12.7.21

Αφγανοί πρόσφυγες συρρέουν κατά χιλιάδες προς την Τουρκία: Η Άγκυρα θα "κτυπήσει" σε Έβρο και νησιά (βίντεο)


Ενισχύεται το προσφυγικό όπλο της Άγκυρας με τους Αφγανούς να συρρέουν κατά χιλιάδες προς τα τουρκικά σύνορα εξαιτίας της προέλασης των Ταλιμπάν.

Το ζήτημα αποκτά μεγάλες διαστάσεις καθώς η Άγκυρα θα προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει μια προσφυγική ροή που αυξάνεται συνεχώς. O φράχτης στον Έβρο πρέπει να επεκταθεί άμεσα και να θωρακιστούν επιπλέον τα νησιά. Δεν θα αργήσει η στιγμή που η Άγκυρα θα “κτυπήσει” ξανά.

Ηλικίες 16 έως 25 ετών

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τουλάχιστον 1.000 Αφγανοί εισέρχονται παράνομα κάθε μέρα στην Τουρκία μέσω των ανατολικών συνόρων της χώρας καθώς αναζητούν έναν τρόπο να ξεφύγουν από την αυξανόμενη απειλή των Ταλιμπάν.

Δυστυχώς ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις του Αφγανιστάν έχουν καταρρεύσει.

Σύμφωνα με τις συνοριακές αρχές, η πλειονότητα των Αφγανών υπηκόων που φθάνουν στην τουρκική επικράτεια είναι νεαροί άνδρες ηλικίας 16 έως 25 ετών, οι οποίοι φτάνουν στην Τουρκία μετά από ένα ταξίδι διάρκειας ενός μήνα, κυρίως με τα πόδια.

Δείτε βίντεο

56.000 πρόσφυγες την τελευταία εβδομάδα

Εκτός από τους Ταλιμπάν, στην πολύπαθη χώρα δρουν επίσης και πολιτοφυλακές του Ισλαμικού Κράτους.

Συνεπώς όσοι εργάζονταν σε καίρια θέσεις για την αφγανική κυβέρνηση, αποχωρούν από την χώρα. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι η μεγάλη πλειονότητα τους θέλει να κατευθυνθεί προς την Τουρκία και από εκεί προς την Ευρώπη δηλαδή… Ελλάδα.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα περίπου 56.000 Αφγανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω επιθέσεων των Ταλιμπάν.

Δείτε βίντεο

Σφοδρές συγκρούσεις  – Οι Ταλιμπάν πλησιάζουν στην Κανταχάρ

Αξιωματούχοι που εργάζονται στο προξενείο της Ινδίας στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν επέστρεψαν στην πατρίδα τους καθώς αναφέρθηκαν σφοδρές συγκρούσεις στην περιοχή, ανακοίνωσε η ινδική κυβέρνηση.

Περίπου 50 υπάλληλοι του προξενείου, ανάμεσά τους διπλωμάτες και προσωπικό ασφαλείας, επέστρεψαν στο Νέο Δελχί με αεροσκάφος της Αεροπορίας της Ινδίας.

Η κίνηση αυτή γίνεται εν μέσω πληροφοριών ότι οι Ταλιμπάν προελαύνουν στην Κανταχάρ, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν.

Δεδομένων των “έντονων συγκρούσεων κοντά στην πόλη της Κανταχάρ το προσωπικό που εδρεύει στην Ινδία επέστρεψε στη χώρα προς το παρόν. Θέλω να τονίσω ότι αυτό είναι ένα απολύτως προσωρινό μέτρο μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σχέσεων Αριντάμ Μπάγκτσι.

Το γενικό προξενείο της Ινδίας θα συνεχίσει να λειτουργεί με τους ντόπιους υπαλλήλους και γίνονται διαδικασίες για την παροχή βίζας και άλλων προξενικών υπηρεσιών μέσω της πρεσβείας στην Καμπούλ.

Η πρεσβεία είχε προειδοποιήσει τους Ινδούς υπηκόους τον Ιούνιο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα της ασφάλειας στην εργασία τους αλλά και στις μετακινήσεις τους.

Η Ινδία δεν έχει στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν αλλά μέχρι τον περασμένο χρόνο υπολογίζεται ότι 1.700 ινδοί υπήκοοι εργάζονταν εκεί σε τράπεζες, σε εταιρείες πληροφορικής, κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες αρωγής, σε πρότζεκτ που χορηγεί η ινδική κυβέρνηση και σε αποστολές των Ηνωμένων Εθνών.

Δείτε βίντεο