24.6.21

HMS Defender: Οι Βρετανοί δεν θα δεχτούν ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση


Η Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι δεν θα δεχθεί παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση στη θάλασσα, και πως το Πολεμικό Ναυτικό της θα υποστηρίξει το διεθνές δίκαιο, σε μια γραπτή δήλωση στο Κοινοβούλιο έπειτα από μια αντιπαράθεση του βρετανικού αντιτορπιλικού Type 23 με την ονομασία HMS Defender και ενός ρωσικού πολεμικού πλοίου, με την υποστήριξη ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων.

«Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό θα υποστηρίζει πάντα το διεθνές δίκαιο και δεν θα δεχθεί παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση», ανέφερε στη δήλωση ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, ενώ οι Ρώσοι επιμένουν στους ισχυρισμούς τους, λέγοντας ότι το βρετανικό αντιτορπιλικό παραβίασε τα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία κατηγόρησε τη Βρετανία ότι διαδίδει ψέματα για την αντιπαράθεση στη Μαύρη Θάλασσα και προειδοποίησε το Λονδίνο ότι θα απαντήσει με αποφασιστικότητα σε οιαδήποτε περαιτέρω προκλητική ενέργεια από το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό, ανοικτά των ακτών της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας.

Η αντίδραση των Βρετανών

Στη δήλωσή του ο Ουάλας ανέφερε πως το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Defender είχε προειδοποιηθεί για μια ρωσική άσκηση με πραγματικά πυρά και σημείωσε ότι η άσκηση πραγματοποιείτο εκτός του εύρους της θέσης του. Ο Ουάλας είπε επίσης πως ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν σε ύψος 500 ποδών (152,4 μέτρων) πάνω από το Defender. «Αυτά τα αεροσκάφη δεν έθεσαν σε άμεση απειλή το HMS Defender, όμως ορισμένοι από αυτούς τους ελιγμούς δεν ήταν ούτε ασφαλείς ούτε επαγγελματικοί», είπε. «Το HMS Defender απάντησε επανειλημμένως μέσω ασυρμάτου VHF στις ρωσικές μονάδες και, σε κάθε περίπτωση, με ευγένεια και επαγγελματισμό».

Νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιούστις, από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky: «Δεν πιστεύω πως υπάρχει οτιδήποτε σ’ αυτό το συγκεκριμένο συμβάν και ο κόσμος δεν πρέπει να παρασύρεται. Δεν πιστεύω ότι υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά, γινόταν μια άσκηση με πυροβόλα και δεν είναι ασυνήθιστο οι Ρώσοι να κάνουν τέτοιες ασκήσεις σ’ αυτή την περιοχή (στη Μαύρη Θάλασσα). Το επεισόδιο δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο μ’αυτή την έννοια».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

https://www.onalert.gr/

Αναρτήθηκε από το συνeργάτη της Efenpress, Μιχάλη Τσολάκη