15.5.21

Ποιά θα είναι η πρόταση της επιτροπής Κωδίκων για περισσότερη “φυλακή” στους δράστες ειδεχθών εγκλημάτων

Κατόπιν "εορτής" θα είναι η αυστηροποίηση των ποινών, αφού τους πρόσφατους εγκληματίες δεν θα τους συμπεριλάβει. λόγω του υπάρχοντος άρθρου  2 του ΠΚ "περι αναδρομικής ισχύος του ηπιότερου νόμου", το οποίο αναφέρει : " Εάν από της τελέσεως της πράξεως μέχρι της αμετακλήτου εκδικάσεως αυτής ίσχυσαν πλείονες νόμοι, εφαρμόζεται ο περιέχων τας ευμενεστέρας δια τον κατηγορούμενον διατάξεις..." 
Αυτό σημαίνει ότι η όποια μετατροπή, θα αφορά τους επόμενους εγκληματίες και όχι τα επίμαχα επικηρυγμένα κτήνη.

Juan


Περισσότερη φυλάκιση, ή αλλιώς μεγαλύτερο χρόνος στις φυλακές για τους δράστες ειδεχθών εγκλημάτων ,αναμένεται να εισηγηθεί το επόμενο διάστημα η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού κώδικα υπό τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη , με αφορμή το φρικιαστικό έγκλημα στα Γλυκά Νερά, με θύμα την άτυχη 20χρονη Καρολάϊν, που δολοφονήθηκε μπροστά στον συζυγό της και το 11μηνών παιδάκι της.

 

Ηδη ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωστας Τσιάρας, εξήγγειλε χθές απο το Φόρουμ των Δελφών, πως η Επιτροπή υπό τον καθηγητή Μαργαρίτη, πιθανόν θα κινηθεί στην κατεύθυνση αύξησης της πραγματικής έκτισης της ποινής απο τα 2/5 στα 4/5, γεγονός που ουσιαστικά αγγίζει τα όρια της πλήρους έκτισης της επιβαλλόμενης ποινής. 

Τι σημαίνει

Ουσιαστικά τι σημαίνει αυτό: Για τα κακουργήματα ο κρατούμενος για να θεμελιώσει δικαίωμα αποφυλάκισης απαιτείται να έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής (πραγματικά και μεροκάματα) με την προϋπόθεση ότι εχει μείνει πραγματικό χρόνο στις φυλακές τα 2/5 της ποινής.

Παράδειγμα: Αν για μια κακουργηματική ληστεία επιβληθεί ποινή 15 ετών, ο δράστης σήμερα θα αποφυλακιστεί αν εχει εκτίσει – πραγματικά και πλασματικά δηλαδή μεροκάματα- τα 3/5 , δηλαδή 9 χρόνια. Από αυτά τα 2/5 δηλαδή τα 6 χρόνια θα πρέπει να ειναι πραγματική φυλάκιση. Αυτό το 2/5 θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, με την εισήγηση της Επιτροπής Μαργαρίτη, 3/5 και ο κρατούμενος θα χρειάζεται στην ίδια υπόθεση πραγματική παραμονή στις φυλακές 9 χρόνια συν 1/5 ακόμα σε πλασματικό χρόνο (μεροκάματα). Συνολικά 4/5 της ποινής. ιατί γίνεται

Η συζήτηση κυρίως έχει να κάνει με την αυστηροποίηση του πλαισίου ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για δράστες τέτοιων εγκλημάτων, κυρίως σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει θανατηφόρο αποτέλεσμα αφού ήδη σε τέτοια περίπτωση προβλέπεται η επιβολή ισόβιας κάθειρξης με ελάχιστο χρόνο πραγματικής φυλάκισης τα 16 χρόνια και εάν υπάρχει και άλλη ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης, τα 20 χρόνια. Για τους καταδίκους πολλαπλών ισοβίων δε το όριο φτάνει με τον νέο κώδικα τα 25 έτη στις φυλακές.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση θα ισχύσει για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα (σε περίπτωση που δεν έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη) και συγκεκριμένα: ανθρωποκτονία, ληστεία, εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατία, σεξουαλικά εγκλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η στόχευση ειναι να αποτραπεί το φαινόμενο οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων να παραμένουν ένα μικρό διάστημα στις φυλακές και εν συνεχεία να αποφυλακίζονται και να συνεχίσουν την ίδια βίαιη δράση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν τίθεται ζητημα αλλαγής του άρθρου του Ποινικού Κώδικα σχετιά με την διαζευκτική δυνατότητα επιβολής της ισόβιας κάθειρξης σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας ή τουλάχιστον 10 ετών (εώς 15 δηλαδή) ακόμα και χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως κάτι τέτοιο δεν εχει παρατηρηθεί σε καμία μέχρι τώρα δικαστική απόφαση, συνεπώς, θεωρούν πως δεν χρειάζεται αλλαγή. Δεν υπάρχει επισης ακόμα σκέψη για αύξηση του πραγματικού χρόνου φυλάκισης για την επιβολή ισόβιας κάθειρξης που σήμερα ειναι τα 16 χρόνια.


https://www.dikastiko.gr