15.6.21

Τα παζάρια του Ερντογάν για τους S-400! Τι δίνει στον Μπάϊντεν και τι ζητά

 Της Κύρας Αδάμ

Το αγκάθι των ρωσικών S- 400 στην Τουρκία αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της αυριανής Συνάντησης Κορυφής στο ΝΑΤΟ. 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν προσέρχεται στη συνάντηση  του με τον Τ. Ερντογάν με την απόλυτη θέση ότι οι τουρκικοί S- 400 αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Για το λόγο αυτό η Ουάσιγκτων απαιτεί την πλήρη απομάκρυνση των ρωσικών πυραύλων από το τουρκικό-νατοϊκό έδαφος.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον , η αμερικανική διπλωματία δεν έχει ανακοινώσει αν θα επιβάλει , ποιες και πότε, επιπλέον κυρώσεις στην Άγκυρα, στην περίπτωση που αυτή  απορρίψει πλήρως το αμερικανικό αίτημα.

Ωστόσο , μια κάθετη διαφωνία Ουάσιγκτων- Άγκυρας, δύο στενά και πολλαπλώς συνεργαζόμενων μέχρι σήμερα εταίρων στη Συμμαχία, θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην ενότητα, τη συνέχεια και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Συμμαχίας.

Στον αντίποδα, ο Τ.Ερντογάν έχει ετοιμάσει την αντεπίθεση του , για αυτό και την Παρασκευή συνεκάλεσε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στην Άγκυρα για τη διαμόρφωση των οριστικών τουρκικών θέσεων που θα παρουσιαστούν στον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Στη σύσκεψη αυτή, ο Ερντογάν και τα τουρκικά πολιτικά κόμματα επέμειναν ότι οι ρωσικοί πύραυλοι S- 400 δεν πρόκειται να απομακρυνθούν από το τουρκικό έδαφος.

Η Άγκυρα όμως είναι έτοιμη να διαθέσει τους S- 400: 

Α) στη διάθεση του ΝΑΤΟ για επιχειρήσεις εκτός περιοχής χωρών NATO (out of NATO area operations) στις οποίες θα εμπλέκεται η Συμμαχία ( πχ Συρία Ιράν Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ.)

Β) οι τουρκικοί S- 400 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Σε αντάλλαγμα η Τουρκία απαιτεί μεταξύ άλλων:

  • Να της παραχωρηθούν 8 συστοιχίες PATRIOT με τη μορφή leasing για 10 χρόνια
  • Να αναβαθμιστεί  κατά εξι φορές η τιμή της βάσης του Ιντσιρλίκ
  • Ο 6ος Στόλος να μην επηρεάζει την παρουσία του τουρκικού στόλου στην Αν Μεσόγειο, καθώς και των τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην περιοχή
  • Να μεσολαβήσουν οι ΗΠΑ ώστε Τουρκία και Αίγυπτος να καταλήξουν σε συμφωνία για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ
  • Να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ τη θέση της Τουρκίας για το Κυπριακό.