21.5.21

Ο αλ Σίσι έπαιξε το παιγνίδι του Προέδρου Μπάιντεν και κέρδισαν μαζί: Ο Ερντογάν είναι ο μεγάλος χαμένος…


(Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη)


 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του στην Άγκυρα και στην Παλαιστίνη, έριξαν άδεια αλλά δεν έπιασαν γεμάτα… Το μόνο που κατάφεραν οι άθλιοι είναι οτι προκάλεσαν μία νέα καταστροφή καθώς χάθηκαν αθώοι Παλαιστίνιοι. Ο βασικός σκοπός τους δεν πραγματοποιήθηκε.

Το Εβραϊκό Κράτος νίκησε κατά κράτος τους συνεργάτες του Ερντογάν, και η Χαμάς εξαναγκάστηκε να υποχωρήσει. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ απέδειξαν την αδιαμφισβήτητη ισχύ τους. Βέβαια, δεν είναι βέβαιο ότι θα τηρηθεί η εκεχειρία από τη Χαμάς, αν και έχει διαβεβαιώσει επ’ αυτού ο πρόεδρος της Αιγύπτου στρατηγός αλ Σίσι.

Αν δεν τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους και σε όλους τους μεσολαβητές ότι θα αμυνθεί ότι και να σημαίνει η φράση…

  • Χωρίς αμφιβολία οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιβολή της εκεχειρίας. Αλλά ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο πρόεδρος της Αιγύπτου, κάτι που υπερτόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε εκτίμηση για τις ακούραστες προσπάθειες, όπως είπε, του Αιγύπτιου ηγέτη, ο οποίος προφανώς και αντιλήφθηκε πριν απ’ όλους ότι πίσω από τις συγκρούσεις θα μπορούσε να διακρίνει κανείς, δια γυμνού οφθαλμού, την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

Βεβαίως, οι Αμερικανοί συνεργάστηκαν πλήρως με το Κάιρο και τόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν, όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας συνομίλησαν πολλές φορές με τους ομολόγους τους στην Ιερουσαλήμ και το Κάιρο. Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε έξι φορές με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και στο τέλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έλαβε και αυτός το μήνυμα, ότι πρέπει να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

Ο κ. Μπάιντεν και οι υπουργοί επέμεναν στην κατάπαυση του πυρός διότι, πέραν του γεγονότος ότι η παρούσα κυβέρνηση διεκδικεί ρόλο προστάτιδας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι το Ισραήλ κατέστρεψε τον κορμό της Χαμάς. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι κέρδισε την συγκεκριμένη οργάνωση, που οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν τρομοκρατική.

Έχει σημασία το εξής σύμφωνα με διπλωματικές πηγές: ότι ο στρατηγός αλ Σίσι κατάφερε να επηρεάσει τη Χαμάς, οι ηγέτες της οποίας υποστηρίζονται από τον Ταγίπ Ερντογάν. Ως γνωστό, 2-3 εξ αυτών έχουν και τουρκικά διαβατήρια.

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, το συμφέρον της Τουρκίας ήταν να συνεχιστούν οι συγκρούσεις της Χαμάς με τους Ισραηλινούς. Η παρέμβαση του προέδρου της Αιγύπτου αποδείχθηκε πιο ισχυρή από αυτή του Ερντογάν και αυτό καταγράφηκε και στην Ουάσιγκτον, και στην Ιερουσαλήμ. Και όπως τονίστηκε κατά τη συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον κ. αλ Σίσι οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τις περιφερειακές προκλήσεις.

Τις προσεχείς μέρες ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Μέση Ανατολή.

  • Αναμένεται ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την Παλαιστίνη και σίγουρα θα περάσει από την Αίγυπτο και από κάποιες άλλες χώρες που βοήθησαν προς την κατεύθυνση της ειρήνης.

Η Αμερική μέσω αυτής της κρίσης επανέρχεται δυναμικά στην περιοχή και αναπτύσσει ξανά ισχυρές συμμαχίες. Αλλά αυτός που «πιάστηκε» στα ραντάρ της Ουάσιγκτον είναι ο αλ Σίσι. Έδειξε ηγετικές ικανότητες και «καθάρισε» για τους Αμερικανούς μία κρίση που έδωσε την ευκαιρία στους εχθρούς του Τζο Μπάιντεν, ιδιαίτερα στην «αριστερά» του Δημοκρατικού Κόμματος, να αμφισβητήσουν την επιρροή του στη διεθνή πολιτική σκηνή και ειδικά στη Μέση Ανατολή.

Η ανάδειξη του στρατηγού αλ Σίσι σε ηγέτη που προτιμά την ειρήνη από τον πόλεμο, αποτελεί κατά κράτος ήττα του Ταγίπ Ερντογάν. Και αυτό θα φανεί στη συνέχεια. Τι έμεινε από τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς;

Ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξήλθε νικητής έναντι των εξτρεμιστών Παλαιστινίων, που υποστηρίζονται από την Τουρκία και το Ιράν, δύο μη αραβικών χωρών.

  • Ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου αναδείχθηκε σε προνομιακό συνομιλητή της Ουάσιγκτον, που εγγυήθηκε την εκεχειρία, και σε παράγοντα ειρήνης σε όλη την περιοχή, και

Ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας αναδείχθηκε ακόμη μία φορά σε ταραξία. Αυτή τη φορά πείραξε το Ισραήλ. Και ούτε η Ιερουσαλήμ θα το δεχθεί, ούτε η Ουάσιγκτον. Το χειρότερο για την Τουρκία είναι ότι δεν θα το ξεχάσουν οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί. Όσον αφορά τον αλ Σίσι, ο πρόεδρος Μπάιντεν του χρωστά πλέον… Και το πρώτο αίτημά του φαίνεται ότι θα αφορά τη Λιβύη…

  • https://hellasjournal.com/