25.5.21

Έρχεται Αθήνα ο Μ.Τσαβούσογλου: Προετοιμάζεται το έδαφος για συνάντηση Κ.Μητσοτάκη-Ρ.Τ.Ερντογάν

 


Προετοιμάζεται το έδαφος για διαμοιρασμό του Αιγαίου

Στην Αθήνα για να συζητηθούν όσα αφέθηκαν στη μέση έρχεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα τέλη του μήνα και συγκεκριμένα στις 31 Μαΐου.

Μετά από την επεισοδιακή συνάντηση που είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια, στην Άγκυρα, ο Μ.Τσαβούσογλου θα βρεθεί στην Αθήνα ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις. 

Με την τουρκική πλευρά να είχε θέσει (και τότε) θέματα για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, μέχρι και θέματα όπως η «τουρκική» (όπως την αποκαλεί) μειονότητα στη Θράκη, αλλά και ο διαμοιρασμός του Αιγαίου. 

Να υπενθυμίσουμε πως λίγες ημέρες μετά την επεισοδιακή επίσκεψη του Δένδια στην Άγκυρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε «καρφώσει» ουσιαστικά το Μαξίμου, αποκαλύπτοντας πως υπάρχει μυστική διπλωματία, αλλά η ελληνική πλευρά ζήτησε να μην συζητηθούν ακόμα κάποια θέματα γιατί «δεν είναι έτοιμη η κοινή γνώμη». 

Και τα όσα έγιναν τις επόμενες ημέρες, δυστυχώς μάλλον επιβεβαίωσαν τον Τσαβούσογλου, καθώς παρά τα όσα είπε ο Δένδιας στην Άγκυρα -μάλλον- δεν άρεσαν και τόσο στο Μαξίμου, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να κάνει μάλιστα μέχρι και δηλώσεις σοκ λίγες ημέρες αργότερα, μέσα από τις οποίες «έσβησε» τις ελπίδες της Ελλάδας για οικονομική ανάκαμψη μέσω κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Όσον αφορά τη συνάντηση Τσαβούσογλου-Δένδια η Yeni Safak υποστηρίζει ότι ο σκοπός της θα είναι η συνέχεια των συζητήσεων που ξεκίνησαν οι δύο πλευρές στην Άγκυρα αλλά και η προετοιμασία μιας συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. 

Σύμφωνα με τη Yeni Safak ο κ. Τσαβούσογλου θα βρεθεί στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια.

Κατά το δημοσίευμα η συνάντηση Τσαβούσογλου – Δένδια θα προετοιμάσει τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Στο άρθρο της Yeni Safak υποστηρίζεται βάσει διπλωματικών πηγών ότι η ένταση ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών που σημειώθηκε στην Άγκυρα «δεν θα υπάρξει και στην Αθήνα».

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι στη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου θα συζητηθούν «λεπτομερώς» οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.


https://www.defencenet.gr/