3.5.21

Για πόσο οι Αμερικανοί θα είναι στρατηγικοί εταίροι με τη σημερινή Τουρκία; Όλα είναι ανοικτά πιά…

 


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Από την ορκωμοσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν μέχρι και σήμερα, παρατηρούμε μία κλιμάκωση από την πλευρά της Ουάσιγκτον απέναντι στην Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους αναλυτές και τους διπλωμάτες η πρώτη αναφορά του Λευκού Οίκου, όταν συνομίλησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν με την ομόλογό του της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανάγκη εξεύρεσης τρόπων αντιμετώπισης των τριών χωρών.

  • Προϊδέασε τότε η νέα αμερικανική ηγεσία ότι η Τουρκία είναι μέρος ενός διεθνούς δικτύου με αντιαμερικανικές τάσεις. Δεν είναι εύκολο να αποφασίζει ο Λευκός Οίκος να θέτει στο ίδιο «κλαμπ» με το Πεκίνο και τη Μόσχα, που είναι οι παραδοσιακοί εχθροί του.

Η άρνηση του κ. Μπάιντεν να μιλήσει στον Ταγίπ Ερντογάν μέχρι την 24η του περασμένου Απριλίου έχει δείξει τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευθεί η υπερδύναμη απέναντι στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας. ‘Η αν θέλετε τον τρόπο με τον οποίο θα τον αντιμετωπίσει ο Αμερικανός ηγέτης. Όμως, όσο και να προκαλεί εντύπωση, υπάρχει πάντα μία γραφειοκρατία η οποία δρα «φιλοτουρκικά» και η οποία δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η Τουρκία χάθηκε.

Βέβαια, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι όσο και να προσπαθήσουν οι Αμερικανοί, ο Ερντογάν δεν θα επιστρέψει στο δυτικό «μαντρί». Αντίθετα θα συνεχίσει να τους προκαλεί και να τους δημιουργεί προβλήματα. Όσοι πιστεύουν το αντίθετο, απλά δεν έχουν μελετήσει ορθά τον Τούρκο πρόεδρο. Είναι πάνω απ’ όλα αντιαμερικανός και αντισημίτης. Και ένας πολύ εκδικητικός άνθρωπος.

Δεν θα αφήσει αναπάντητη την …«πρόκληση» της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων εκ μέρους του κ. Μπάιντεν. Μπορεί να μην αντέδρασε ακόμα, όπως αναμενόταν, στη μεγάλη αυτή προσβολή. Αλλά θα αντιδράσει. Πιστεύω ότι τον σταμάτησε η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, αλλά δεν αντέδρασε και για ένα άλλο λόγο: Άνοιξε πολλά μέτωπα και δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Και φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να κάνει ένα «ξεκαθάρισμα» με τον κ. Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

  • Η συνάντηση αυτή είναι κρίσιμη και για τον κ. Ερντογάν αλλά και για τους Αμερικανούς. Διότι θα αποφασιστεί η μελλοντική πορεία των σχέσεων. Είτε θα βελτιωθούν, είτε θα σπάσουν. Μπορούμε από τώρα να προβλέψουμε ότι  κ. Μπάιντεν δεν θα συνθηκολογήσει με τον Ερντογάν. Δεν θα υποχωρήσει και ας μην «πανηγυρίζουν» οι γνωστές εθνικιστικές ιστοσελίδες ότι δήθεν ο Μπάιντεν θα πουλήσει την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οπωσδήποτε ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί άλλο να επιτρέψει συνέχιση της σημερινής ερμαφρόδιτης κατάστασης. Η Τουρκία να είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή να συνεργάζεται στρατηγικά με τη Ρωσία. Μέσα στην κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν υπάρχουν αξιωματούχοι που πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι ο «Δούρειος Ίππος» της Ρωσίας μέσα στη Δυτική Συμμαχία.

Βεβαίως, είναι κάτι περισσότερο. Και οι Αμερικανοί δεν πρέπει να βλέπουν τη σημερινή Τουρκία με παρωπίδες. Δεν εξυπηρετεί τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα.

Η κ. Βικτώρια Νούλαντ, που ανέλαβε μία σημαντική θέση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι μέλος μίας νεοφιλελεύθερης ελίτ που στο παρελθόν ήταν κολλημένη με την Τουρκία. Ελπίζουμε να έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης της για την κατοχική δύναμη και για το Κυπριακό. Διαφορετικά, θεωρητικά ομιλώντας, θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, που είναι πιστοί σύμμαχοι και στρατηγικοί εταίροι της Αμερικής και του Ισραήλ. Σε αντίθεση με την Τουρκία, που ΔΕΝ είναι…

Βέβαια, για να μην αδικούμε την κ. Νούλαντ, η οποία δεν έδειξε ακόμα τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τα πράγματα, μίλησε με ισχυρό τρόπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Η παραβίαση τους από τον Ερντογάν την ενοχλεί πολύ και το εξέφρασε στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων. Ακούγεται ότι θα «πολιτευθεί» σε ότι αφορά την κατοχική δύναμη με μέσο τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών. Αυτή η απόφασή της θα την οδηγήσει σε πολλές συγκρούσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος εκτός όλων των άλλων απέδειξε ότι είναι μισογύνης.

Η κατοχική δύναμη δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι στρατηγική εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμα και για λόγους που εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε εάν οι Αμερικανοί συνεχίσουν να ελπίζουν ότι θα αλλάξουν τα μυαλά του Ερντογάν, θα έχουν χάσει το χρόνο τους και τα συμφέροντα τους δεν θα εξυπηρετούνται.

  • Τι θα πράξουν, παραδείγματος χάριν, για τους S-400; Θα αφήσουν το μείζον αυτό θέμα να σέρνεται;

Το Κογκρέσο έχει δείξει ξανά τις προθέσεις του για την Τουρκία. Ούτε το ζήτημα του ρωσικού συστήματος θα επιτρέψει να παραμένει άλυτο, ούτε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που παραβιάζονται συλλήβδην από τον Ερντογάν. Μερικοί πολύ σημαντικοί νομοθέτες έδειξαν την αποφασιστικότητα τους ξανά, την περασμένη εβδομάδα. Ζητούν κυρώσεις και για την παραβίαση των ελευθεριών των Τούρκων πολιτών.

Αλλά και χθες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, επιτέθηκε στην Τουρκία για το γεγονός ότι μαζί με την Κίνα και την Αίγυπτο έχει φυλακίσει τους περισσότερους δημοσιογράφους στον κόσμο.

Αυτή τη σύμμαχο θέλει η Αμερική; Η δημοκρατική κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν, και με βάση την μέχρι τώρα πορεία της, ορθά κατέταξε στα μεγάλα προβλήματα την Τουρκία μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα. Φτάνει να λάβει τη μεγάλη απόφαση και να αποδεχθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι εχθρός της υπερδύναμης. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε.


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η Ουάσιγκτον συνεχίζει να υποστηρίζει τη θέση ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι η πλέον ορθή λύση για την Κύπρο. Βεβαίως, όταν η Λευκωσία και η Αθήνα υποστηρίζουν τη φιλοτουρκική αυτή λύση, που προβλέπει και «σύνορα» -έστω και αν το κρύβει με επιμέλεια ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης- τι περιμένουμε από τους Αμερικανούς; Η Διζωνική εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία. Και οπωσδήποτε δεν εξυπηρετεί τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. Θα επιμείνουν οι Αμερικανοί σε αυτή τη διευθέτηση; Δυστυχώς, όσο η Λευκωσία απαιτεί τη Διζωνική οι ξένοι δεν πρόκειται να κάνουν αυτό που δεν τολμά η κυπριακή πολιτική ηγεσία.

https://hellasjournal.com/