13.5.21

Νέο άθλιο σόου Ερντογάν: Τραγουδά αμανέ για την Ιερουσαλήμ, την δείχνει οθωμανική * Και μετά απορεί…

 


Δεν έχει τέλος στον κατήφορο η τουρκική προπαγάνδα.

Ο γνωστός από την πρόσφατη άκρως προκλητική επίσκεψή του στην Θράκη υφυπουργός Εξωτερικών της Τουκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ανήρτησε στο twitter ένα βίντεο κλιπ στο οποίο ο Τούρκος πρόεδρος και… όψιμος προστάτης του αραβικού  κόσμου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «τραγουδάει» για την Ιερουσαλήμ, στον απόηχο της ανάφλεξης των τελευταίων ημερών.

Το  βίντεο τιτλοφορείται «Τρομοκρατία του Ισραήλ» και έχει ως hashtag τις λέξεις #Κράτος τρομοκράτης το Ισραήλ. 


Ο Τούρκος Πρόεδρος ακούγεται με θεατρικότητα να απαγγέλλει τα εξής:

«Έι Ιερουσαλήμ, αχ άρωμα των προφητών/ Αχ η αυλή, πιο κοντινή αυλή στους ουρανούς/ Έι μαργαριτάρι των πόλεων! Έχουν πόνο οι πέτρες του δρόμου, όπως και ο ήχος του μουεζίνη/ Έι Ιερουσαλήμ πονεμένη πόλη, ποιος σταματάει τον εχθρό για σένα/ Αχ περιδέραιο των θρησκειών, ποιος σβήνει τα αίματα από τους τοίχους; Ποιος σώζει τον Ιησού από αυτούς που τον δολοφόνησαν; Ποιος σώζει την ανθρωπότητα;/ Έι Ιερουσαλήμ! Έι πόλη μου! Έι αγάπη μου!»

Το βίντεο, άψογα σκηνοθετημένο σύμφωνα με τις απίστευτες προπαγανδιστικές μεθόδους του τουρκικού καθεστώτος, έχει ωστόσο ένα ψεγάδι που αποκαλύπτει και όλη την υποκριτική και επιφανειακή προσέγγιση της Αγκυρας: Σε πολλές από τις φωτογραφίες της Ιερουσαλήμ εμφανίζονται σημαίες με την ημισέληνο και το αστέρι από τις αρχές του αιώνα, όταν τα Ιεροσόλυμα και η Παλαιστίνη ήταν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Διαδηλώσεις σε Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη

Μία ημέρα μετά τις απειλές που εκτόξευσε κατά Ισραήλ ο Ερντογάν, χθες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Άγκυρα και το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη για να διαδηλώσουν εναντίον των ισραηλινών ενεργειών κατά των Παλαιστινίων, ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε με ηγέτες στη Μέση Ανατολή για να συζητηθεί η κλιμάκωση της βίας.

Παρά το lockdown για την αποτροπή των μολύνσεων από τον νέο κορωναϊό, διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσά τους Σύριοι και Παλαιστίνιοι, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες, φώναξαν συνθήματα όπως «Τούρκοι στρατιώτες στη Γάζα», ή «κάτω το Ισραήλ, κάτω η Αμερική».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επικοινώνησε με τον μονάρχη της Ιορδανίας Αμπντάλα, τον εμίρη του Κουβέιτ σεΐχη Ναουάφ αλ Άχμαντ αλ Σάμπαχ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησε το θέμα με τους ομολόγους του σε Ιράν, Αλγερία, Πακιστάν και Ρωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, ο Ερντογάν είπε στον βασιλιά της Ιορδανίας ότι οι «απάνθρωπες» επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων στρέφονται εναντίον όλων των μουσουλμάνων και πρόσθεσε πως η Τουρκία και η Ιορδανία πρέπει να συνεργαστούν για να σταματήσουν.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ, ΑΠΕ – ΜΠΕ


Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη