26.5.21

Ν. Δένδιας: ''Χρωστάμε πολλά στη Ρωσία-Βυθίσατε τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο''!

 

HEλλάδα επιτέλους αντιλαμβάνεται, πως και η Ρωσία υπάρχει στα παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι, καθώς τα προηγούμενα χρόνια, οι σχέσεις Αθήνας-Ρωσίας βρίσκονταν στον ''πάγο''. 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει για παράδειγμα τους εγκληματικούς χειρισμούς του Ν. Κότζια στο θέμα των ρώσων διπολωματών; Ένα ζήτημα, που κόστισε στην Ελλάδα

Η επίσκεψη Δένδια αλλάζει τα δεδομένα 

 

Στο ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να επισκεφτεί τη Ρωσία, αναφέρθηκε σήμερα (25/05) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε συνάντηση με εκπροσώπους των ομογενειακών κοινοτήτων στο Γκελεντζίκ. 

«Είναι μεγάλη μου χαρά και μεγάλη μου τιμή που είμαι σήμερα εδώ στο Γκελεντζίκ» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έρχομαι εδώ ως Υπουργός Εξωτερικών, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι αισθάνομαι εδώ λίγο σαν σπίτι μου». 

Χθες, υποδεχόμενος τον Ν. Δένδια και την ελληνική αντιπροσωπεία ο Σ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στην ιστορική ιδιαιτερότητα των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, η οποία αποτυπώνεται ειδικά στη Νότιο Ρωσία, καθώς "εδώ υπάρχουν μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας και της κοινής μας ιστορίας, εδώ ζει μια δραστήρια ελληνική κοινότητα περίπου τριάντα χιλιάδων ατόμων, ελπίζω ότι θα αισθανθείτε εδώ σαν στο σπίτι σας". 

Οι δεσμοί με την περιοχή αυτή είναι δεσμοί 2.500 χρόνων. Μάλιστα, μιλώντας χθες με τον φίλο μου Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, όταν του είπα ότι θα έρθω εδώ στο Γκελεντζίκ, το ήξερε πολύ καλά» ανέφερε. «Μου είπε πόσο όμορφο είναι και μου είπε ότι έχουμε πολλούς Έλληνες» είπε ακόμη, αναφερόμενος στη συνομιλία του με τον Σεργκέι Λαβρόφ.
  
«Το νέο ελληνικό κράτος έχει μια ηλικία 200 χρόνων. Και η Ρωσία έχει παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Ο ρωσικός στόλος μαζί με τον γαλλικό και τον αγγλικό νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Και έτσι δημιουργήθηκε κατά την ελληνική Επανάσταση, επιτέλους, το νέο ελληνικό κράτος μετά από σκληρό πόλεμο των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας» επεσήμανε, ακόμη, ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στους δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα και τη Ρωσία ιστορικά.

«Δεν έχουμε ξεχάσει ποτέ το τί χρωστάμε στη Ρωσία και ο Πρωθυπουργός Μισούστιν ήταν την Αθήνα για να γιορτάσουμε μαζί τα 200 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Και συμπλήρωσε: «Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα ανταποδώσει την επίσκεψη. Θα έρθει ελπίζω στη Ρωσία μέσα στο 2021 και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Πούτιν».  

«Αλλά αυτά έχουν να κάνουν με την ιστορία. Αυτό που θα μου επιτρέψετε να παρακαλέσω να κάνουμε μαζί, είναι να κοιτάξουμε μπροστά και εσείς να αποτελέσετε τη γέφυρα μεταξύ της Ρωσίας και της νέας Ελλάδας, που μπαίνει στον τρίτο αιώνα της ζωής της. 

Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, εκσυγχρονίζοντας το Προξενείο μας στο Νοβοροσσίσκ με συστήματα που θα επιτρέπουν την ευκολότερη επικοινωνία και την εξυπηρέτησή σας, για να μπορείτε να έρχεσθε στην πατρίδα σας, τη δεύτερη πατρίδα σας, όποια στιγμή θέλετε. Και επίσης, θα προσπαθήσουμε, όσο μπορούμε, να στείλουμε τους δασκάλους και τους καθηγητές ελληνικών που πρέπει στην περιοχή, έτσι ώστε όσοι θέλουν να έρχονται σε επαφή και με την ελληνική γλώσσα. Και έτσι, να παρακολουθούν τις παραδόσεις και από τις δύο πατρίδες τους» τόνισε. 

«Σας ευχαριστώ που υπηρετείτε την Ρωσία, την Ελλάδα και την ελληνορωσική φιλία» κατέληξε, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ομογενειακών κοινοτήτων, με τους οποίους συναντήθηκε.