25.6.21

“Συνάντηση Μητσοτάκη-Καραμανλή για Πρέσπες και ελληνοτουρκικά”-Τι γράφει η ΕΣΤΙΑ

 

Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ αποκαλύπτει τι συζητήθηκε στο “μυστικό δείπνο Κυριάκου Μητσοτάκη-Κώστα Καραμανλή πριν από περίπου 20 ημέρες. Η είδηση διέρρευσε με τη μορφή “παραπολιτικού” σχολίου στην Καθημερινή -προφανώς από το Μαξίμου- αλλά η ΕΣΤΙΑ έχει το ρεπορτάζ για το τι ειπώθηκε μεταξύ Μητσοτάκη-Καραμανλή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΣΤΙΑΣ ο κ.Καραμανλής είπε στον πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μνημόνια των Πρεσπών. Του επεσήμανε ότι η πολιτική του διαδρομή και ιστορία δεν τον επιτρέπει.

Είπε ακόμη στον πρωθυπουργό ότι δεν έχει κανένα λόγο να τα φέρει στη Βουλή, μετά από τις παραβιάσεις της συμφωνίας που έχουν κάνει οι γείτονες.

Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν πιέζεται από κανέναν για να φέρει τα μνημόνια στη Βουλή. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ δεν άνοιξε τελείως τα χαρτιά του για το τι θα κάνει τελικά. Αυτά προ 20ημέρου . Τώρα φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει τα μνημόνια στο συρτάρι, μέχρι το Σεπτέμβριο και βλέπουμε. Αν και ο εκλογικός αιφνιδιασμός το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο όλο και απομακρύνεται ,κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει γι΄ αυτό. Το “πάγωμα” της ψήφισης των μνημονίων εξυπηρετεί την κυβέρνηση, η οποία παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού πιέζεται να “τελειώνει με την εκκρεμότητα”.

Το δικό μας σχόλιο είναι ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν με βάση το συμφέρον της χώρας. 

Μητσοτάκης και Καραμανλής συζήτησαν και για τα ελληνοτουρκικά και το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι η Χάγη απομακρύνεται εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Το ρεπορτάζ της ΕΣΤΙΑΣ: