3.5.21

Η Ανάσταση στην ομογένεια της Νέας ΥόρκηςΝέα Υόρκη.-Μήνυμα ελπίδας εξέπεμψε η ομογένεια κατά την Ακολουθία της Ανάστασης του Θεανθρώπου, με Ελληνοαμερικανούς κάθε ηλικίας να προσέρχονται στους Ιερούς Ναούς για να λάβουν το Άγιο Φως και να βιώσουν την κορυφαία στιγμή της χριστιανοσύνης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος χοροστάτησε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο, ανταλλάσσοντας ευχές για καλύτερες ημέρες, μέσα από τον συμβολισμό της ιερής αυτής στιγμής.

Λαοθάλασσα στην Ακολουθία της Αναστάσεως τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, 1ης Μαϊου 2021 στα πέριξ του ιερού ναού του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστοουν. Τόσο εντός του ναού, όσο και εκτός υπήρχαν εκατοντάδες ομογενείς οι οποίοι παρακολούθησαν την Ακολουθία που τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Γεώργιος Αναστασίου βοηθούμενος από τους ιερείς και τους ιεροψάλτες.

Στις 11.30 μ.μ. η Αστυνομία απαγόρευσε την κίνηση των οχημάτων επί της 150ης Οδού και οι ομογενείς άρχισαν να συρρέουν περπατώντας με τα παιδιά και τα εγγόνια τους.  Ο χώρος στάθμευσης όπου είχε στηθεί η εξέδρα άρχισε να γεμίζει από πιστούς με τις λαμπάδες και τα φαναράκια στα χέρια, αλλά ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι την ώρα που οι ιερείς και οι ιεροψάλτες θα έψαλλαν το «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανέσπερου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών» στον χώρο στάθμευσης και  επί της 150ης Οδού δεν θα έπεφτε καρφίτσα.

Κι αυτό διότι οι ομογενείς θέλησαν να αναπληρώσουν και το κενό που άφησε η περσινή Ανάσταση την οποία την παρακολούθησαν μέσα από τις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των έξυπνων συσκευών.

Όντας οι περισσότεροι εμβολιασμένοι και φορώντας τις μάσκες αισθάνθηκαν την ανάγκη να βρεθούν ο ένας δίπλα του άλλου και να αναφωνήσουν το Χριστός Ανέστη.

Ο π. Γεώργιος Αναστασίου κάλεσε τους πιστούς να εισέλθουν στον ναό για να παρακολουθήσουν το υπόλοιπο της Ακολουθίας, αλλά οι περισσότεροι ακολούθησαν την πεπατημένη και οι δρόμοι του Γουάιτστόουν έλαμπαν από το ανέσπερο φως το οποίο αντανακλούσε στα χαρούμενα πρόσωπα των ομογενών.

Την Κυριακή του Πάσχα στην Αστόρια και σε άλλες ελληνοκρατούμενες περιοχές οι αυλές αντηχούσαν από την ελληνική μουσική και από τις χαρούμενες φωνές των παιδιών και των νέων που παρακολουθούσαν τους γονείς και παππούδες τους να ψήνουν τον οβελία.

Εξ άλλου οι φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των ομογενών μιλούν από μόνα τους και μας υπενθυμίζουν ότι μαζί με την Ανάσταση η ομογένεια και η Αμερική γιόρτασαν τη νίκη κατά του κορωνοϊού.

Οι ομογενείς με τα παιδιά και τα εγγόνια τους ενώ παρακολουθούν την Ακολουθία της Αναστάσεως στον τεράστιο χώρο στάθμευσης του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο π. Γεώργιος Αναστασίου και οι ιερείς ενώ ψέλλουν το “Χριστός Ανέστη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ς.

Σε πρώτο πλάνο ο π. Γεώργιος Αναστασίου, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πηγή:ekirikas.com / anamniseis.net

https://www.panhellenicpost.com/