27.4.21

Οι ΗΠΑ «προικίζουν» την Ελλάδα: Ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και... F-35 - Νέο χτύπημα στον Ερντογάν



 Η Ουάσινγκτον τιμωρεί τον αλαζόνα «σουλτάνο» κάνοντας πανίσχυρη την Ελλάδα με νέα οπλικά συστήματα - Αλλάζουν τα δεδομένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με τις Ένοπλες Δυνάμεις να αλλάζουν επίπεδο αποκτώντας αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλοία τελευταίας γενιάς.  

Σε απόλυτη αντιδιαστολή με τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ εξελίσσεται η πορεία των σχέσεων Αθήνας – Ουάσινγκτον. Την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν αναζητά τρόπους για να απαντήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η Ελλάδα με στοχευμένες και μεθοδικές κινήσεις επιχειρεί να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα την περίσταση, ενισχύοντας την στρατηγική σχέση με την Ουάσινγκτον.

Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε πως οι σχέσεις τους είναι στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ, με τις προοπτικές για το άμεσο μέλλον να είναι ακόμη καλύτερες. Οι ΗΠΑ πλέον έχουν αντιληφθεί ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας έχουν μια χώρα που διαπνέεται από δημοκρατικές αξίες, που επιθυμεί τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και υποστηρίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας, μία συμπεριφορά που είναι σταθερή και δεν διαπνέεται από τακτικισμούς, καιροσκοπισμό και κουτοπονηράδες, τύπου Ερντογάν.

Το μήνυμα πως η αμυντική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να την περαιτέρω ενίσχυση της, έστειλε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, εξαπολύοντας και πάλι «ρουκέτα» για την απόκτηση από τη χώρα μας των καλύτερων αεροσκαφών 5ης γενιάς παγκοσμίως, F-35.

Ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος βρέθηκε στις 20 Απριλίου στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, στο πλαίσιο της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021», συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε πως η γεωστρατιγική θέση της Ελλάδας είναι μοναδική, ενώ σε άρθρο του στο «Βήμα» υποστήριξε πως μια ασφαλέστερη Ελλάδα είναι προς όφελος της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.

«Η έξυπνη χρήση από την Ελλάδα συστημάτων από το πλεόνασμα των αμερικανικών δυνάμεων όπως τα 70 ελικόπτερα Kiowa OH-58 Warrior, τα 10 ελικόπτερα CH-47 Chinookσκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων και αεροκινητήρων θα αυξήσει δραματικά τις ικανότητες της Ελλάδας έναντι λογικού κόστους. Η αμερικανική κυβέρνηση επίσης πρόσφατα ενέκρινε την παραχώρηση 1.200 Μ-1117 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού για τον Ελληνικό Στρατό. Και στο μέλλον περιμένουμε να υποδεχθούμε την Ελλάδα στο πρόγραμμα του F-35, το οποίο είναι φυσική προέκταση της αναβάθμισης των F-16 σε Viper. Και μην ξεχνάτε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι πολύ εστιασμένη στην προσφορά μας για το Πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού για τον Εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Φρεγατών που εκπροσωπεί την ευκαιρία μιας ολόκληρης γενιάς να επεκτείνουμε τη ναυτική μας σχέση».




https://www.newsbomb.gr/