14.6.21

“Επιχείρηση Διαμάντι”: Πως ένα MIG-21 “έκανε φτερά” από το Ιράκ και βρέθηκε στο Ισραήλ

 

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Στον αδυσώπητο πόλεμο των κατασκόπων την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, υπάρχουν ακόμα άκρως απόρρητες επιχειρήσεις με δολοφονίες, συλλήψεις, εκτελέσεις, στρατιωτικούς που αυτομόλησαν και δωροδοκίες με πακτωλό χρημάτων, που μέχρι σήμερα έμειναν στο περιθώριο της ιστορίας.

Ιδιαίτερα στις δεκαετίες του 50 και του 60, που και οι δυο πλευρές εγκαινίαζαν νέες μονάδες σε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία εφοδιασμένες με καινούργια οπλικά συστήματα, οι πράκτορες είχαν επιδοθεί σε ένα ανηλεή και θανατηφόρο ανταγωνισμό, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα μυστικά των αντιπάλων τους.

Εκείνη την εποχή λοιπόν η Δύση… «καιγόταν» να μάθει τις δυνατότητες του σοβιετικού μαχητικού Mig-21 που μόλις είχε αρχίσει να πετάει.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΟΣΑΝΤ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νέο σοβιετικό μαχητικό επέδειξαν, φυσικά πρώτοι οι Αμερικανοί, αλλά και οι Ισραηλινοί που κλήθηκαν να το αντιμετωπίσουν στον αέρα, καθώς η ΕΣΣΔ προμήθευσε με αεροσκάφη του τύπου την Αίγυπτο, την Συρία και το Ιράκ.

Με κάποιο τρόπο λοιπόν, έπρεπε ένα MiG να πέσει στα χέρια των Ισραηλινών ώστε να εξεταστεί λεπτομερώς.

 Την αποστολή αυτή ανέλαβε η γνωστή Μοσάντ, η ισραηλινή μυστική υπηρεσία.

Οι Ισραηλινοί επιχείρησαν για πρώτη φορά να αποκτήσουν ένα MiG-21μέσω του πράκτορά της Ζαν Τόμας.

Αυτός με την ομάδα του μετέβη στην Αίγυπτο και προσέγγισε έναν Αιγύπτιο πιλότο, τον Αμπίντ Χάνα, προσφέροντάς του 1 εκ. δολάρια αν αυτομολούσε με ένα MiG στο Ισραήλ.

Ο Χάνα προσποιήθηκε πως δέχεται αλλά τους πρόδωσε στις αρχές.

 Πέντε πράκτορες της Μοσάντ συνελήφθησαν.

 Ο Τόμας και ο πατέρας του απαγχονίστηκαν τον Δεκέμβριο του 1962 και οι άλλοι φυλακίστηκαν.

 Άλλη μια απόπειρα στο Ιράκ είχε επίσης κακό τέλος.

Το 1964 ένας Ιρακινός υπήκοος εβραϊκής καταγωγής με το όνομα Γιουσούφ, επικοινώνησε με τη Μοσάντ μέσω Τεχεράνης. Εκείνα τα χρόνια, το Ιράν ήταν στυλοβάτης της Δύσης στην περιοχή.

 Ο Γιουσούφ από μικρό παιδί εργαζόταν ως υπηρέτης στο σπίτι μιας χριστιανικής οικογένειας.

Μέσω της γνωριμίας του πληροφορήθηκε πως μια γνωστή του είχε παντρευτεί με έναν Ιρακινό πιλότο το Μουνίρ Ρέντφα.

Ο Ρέντφα, λόγω της χριστιανικής του επίσης καταγωγής δεν απολάμβανε ιδιαίτερης εύνοιας στην αεροπορία και παρέμενε πάντα πίσω στις προαγωγές.

Επίσης δυσαρεστήθηκε όταν διατάχθηκε να πλήξει Κούρδους του Ιράκ. 

Ο Γιουσούφ κατάλαβε ότι ο Ρέντφα ήταν ο αδύναμος κρίκος που αναζητούσε.

H Μοσάντ άμεσα έστειλε μια γυναίκα πράκτορά της η οποία προσέγγισε τον Ρέντφα και κέρδισε τη φιλία του, υποδαυλίζοντας την απέχθεια του για το καθεστώς.

