24.6.21

Όλοι ικανοποιημένοι στο Βερολίνο! Τι αποφάσισαν για τη Λιβύη:

 


Ικανοποιημένες δηλώνουν όλες οι πλευρές με τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία συμφωνήθηκε η Ρωσία και η Τουρκία να αποσύρουν σταδιακά και με ισορροπημένο τρόπο τακτικές δυνάμεις και μισθοφόρους που διατηρούν στην βορειοαφρικανική χώρα. Η Τουρκία πήγε βέβαια στη Διάσκεψη με το αίτημα τα στελέχη των τακτικών δυνάμεών της, αλλά και των μισθοφόρων, που ασχολούνται με την εκπαίδευση των Λίβυων στρατιωτών να αντιμετωπιστούν διαφορετικά. Να εξαιρεθούν δηλαδή από τα ξένα στρατεύματα που πρέπει να απομακρυνθούν από τη Λιβύη.

Με το τέλος των εργασιών, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ανέφερε ότι τα κομβικής σημασίας ζητήματα για να σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος στην αντιμετώπιση της λιβυκής κρίσης είναι η διεξαγωγή των εκλογών, τον Δεκέμβριο, και η απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο αίτημα της Τουρκίας, για να προσθέσει ότι, σε κάθε περίπτωση, η απόσυρση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων θα γίνει σταδιακά. «Δεν θέλουμε να έχουμε μια κατάσταση όπου μία πλευρά αποσύρει τους μισθοφόρους πολύ γρήγορα, ενώ παραμένουν οι μισθοφόροι της άλλης πλευράς. Αυτό θα προκαλούσε ανισορροπία», είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας υπάρχει άλλωστε μηχανισμός συνεννόησης και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι, όταν αρχίσει η απόσυρση δυνάμεων, αυτή δεν θα γίνει σε μια νύχτα, αλλά θα πρόκειται για μια βήμα-βήμα διαδικασία. Στην ερώτηση πάντως, αν η  διεθνής κοινότητα μπορεί να δώσει κάποιες εγγυήσεις για την απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, ο Χάικο Μάας τόνισε ότι κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτε περισσότερο από το ότι θα εργαστεί για αυτό.

Παραμένει ρωσοτουρκική υπόθεση η Λιβύη

Παραδέχθηκε έτσι ουσιαστικά, ότι η λιβυκή κρίση παραμένει μια ρωσοτουρκική υπόθεση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την στρατιωτική εμπλοκή. Αυτό βέβαια δίνει στον Ερντογάν τη δυνατότητα να αρχίσει έναν νέο γύρο από “οθωμανικά παζάρια” με τον Πούτιν, κάνοντας για άλλη μία φορά συγκοινωνούντα δοχεία όλα τα ανοιχτά ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου.

Ικανοποιημένη από τις εξελίξεις δήλωσε και η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς, τονίζοντας το γεγονός ότι στη σημερινή Διάσκεψη μετείχε και η Λιβύη, κάτι που ήταν αδιανόητο στην πρώτη Διάσκεψη, τον Ιανουάριο του 2020. Η ίδια ανέφερε ότι στη σημερινή διάσκεψη σημειώθηκε πρόοδος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η απόσυρση των μισθοφόρων από τις δύο πλευρές». Σε ό,τι αφορά τις εκλογές (έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου) είπε ότι αποτελούν τον δρόμο της Λιβύης προς τη δημοκρατία και προς τον σχηματισμό νόμιμης κυβέρνησης.

Ανάλογη εκτίμηση έκανε και η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Διάσκεψη, η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Οργανισμού, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, η οποία ζήτησε την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή στις εκλογές όλων των Λίβυων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των νέων. Ζήτησε επίσης την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα και την τήρηση του εμπάργκο όπλων.

Μεγάλη απούσα και από αυτήν την Διάσκεψη ήταν βέβαια η Ελλάδα, παρά τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί έναν χρόνο πριν ότι σε μια νέα, αυτού του επιπέδου, συνάντηση για τη Λιβύη θα κληθεί να συμμετάσχει, ως άμεσα επηρεαζόμενη και η Αθήνα. Ο αποκλεισμός της Ελλάδας προκάλεσε πριν μερικές ημέρες την έκρηξη του Νίκου Δένδια για τη στάση του Βερολίνου, η Γερμανία, ωστόσο, θέλει μάλλον να διατηρήσει το αυθαίρετο “δικαίωμα της” να ομιλεί εκείνη για λογαριασμό της Ελλάδας. Όπως μάλιστα δείχνουν οι εξελίξεις, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων θα γίνει σταδιακά και σε συνεννόηση με την Ρωσία, τα αποτελέσματα όμως της εκεί παρουσίας της, όπως το εκβιαστικό τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα παραμείνουν ως μεγάλα αγκάθια στον δρόμο για τη εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Λιβύης.

https://slpress.gr/


Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη