25.4.21

Πως το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει νέo Αβέρωφ


 H Leonardo κατέληξε σε συμφωνία με την Lockheed Martin Canada για την πώληση του πυροβόλου της OTO 127/64 LW Vulcano για τις νέες φρεγάτες του καναδικού ναυτικού. Η Leonardo επικράτησε της BAE Systems, που πρόσφερε το πυροβόλο MK 45 Mod 4. Ο νέος αυτός εξοπλισμός, είναι ό,τι κοντινότερο θα έχει ο Καναδάς σε… υπερπυροβόλα.

Το πρόγραμμα του καναδικού ναυτικού αφορά τη ναυπήγηση 15 φρεγατών προς αντικατάσταση των φρεγατών της κλάσης Halifax και των αντιτορπιλικών της κλάσης Iroquois. Και τα 15 σκάφη θα ναυπηγηθούν στα ναυπηγεία Irving Shipbuilding στον Καναδά.

Σύμφωνα με την Leonard η αρχική συμφωνία αφορά τον εξοπλισμό των τριών πρώτων φρεγατών. Το πυροβόλο Vulcano 127/64 LW μπορεί να βάλλει εξαιρετικά σε μεγάλες αποστάσεις με κατευθυνόμενα πυρομαχικά Volcano. Το μέγιστο βεληνεκές, σύμφωνα με την εταιρεία, φτάνει τα 120 χλμ.

Η εν λόγω εξέλιξη δεν μπορεί παρά μοιραία να προκαλέσει το ερώτημα: Αλήθεια τι θα συνέβαινε αν οι νέες ελληνικές φρεγάτες που πρόκειται να παραγγελθούν, αποκτούσαν τα εν λόγω πυροβόλα; Ορισμένες από τις προσφερόμενες μπορούν να εφοδιαστούν με αυτά, άλλα ίσως όχι. Είναι δουλειά των αρμοδίων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού να κρίνουν το εάν και κατά πόσο είναι εφικτό.

Τα υπερπυροβόλα…

Θα μπορούσε όμως κανείς να φανταστεί το τρόμο που θα προκαλούσε στο τουρκικό ναυτικό ένα τέτοιο όπλο; Τα νέα “Αβέρωφ” των Βαλκανικών θα ήταν εδώ, εξοπλισμένα με πυροβόλα που επιτυγχάνουν βεληνεκές πυραύλων που συν τοις άλλοις έχουν εξαιρετική ταχυβολία – 32 βολές ανά λεπτό!

Αυτή τη στιγμή το πυροβόλο είναι σε υπηρεσία στο ναυτικό της Τυνησίας (2 φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ – El Radii), της Γερμανίας (4 φρεγάτες κλάσης Baden-Württemberg) και στις νέες 4 που σχεδιάζονται (κλάση MKS 180), στις ιταλικές φρεγάτες της κλάσης FREMM και στα μεγάλα περιπολικά σκάφη της κλάσης Thaon di Revel, στις υπό σχεδίαση ισπανικές φρεγάτες (κλάση F-110) και στις ολλανδικές φρεγάτες κλάσης De Zeven Provinciën, στις οποίες θα αντικαταστήσουν τα πυροβόλα OTO Melara 127/54 που τώρα διαθέτουν τα σκάφη αυτά.

https://slpress.gr/

______________

Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη