4.5.21

Τούρκοι: ''Είστε εχθροί μας, φύγετε από την χώρα-Να αδειάσει το Ιντσιρλίκ''



 Στο ''κόκκινο'' η ένταση

Κλίμα αντιαμερικανισμού επικρατεί στην Τουρκία. Τα ποσοστά κατά των ΗΠΑ αυξήθηκαν μετά και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, με τους ''γείτονες'' να απαιτούν ταυτόχρονα και ''έξωση'' των αμερικανικών βάσεων από την χώρα.    

Η συντριπτική πλειονότητα των Τούρκων δεν βλέπει πλέον τις ΗΠΑ ως σύμμαχο της Τουρκίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη λίγο μετά την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας Ένα επιβλητικό 94,5% των συμμετεχόντων, απάντησε στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Areda Survey, ότι δεν πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ είναι σύμμαχος της Τουρκίας.

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, θεώρησαν ότι οι δηλώσεις του Προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά ήταν λανθασμένες και έγιναν για να θέσουν την Τουρκία σε δύσκολη θέση! 

Ταυτόχρονα και εδώ είναι το πιο σημαντικό, περίπου το 58,8% των συμμετεχόντων, δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να κλείσει τις βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα. 

Mην ξεχνάμε, πως οι λεγόμενοι "Ευρασιανιστές" στρατιωτικοί, οι οποίοι έχουν "καθαρίσει" τους ΝΑΤΟϊκούς στρατιωτικούς μετά από εντολές του Ρ.Τ.Ερντογάν, απαιτούν οι ΗΠΑ να φύγουν από το Ιντσιρλίκ!  Πρέπει να γνωρίζουμε, πως τις τουρκικές ΕΔ, υπάρχουν εθνικιστές, ισλαμιστές, Ευρασιανιστες και φιλονατοϊκοί. Αυτές οι φατρίες δεν μπορούν να ομονοήσουν αφού υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ τους.   

Πάντως, η βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας δεν είναι πλέον ζωτικής σημασίας ούτε για τις ΗΠΑ. Στρατηγικά τοποθετημένο στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, το Ιντσιρλίκ παρέχει μια βασική επιχειρησιακή βάση για τις αεροπορικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, πιο πρόσφατα στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. Αλλά η αεροπορική βάση έχει χάσει τη σημασία της μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ιστορικά, το Ιντσιρλίκ θεωρήθηκε κεντρικό για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής στη Μέση Ανατολή και εξακολουθεί να φιλοξενεί πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Ωστόσο, η πρόσφατη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400 και η αυξανόμενη επιρροή του πολιτικού Ισλάμ υπό τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέστησε τη χώρα έναν αναξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ.

Αντίθετα, η Ελλάδα πρέπει να θεωρηθεί ως εναλλακτική λύση, με συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει για να ανοίξει ξανά μια πρώην αμερικανική αεροπορική βάση κοντά στην πόλη του Ηρακλείου στη Κρήτη.