21.5.21

Εικόνες κολάσεως: 10 φορές πιο τοξική η ατμόσφαιρα της Αθήνας - Ποιες περιοχές «πνίγει» το δηλητηριώδες νέφος


Εικόνες Αποκάλυψης από την φωτιά που ξέσπασε στην Κόρινθο και έκαψε πάνω από 40.000 στρέμματα μέχρι στιγμής. 

Η φωτιά έχει δημιουργήσει ένα τοξικό νέφος που «πνίγει» την Αθήνα και την Κορινθία και από χθες χιλιάδες πολίτες που έχουν αναπνευστικά προβλήματα δυσκολεύονται να ανασάνουν. 

Για την τοξικότητα που προκάλεσε στην ατμόσφαιρα η μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία μίλησαν στο OPEN ο καθηγητής πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης και ο διευθυντής του ινστιτούτου ερευνών περιβάλλοντος, Νίκος Μιχαλόπουλος. Μάλιστα εξαιτίας του καπνού από την φωτιά το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους κατοίκους Κορινθίας και Αττικής να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσουν τον χρόνο διαμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.

«Για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, όπως το χρόνιο άσθμα και η αποφρακτική πνευμονοπάθεια ήταν μια ατμόσφαιρα που θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα αυτών των ασθενών. Ακόμα και άνθρωποι καθόλα υγιείς μπορεί εξαιτίας των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να εμφάνισαν συμπτώματα», σημείωσε ο κ Λουκίδης και πρόσθεσε πως η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη και σήμερα Παρασκευή αλλά υποστήριξε πως οι μάσκες που φοράμε για τον κορωνοϊό μας βοηθούν.

Ο διευθυντής του ινστιτούτου ερευνών περιβάλλοντος κ. Μιχαλόπουλος υπογράμμισε πως εξαιτίας της φωτιάς οι συγκεντρώσεις σωματιδίων στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν κατά δέκα φορές.  «Θα μπορούσαμε να πούμε πως η ατμόσφαιρα ήταν 10 φορές πιο τοξική», απάντησε σε σχετική ερώτηση. Στη συνέχεια σημείωσε από τα μεσάνυχτα και μετά η κατάσταση στην ατμόσφαιρα είναι πολύ καλύτερη. 

Ποιες περιοχές έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα

Με ανάρτησή της η ομάδα ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ Εκτίμηση Κινδύνου Φυσικών & Τεχνολογικών Καταστροφών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιοχές που η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υψηλή. Η ομάδα παρουσιάζει την ποιότητα του αέρα που έχει επιδεινωθεί σε δέκα περιοχές και τονίζει ότι τα άτομα τα οποία πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή καρδιοαγγειακά προβλήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν ή να αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους.

 

Συγκλονίζουν οι περιγραφές των κατοίκων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους   

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας. "Φύγαμε όπως ήμασταν" ανέφερε κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Την ώρα που ήρθε η αστυνομία και φώναζε «εκκενώστε τα σπίτια» λέμε «μας κύκλωσε η φωτιά και πρέπει να φύγουμε». Δεν μπορούμε να περιγράψουμε πως αισθανθήκαμε εκείνη την ώρα. Το τρέμουλο που νιώθαμε. Φοβόμασταν για τη ζωή μας» ανέφερε μία ηλικιωμένη κάτοικος της περιοχής. Μία άλλη κάτοικος εγκατέλειψε το σπίτι της με τις πιτζάμες της χωρίς να προλάβει να πάρει τίποτα μαζί της.

«Πεντέμιση με έξι το πρωί ήρθε η αστυνομία και φώναζε βγείτε από τα σπίτια. Εμείς το βράδυ είχαμε καταλάβει ότι μύριζε, αλλά ήταν νύχτα, είχε καπνούς και δεν ξέραμε από πού προέρχεται η φωτιά» είπε μία κάτοικος του Αλεποχωρίου. «Φύγαμε όπως ήμασταν. Ευτυχώς βάλαμε και ένα ρούχο της δουλειά. Ούτε τα φάρμακά μου δεν πήρα μαζί μου. Τα ξέχασα» περιέγραψε άλλη κάτοικος.  

https://www.pronews.gr/