28.6.21

Ερντογάν: Η «μπλόφα», η επιστολή και το «μπαρούτι» στο Αιγαίο - Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

 

Πώς ο «σουλτάνος» κορόιδεψε πάλι τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ κερδίζοντας χρόνο - Η προκλητική επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία ζητά «γη και ύδωρ» στο Αιγαίο - Πάντα σε επαγρύπνηση οι Ένοπλες Δυνάμεις για «θερμό καλοκαίρι». 

Στις 15 Ιουνίου, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναλύσαμε τους λόγους για τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε τα περί «ήρεμου καλοκαιριού» και

απευθείας διαλόγου με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ήταν προφανές ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να παίξει το ρόλο του «λύκου που έγινε αρνάκι», καθώς όχι μόνο στην συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, τον πρόεδρο Μακρόν και την καγκελάριο Μέρκελ εμφανίσθηκε με διαλλακτικό πρόσωπο, προβάλλοντας τον δήθεν «σταθεροποιητικό» ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Από το κλίμα που επικράτησε μετά τις συναντήσεις και τις δηλώσεις που έγιναν, ήταν δεδομένο ότι οι δυτικοί «τσίμπησαν» στην μπλόφα του «σουλτάνου», δίνοντας μια ακόμα ευκαιρία στην Τουρκία να επανορθώσει βρίσκοντας ξανά το δρόμο προς τη Δύση. Οι προσδοκίες μάλιστα που καλλιεργήθηκαν ήταν υψηλές, ωστόσο, όσοι παρακολουθούν την πολιτική Ερντογάν ξέρουν καλά ότι τα «αθώα» καλέσματα φιλίας του «σουλτάνου» μπορεί να διαδεχθούν οι απειλές, οι ύβρεις και οι προκλήσεις.

Δυστυχώς, οι εξελίξεις μας επιβεβαίωσαν ακριβώς το επόμενο 24ωρο, με τους Τούρκους να παραβιάζουν 39 φορές το FIR Αθηνών και να εμπλέκονται σε επικίνδυνες αερομαχίες με τους Έλληνες πιλότους. Παράλληλα, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, με το που επέστρεψε στην Άγκυρα δήλωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως οι Ευρωπαίοι οφείλουν να ενισχύσουν οικονομικά την Τουρκία, αν θέλουν να παραμείνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε τουρκικό έδαφος, με τον Γερμανό ΥΠΕΞ μάλιστα να δηλώνει πως «ναί, πρέπει να επικαιροποιηθεί η συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Τουρκία».

Το καθεστώς Ερντογάν δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα και μόλις ένα 24ωρο μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ απέστειλε προς τον ΟΗΕ επιστολή στην οποία επαναφέρει τις παράλογες και πέρα για πέρα παράνομες αξιώσεις της για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας πόσο αφερέγγυο είναι και διαλύοντας τις ψευδαισθήσεις που ακόμα και κάποιοι στην Ελλάδα τροφοδότησαν.

Η επιστολή έχει ημερομηνία 15 Ιουνίου, πριν καν φύγουν δηλαδή οι ηγέτες από τις Βρυξέλλες, και δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ στις 22 Ιουνίου. Σε αυτή, η Τουρκία όχι μόνο απορρίπτει την ελληνική θέση για ύπαρξη μίας μόνο διαφοράς, αυτής της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αλλά θέτει θέμα Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, Ελληνικού Εναέριου Χώρου, αλλά και «γκρίζων ζώνων», με τους Τούρκους να στοχοποιούν και πάλι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία υποστηρίζουν πως η Ελλάδα έχει καταλάβει παράνομα, ενώ επαναλαμβάνεται το αδιανόητο αίτημα περί αποστρατικοποίησης των νησιών αλλά και το δήθεν δικαίωμα της Τουρκίας για έρευνα και διάσωση μέχρι το κέντρο του Αρχιπελάγους. Παράλληλα, στην επιστολή οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα έχει υπαναχωρήσει από τη θέση περί επήρειας του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα ότι υπονομεύει τον διάλογο, επικαλούμενη την υπογραφή της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας πέρυσι το καλοκαίρι που οδήγησε σύμφωνα με την τουρκική θέση στην ακύρωση της έναρξης των Διερευνητικών

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι η Άγκυρα όχι μόνο δεν έχει κάνει βήμα πίσω στις προκλητικές της διεκδικήσεις αλλά τις επαναφέρει ακόμη πιο έντονα στο προσκήνιο. Η Ελλάδα λοιπόν δεν έχει κανένα περιθώριο για μοιρολατρίες, κωλυσιεργίες ή αδράνειες. Πρέπει να τρέξουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και αμυντικής θωράκισης, βγαίνοντας μπροστά από κάθε πιθανό αντίπαλο που επιδιώκει να λειτουργήσει σε βάρος μας. Ειδικά αυτήν την περίοδο, που οι γείτονές μας φαίνεται να ξεπερνούν και τον χειρότερο εαυτό τους.

Ο δρόμος είναι ένας και μοναδικός: Συνεχής διπλωματική κινητικότητα, μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και εξοπλιστική ενίσχυση. Το Πολεμικό μας Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν και πάλι τους λεονταρισμούς του τουρκικού καθεστώτος. Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και «κρύο αίμα», οι Ένοπλες Δυνάμεις θα δώσουν και πάλι τις απαντήσεις που πρέπει. Με πράξεις και νίκες επί του πεδίου, όχι με γλώσσα μεγαλύτερη από το μπόι.

https://www.newsbomb.gr/