Ο Ρέντφα εξομολογήθηκε τη δυσαρέσκειά του.

Της ανέφερε ότι τον υποχρέωναν να ζει μακριά από την οικογένειά του και ότι ο επειδή ήταν χριστιανός ο διοικητής του δεν τον εμπιστεύονταν και δεν επέτρεπαν να πετά με εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων, ακριβώς για να μην αποσκιρτήσει.

Είναι πάντως απορίας άξιο πως ένα πιλότο που για τον οποιονδήποτε λόγο η υπηρεσία δεν τον εμπιστευόταν του επέτρεπε να πετά έστω και με περιορισμούς.

Τελικά η πράκτορας του αποκάλυψε την ταυτότητά της και τον έπεισε να πάρει άδεια και να ταξιδέψει στην Ευρώπη για… αναψυχή.

Έτσι κι έγινε. 

Μόνο που εκεί ο Ρέντφα ήρθε σε επαφή με Ισραηλινούς πράκτορες τις οποίες κρυφά παρακολούθησε και ο επικεφαλής της Μοσάντ Μέιρ Άμιτ.

Οι Ισραηλινοί πρόσφεραν στον Ρέντφα την ισραηλινή υπηκοότητα μαζί με 1 εκ. δολάρια, επαγγελματική αποκατάσταση και φυσικά φυγάδευση ολόκληρης της οικογένειάς του από το Ιράκ.

Η ΠΑΡΑΤΟΛΜΗ ΠΤΗΣΗ

Ο Ρέντφα δέχτηκε και ήρθε κατόπιν σε επαφή με τον διοικητή της ισραηλινής αεροπορίας υποπτέραρχο Μορντεχάι Χοντ για να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Η Μοσάντ  με ειδική επιχείρηση, ανέλαβε να εκτελέσει το δυσκολότερο ίσως κομμάτι της συμφωνίας, την φυγάδευση της οικογένειας του πιλότου.

Πολυπληθής ομάδα πρακτόρων διείσδυσε στο Ιράκ και κατάφερε να διασώσει την σύζυγο του Ρέντφα και τα δύο του μικρά παιδιά.

Τα άλλα μέλη της οικογένειας κατευθύνθηκαν στα σύνορα με το Ιράν, τα οποία πέρασαν με τη βοήθεια Κούρδων ανταρτών, υπό την καθοδήγηση των Ισραηλινών.

 Από το Ιράν μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ.

Τελικά η ευκαιρία για τον Ρέντφα παρουσιάστηκε στις 16 Αυγούστου 1966.

 Ο Ρέντφα πέταξε πάνω από τη βόρεια Ιορδανία και την Συρία. 

Τα ραντάρ τον εντόπισαν αλλά οι Σύροι θεώρησαν ότι ήταν δικό τους μαχητικό και δεν ασχολήθηκαν.

Έτσι, με τις τελευταίες σταγόνες καυσίμου του, το αεροσκάφος του Ρέντφα έφτασε στον Ισραήλ, κατά την είσοδο στον εναέριο χώρο του οποίου το συνόδεψαν δύο ισραηλινά Mirage. 

To πολύτιμο MiG προσγειώθηκε στη βάση του Χατζόρ.

Με αίσθηση του χιούμορ οι Ισραηλινοί μετονόμασαν το αποκτηθέν με τον τρόπο αυτό MiG σε 007 – από τον γνωστό πράκτορα. Κατόπιν το έλυσαν μέχρι βίδας και το εξέτασαν εξονυχιστικά ενώ εκτέλεσαν και πτητικές δοκιμές και εικονικές αερομαχίες με τα ισραηλινά μαχητικά.

Το πόσο απέδωσε το σχέδιο φάνηκε στις 7 Απριλίου 1967 όταν, πάνω από το Γκολάν, ισραηλινά Mirage III κατέρριψαν έξι MiG-21 χωρίς γρατζουνιά…

Λεπτομέρεια.

Το 1968 το 007 πέρασε τον Ατλαντικό, καθώς το «δάνεισαν» στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα την προμήθεια F-4 Phantom από τις ΗΠΑ.

Πληροφορίες

History Point

https://www.militaire.gr/