25.7.21

Ειδικό νομοσχέδιο στην Γερουσία των ΗΠΑ με στόχο τον "στραγγαλισμό" Ερντογάν και την ανατροπή του!


Προ των πυλών νέα και τελική αμερικανοτουρκική κρίση: Οι ΗΠΑ εισάγουν ειδικό νομοσχέδιο “στραγγαλισμού” της ερντογανικής Τουρκίας.

Σκοπός η γρήγορη ανατροπή Ερντογάν και η αποτροπή ενός νέου ερντογανικού πραξικοπήματος με ακύρωση των εκλογών και επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Πλέον οι ΗΠΑ μέσω του νομοσχεδίου αναγνωρίζουν πως υπάρχει “δικτατορία στην Τουρκία” η οποία και πρέπει να ανατραπεί”.

Αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο έρχεται μετά τα την αποκάλυψη της νέας αμερικανικής πολιτικής σχετικά με την Τουρκία στην Γερουσία των ΗΠΑ.

Ζοφερή ακρόαση για Άγκυρα στην Γερουσία των ΗΠΑ: Η νέα αμερικανική πολιτική φέρνει προσχεδιασμένο εμφύλιο εντός Τουρκίας

Πέρασαν ειδικό νομοσχέδιο κατά Τουρκίας!

Οι εκπρόσωποι της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Hakeem Jeffries (D-NY) και Liz Cheney (R-WY) εισήγαγαν τον “Τουρκικό Νόμο για την Προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2021” αποκάλυψε ο Γερουσιαστής Jeffries σε επίσημο δελτίο τύπου.

Η πρωτοβουλία των δύο νομοθετικών Σωμάτων που απολαμβάνει διακομματική υποστήριξη, προτρέπει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του να «υποστηρίξουν το κράτος δικαίου λαμβάνοντας μέτρα για τον τερματισμό αυθαίρετων δολοφονιών και βασανιστηρίων, τη βελτίωση της ελευθερίας του Τύπου, την ελεύθερη έκφραση στα κοινωνικά μέσα και μεταξύ των πολιτών, την προώθηση ενός δίκαιου και ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος, την προστασία δικηγόρων και δικαστών και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με τη δήλωση, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί επίσης στη Γερουσία από τους γερουσιαστές Edward J. Markey (D-MA), Ron Wyden (D-OR) και Jeff Merkley (D-OR).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιτρέψουν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο», δήλωσε ο Τζέφρις.

«Πρέπει να σταθούμε με τον τουρκικό λαό και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν να σταματήσει τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες, να επιτρέψει την ελευθερία του Τύπου, να επιτρέψει την ελεύθερη έκφραση και να προωθήσει μια ανεξάρτητη δικαστική αρχή για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου», πρόσθεσε ο Τζέφρις.

“Το καθεστώς Ερντογάν είναι υπεύθυνο”

“Για πολύ καιρό το καθεστώς Ερντογάν επιδίωξε να “εξαφανίσει” τη διαφωνία, τη σκέψη και την έκφραση στην Τουρκία φυλακίζοντας την αντιπολίτευση και καταπιέζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα”, δήλωσε ο Τσέινι.

«Το καθεστώς του Ερντογάν πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο γι αυτές τις καταχρήσεις».

«Η άδεια του Προέδρου Ερντογάν που είχε λάβει από τον Λευκό Οίκο επί Τραμπ να δρα ελεύθερα και να διαπράττει καταχρήσεις έχει λήξει επισήμως», ανέφερε ο γερουσιαστής Ed Markey, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να μιλήσουν δυνατά και να λάβουν μέτρα για να καταστήσουν την κυβέρνηση Ερντογάν υπεύθυνη για την εκστρατεία τους για να επιβάλλουν σιωπητήριο στην αντιπολίτευση λογοκρίνοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιορίζοντας την ελεύθερη ομιλία και απομακρύνοντας οποιαδήποτε κριτική», πρόσθεσε ο Markey.

«Η Αμερική δεν μπορεί να μείνει απαθής ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν καταπατά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων στην Τουρκία», δήλωσε ο Wyden.

“Θα πληρώσει η τουρκική κυβέρνηση”

“Το διακομματικό μας νομοσχέδιο θα καταστήσει την τουρκική κυβέρνηση υπόλογη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον Τούρκων πολιτών, δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων”.

Το ιστορικό του Ερντογάν για «κρατήσεις με βάση πολιτικά κίνητρα, δημοσιογράφων, ηγετών της κοινωνίας των πολιτών και μελών της αντιπολίτευσης αποτελεί σοβαρή προσβολή στα πιο βασικά δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης που αξίζει κάθε άνθρωπος», δήλωσε ο Merkley, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

“Είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν θέση ενάντια σε αυτές τις ενοχλητικές ενέργειες και να χρησιμοποιήσουν διπλωματικά εργαλεία για να πιέσουν την Τουρκία να απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους και να καταργήσει επικίνδυνους αντιτρομοκρατικούς νόμους”, δήλωσε ο Μέρκλεϊ.

Ο νόμος «κατευθύνει επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών να παρέχει βοήθεια σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία που εργάζονται για τη διασφάλιση της απελευθέρωσης κρατουμένων συνείδησης και πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία» και ζητεί κυρώσεις και περιορισμούς θεώρησης βίζας.

“Τέλος τα δάνεια”

O νόμος περιλαμβάνει τα εξής:

  1. «Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις σύμφωνα με τον “Παγκόσμιο Νόμο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Magnitsky” εναντίον αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης που θεωρούνται υπεύθυνοι για την φυλάκιση κρατουμένων συνείδησης, πολιτικών κρατουμένων, δημοσιογράφων. Κυρώσεις εναντίον Τούρκων αξιωματούχων που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης των μέσων μαζικής ενημέρωσης και διαπράττουν και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  2. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να επιβάλει περιορισμούς θεώρησης βίζας βάσει του νόμου «Khashoggi» για όσους ασχολούνται με σοβαρές εξωεδαφικές δραστηριότητες (επιχειρήσεις εναντίον αντιφρονούντων) όπως αναφέρεται ότι έχει κάνει η Κυβέρνηση της Τουρκίας
  3. Ο Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών πρέπει να κατευθύνει τους εκτελεστικούς διευθυντές Αμερικανικών διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε δάνεια, επιχορηγήσεις, πολιτικές ή στρατηγικές αποφασισμένες που θα επιτρέπουν στην κυβέρνηση της Τουρκίας να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της».