2.7.21

Ελληνοτουρκικά: Η κυβέρνηση 12 μήνες από την έναρξη της κρίσης είναι στη “γραμμή Ροζάκη”

Ας κρίνει ο Ελληνικός Λαός αυτούς που σκάβουν το λάκκο του.
Juan

 Πριν από ένα ακριβώς χρόνο, όσα ελληνικά ΜΜΕ εξακολουθούν να ασχολούνται με τα ελληνοτουρκικά ,είχαν αναδείξει τις δηλώσεις του κ. Χρήστου Ροζάκη στο ΚΡΗΤΗ TV και στον Γιώργο Σαχίνη. Υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη, υπήρξε και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ.,μέχρι και λίγες ημέρες πριν κάνει τις δηλώσεις που είχαν προκαλέσει αίσθηση.

Τι είχε πει ο κΡοζάκης;

•Είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έχει “αναπτύξει μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων…Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα…
•Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές.
Είναι απομονωμένο το Καστελόριζο… Είναι συνέχεια (σ.σ του ελλαδικού χώρου) , αλλά τι σημαίνει συνέχεια…Δεν είναι συνέχεια, κύριε. Δεν είναι σε συνέχεια. Είναι σε απόσταση.
•Το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο. Ως εκ τούτου, η Τουρκία τράβηξε μια οριοθετική γραμμή η οποία είναι πιο κοντά στις ακτές της Κύπρου παρά στις δικές της. Δηλαδή, πήρε περισσότερη υφαλοκρηπίδα, ή ΑΟΖ, τέλος πάντων.

Λίγες ημέρες μετά ξεκίνησε η ελληνοτουρκική κρίση και 12 μήνες μετά μπορούμε να πούμε ότι όσα είπε ο κ.Ροζάκης στο συνάδελφο Γιώργο Σαχίνη, τα βρίσκουμε μπροστά μας:

•Τα περί “ελληνικού μαξιμαλισμού”, τα ακούμε συχνά κι όχι μόνο από την Τουρκία

•Το Διεθνές Δίκαιο που διαρκώς επικαλούμαστε έχει αποδειχτεί “αδειανό πουκάμισο” κι όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για την πολιτισμένη Δύση.

•Το Καστελόριζο το αντιμετωπίζουμε όπως το είχε περιγράψει ο κ.Ροζάκης: “Δεν είναι συνέχεια του ελλαδικού χώρου, είναι σε απόσταση”. Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου το “απομονώνει”. Αρκεί να δει κάποιος το χάρτη όπως διαμορφώνεται μετά από τη συμφωνία Αθηνών- Καίρου. Συμφωνία που η Τουρκία σέβεται σε σημείο υποψίας.

Θέλοντας και μη πρέπει να παραδεχτούμε ότι σ΄ αυτούς τους 12 μήνες, ο κ.Ροζάκης δικαιώθηκε, αφού η ελληνική κυβέρνηση με αφετηρία τη μυστική συνάντηση του Βερολίνου έδειξε να ακολουθεί τις απόψεις του.

Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί και σε κάτι τελευταίο που είχε παρουσιάσει ως καλή ιδέα ο κ.Ροζάκης. Είχε μιλήσει για επέκταση των χωρικών υδάτων όχι στα 12 αλλά στα 10 μίλια:
“Τα δέκα ναυτικά μίλια είναι ιδανική λύση. Διότι αφήνεις μέσα από τα δέκα ναυτικά μίλια διόδους να περνάνε τα πλοία ελεύθερα. Δηλαδή δεν καταργείς την ελευθερία των θαλασσών και ταυτόχρονα διατηρείς τον εναέριο χώρο…Στα δέκα μίλια σύμφωνα με το χάρτη, έχεις αφήσει αρκετή θαλάσσια περιοχή ελεύθερη χάριν της ελευθερίας των θαλασσών, η οποία είναι πολύτιμη.. Από κει και πέρα, αν το κάνεις δώδεκα, την κλείνεις την θάλασσα συνολικά”.

Θα επιβεβαιωθεί άραγε και σ΄ αυτό;
Το μόνο βέβαιο είναι ότι σ΄ αυτούς τους 12 μήνες που έχουν μεσολαβήσει η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο της “μυστικής διπλωματίας” και ταυτόχρονα δείχνει να έχει φρενάρει τη διαδικασία για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ηχηρές δηλώσεις του φθινοπώρου δεν υλοποιήθηκαν. Εκτός από ένα Rafale που αναμένεται στις 21 Ιουλίου στην Τανάγρα, δεν έχει γίνει κάτι αξιοσημείωτο για την επιχειρησιακή ενίσχυση των ΕΔ. Ακόμη και η επιλογή της νέας φρεγάτας έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και το χειρότερο είναι άγνωστο αν και πότε θα ληφθεί αυτή η απόφαση.

https://www.militaire.gr/