 κρούσματα θα συμβούν αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο. Αυτό που αναφέρει το διάγραμμα αναφέρεται στο φθινόπωρο. Έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για εμβολιαστούμε όλοι δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, είναι μονόδρομος, βγαίνει καθαρά από τη συγκεκριμένη μελέτη», εξήγησε.

Αν και ο κ. Σαρηγιάννης προβλέπει αυτή την έκρηξη κρουσμάτων το φθινόπωρο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτιμάει ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί στη χώρα μας στις 20 Αυγούστου.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, υπάρχουν τρία διαφορετικά σενάρια για την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα και την πορεία των κρουσμάτων:

1. Το πολύ ευμενές σενάριο μιλάει για μέσο όρο 3.000 κρούσματα ημερησίως, που σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και 2.500 αλλά και 4.000. Σε αυτό το σενάριο έχουν ενταθεί οι εμβολιασμοί και έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα

 2. Το δεύτερο σενάριο που ίσως υλοποιηθεί μιλάει για 4.000 κρούσματα, σε αυτό βαδίζουμε, αλλά υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουμε προς τα κάτω

3. Το δύσκολο σενάριο η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί, έχουμε πτώση εμβολιασμού και μη εφαρμογή μέτρων. Μιλάμε για 6.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο. Με την τελική δυναμική του κύματος εφόσον εξελιχθεί έτσι να είναι άγνωστη ακόμα

naftemporiki.gr